19/3/17

Τι δεν ήθελαν οι αγωνιστές του 1821

Κωνσταντίνος Χολέβας
Οι πρόγονοί μας αγωνίσθηκαν για ένα κράτος με ταυτότητα ελληνορθόδοξη
H συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έδωσε αφορμή σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουν για χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, χωρίς όμως να διευκρινίζουν τι εννοούν. Οσοι γνωρίζουν εις βάθος το θέμα υπενθυμίζουν ότι με βάση το ισχύον Σύνταγμα οι ρόλοι είναι διακριτοί. Επειδή πλησιάζει η 25η Μαρτίου προτείνω να δούμε πώς έβλεπαν το ζήτημα εκείνοι που αγωνίστηκαν για να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος.
Ενας από τους πρωταγωνιστές του αγώνος, ο Κοζανίτης Νικόλαος Κασομούλης, έγραψε στα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά»: «…Η ελληνική γλώσσα, ο χαρακτήρ και τα έθιμα του ελληνικού λαού, μετά την πτώσιν του Βασιλείου μας, εδιατηρήθησαν υπό την επαγρύπνησιν του Κλήρου μας και διά των διαφόρων πεπαιδευμένων του Εθνους μας και διά της κοινής ευλαβείας προς την αγίαν ημών θρησκείαν…».

Στα πρώτα Συντάγματα της Εθνεγερσίας ορίζεται ότι «Ελληνες εισίν οι κάτοικοι της Ελληνικής Επικρατείας οι πιστεύοντες εις Χριστόν», ενώ ως κανόνες δικαίου ορίζονται οι νόμοι των «Χριστιανών ημών Αυτοκρατόρων», δηλαδή των Βυζαντινών.
Η πολυσυζητημένη διάταξη περί της επικρατούσης θρησκείας, η οποία υπάρχει σε όλα τα Συντάγματα, από εκείνο του 1844 έως το ισχύον του 1975/1986/2001, εντοπίζεται για πρώτη φορά μαζί με τη διακήρυξη της ανεξιθρησκίας σε ένα από τα νομοθετικά κείμενα του Αγώνος του 1821. Πρόκειται για μία πράξη του Αρείου Πάγου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος, με έδρα την Αμφισσα, η οποία αναφέρει: «Αν και όλας τας θρησκείας δέχεται η Ελλάς, και τας τελετάς και την χρήσιν αυτών κατ’ ουδένα τρόπον εμποδίζει, την Ανατολικήν όμως του Χριστού Εκκλησίαν και την σημερινήν γλώσσαν μόνας αναγνωρίζει ως επικρατούσας θρησκείαν και γλώσσαν της Ελλάδος».

Κατά τη συζήτηση για το Σύνταγμα του 1844 ετέθη το θέμα του θρησκεύματος του βασιλέως. Ο αγωνιστής και συγγραφεύς Ιωάννης Μακρυγιάννης επέμενε να τεθεί όρος ότι μετά τον Ρωμαιοκαθολικό Οθωνα οι επόμενοι ανώτατοι άρχοντες έπρεπε οπωσδήποτε να είναι βαπτισμένοι ορθόδοξοι. Εγινε έντονη συζήτηση, αλλά τελικά η πρόταση ψηφίστηκε παμψηφεί. Τη σκηνή περιγράφει ο Μακρυγιάννης στο δεύτερο έργο του, τα «Οράματα και Θάματα»:

«Οταν πιαστήκαμεν εις την Συνέλεψη διά τη θρησκεία… όλοι οι πρέσβεις θυσίασαν πλήθος τραπέζια και χρήματα να μπορέσουν να κάμουν τον σκοπόν τους. Να μην γένει τίποτας, επιαστήκαμεν εκείνην την ημέραν πολύ· από την φιλονικία την πολλή λέγει ο Μεταξάς να το βάλομεν εις τον ψήφον. Του λέγω αυτεινού και όσοι ήταν σύμφωνοι, θρησκεία δεν βαίνομεν εις τον ψήφον· ορθόδοξοι χριστιανοί να κομματιαστούμεν, δυτικοί και ανατολικοί, ότι σήμερον πεθαίνομεν όλοι, τούς λέγω εδώ μέσα. Τότε χωρίς να την βάλομεν εις τον ψήφο, έγινε παμψηφεί…».
Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για ένα κράτος με ταυτότητα ελληνορθόδοξη και όχι ουδετερόθρησκη.

Κωνσταντίνος Χολέβας

* Πολιτικός επιστήμων
δημοκρατία

15 σχόλια:

  1. Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του ΓΕΝΟΥΣ. Δηλαδή της ελληνικής φυλής. Τα υπόλοιπα είναι εβραιοχριστιανική προπαγάνδα εκ των υστέρων με σκοπό να "καπελώσει" την επανάσταση των Ελλήνων. Η ορθόδοξη εκκλησία ήταν ο μηχανισμός υποδούλωσης της ελληνικής φυλής. Κανονική 5η φάλαγγα. Οι παπάδες ήταν φοροεισπράκτορες των Τούρκων και προέκταση της οθωμανικής αρχής. Οι αναθεματισμοί της εκκλησίας σε όλες τις ελληνικές επαναστάσεις όχι μόνο στο 1821) μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι. Η πλειοψηφία των αγωνιστών ήταν άθεοι,ενώ τα δημοτικά τους τραγούδια και τα εμβατήρια φανερώνουν την ελληνική τους συνείδηση.
    «Ιδού ο Άρης, Εσάς προσμένει,
    Και οπλισμένη, Έσθ’ η Παλλάς,
    Πατρίς μου χαίρε, Θεοί ποθούν σε,
    Φίλη Ελλάς»
    (Πολεμικό εμβατήριο του 1821)

    Τώρα το να συγκρίνει κάποιος σήμερα τους ανθέλληνες του ΣΥΡΙΖΑ με τους ανθέλληνες εβραιοχριστιανούς είναι πολύ πονηρό. Κάνει τους δεύτερους να μοιάζουν με αγγελούδια. Κανονικό πλυντήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε προκαλώ να αποδείξεις τα παραπάνω παρουσιάζοντας έστω και ένα Λάβαρο της Επανάστασης που να μην έχει Σταυρό και Ελληνορθόδοξα σύμβολα !!!

      Ακόμη σου προτείνω να μελετήσεις τις πηγές του βιβλίου "Το κρυφό σχολειό: το χρονικό μιας ιστορίας".

      Διαγραφή
    2. Κ Στέφανε θα σας στεναχωρίσω ,αλλά κάνετε προπαγάνδα και δεν γνωρίζετε καθόλου Ιστορία.Οι ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ καναν την ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ!

      Διαγραφή
    3. Βασίλη έχω διαβάσει το βιβλίο που λες. Έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία θεωρώ ότι μπορώ να ξεχωρίζω τους μηχανισμούς προπαγάνδας. Δυστυχώς μετά το 1930 το ελληνικό κράτος έπρεπε να γίνει καθ'ομοίωση των δυτικών κρατών. Επομένως η εκκλησία έπρεπε να "ξεπλυθεί" στις συνειδήσεις των Ελλήνων για τα αμαρτήματα της τουρκοκρατίας και να ανανοηματοδοτηθεί θετικά. Επίσης η εκκλησία εκείνη την περίοδο ήταν ιδιοκτήτρια περίπου του 25% των συνολικών γαιών (προφανώς και δεν μιλάμε για κορφοβούνια,αλλά για εκτάσεις με αξία) του ελληνικού κράτους (!!)Κατ'αυτόν τον τρόπο έγινε ένας έντιμος συμβιβασμός και ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων παραχωρήθηκε στο κράτος με αντάλλαγμα την άμβλυνση των ιστορικών μνημών και της καλλιέργειας του "ελληνοχριστιανισμού" και της ταύτισής του με τον ελληνισμό και το ελληνικό έθνος. Από τότε η εκκλησία παρίσταται θεσμικά παντού,ακόμη και στον στρατό.

      Όσο για τον σταυρό και γενικότερα τον ισοσκελή σταυρό που υπονοείς, δεν έχει καμία σχέση με τον ανισοσκελή χριστιανικο σταυρό και την ορθοδοξία. Ο ισοσκελής σταυρός είναι αρχαίο σύμβολο και συμβολίζει τα σημεία του ορίζοντα. Για αυτό και στην αρχαιότητα ήταν ένα ναυτικό σύμβολο. Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η σημερινή ελληνική σημαία με τον ισοσκελή σταυρό προέρχεται από το εμπορικό ναυτικό. Ψάξε το.

      Μαρία δεν με στεναχωρείς. Καταφέρνω να στεναχωριέμαι και μόνος μου σκαλίζοντας την ιστορία. Υπάρχουν έγγραφα και επιστολές Ελλήνων στον σουλτάνο που τον καλούν να τους σώσει από τους παππάδες που τους στραγγαλίζουν οικονομικά. Σαφώς ήταν και οι κοτσαμπάσηδες,οι προεστοί και οι δημογέροντες εκπρόσωποι της οθωμανικής αρχής. Η εκκλησία όμως ήταν η ανώτατη αρχή. Μάλιστα ο ίδιος ο Μωάμεθ ο Β' είχε χρίσει τον πατριάρχη Γενάδιο Σχολάριο σε Βεζύρη με εξουσία σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς της αυτοκρατορίας. Μάλιστα του παραχώρησε και στρατό και δημιούργησε έναν ολόκληρο μηχανισμό ελέγχου και συλλογής φόρων. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο πατριάρχης ήρθε σε μυστική συμφωνία με τον Μωάμεθ τον Β',με τον πρώτο να υπονομεύει την άμυνα την Κωνσταντινούπολης (όπως κι έγινε) εναντίον των ασιατικών ορδών.

      Τώρα το αν γνωρίζω ιστορία. Σαφώς και δεν γνωρίζω. Την ανακαλύπτω σιγά σιγά. Δεν θέλω να με πιστέψεις,απλά θέλω να ψάξεις τα όσα ισχυρίζομαι. Μια καλή αρχή είναι τα έργα του Κωνσταντίνου Σάθα και ειδικότερα το εξάτομο έργο του, "μεσαιωνική ιστορία".

      Διαγραφή
    4. Βρίσκω ενδιαφέρων αυτά που γράφεις, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν πιστευτείς στον Θεό και στην Ορθοδοξία και απλά σκαλίζεις ιστορικές αλήθειες, η αν δεν πιστεύεις και σκαλίζεις ιστορικές αλήθειες;

      Διαγραφή
    5. Το δεύτερο theo. Δεν πιστεύω και θεωρώ μέγα λάθος του πατριωτικού χώρου ακόμη και σήμερα να αναδεικνύει τον πατριωτισμό ταυτίζοντάς τον με την ορθοδοξία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνουν απ'έξω μια μεγάλη μερίδα πατριωτών που είναι άθεοι και ειδικά στους νέους να τους δημιουργούν μια θετική προδιάθεση να κατευθυνθούν σε επαγγελματίες άθεους και ανθέλληνες τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος που σχολίασα την είδηση είναι διότι ο κ.Χολέβας προσπαθεί να ενισχύσει τον μύθο του ελληνοχριστιανισμού. Μύθος διότι μια μεγάλη μερίδα των αγωνιστών εκείνης της εποχής αποστρέφονταν την εκκλησία αφού αυτή ήταν ταυτισμένη με την οθωμανική αρχή και τις συμφορές του υπόδουλου έθνους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν χριστιανοί αγωνιστές. Απεναντίας. Η αλήθεια λοιπόν είναι κάπου στην μέση και όχι όπως παρουσιάζεται στο ανωτέρω κείμενο. (Στο προηγούμενο μήνυμα έκανα λάθος στην χρονολογία,ήθελα να γράψω 1830).

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα Στέφανε,
      εγώ πιστεύω πλέων ατράνταχτα στον Θεό και την Ορθοδοξία, με βαφτίσανε και έτσι έλεγα πως είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος αλλά δεν πίστευα στον Θεό πραγματικά μέχρι τα τριάντα μου, οπού βρέθηκα στο Μπράιτον της Αγγλίας. Ως γνωστών το Μπράιτον είναι η πρωτεύουσα τον γκέι στην Ευρώπη υπάρχουν κατά χιλιάδες γκέι & λεσβίες σε αυτήν την πόλη. Στην εργασία μου υπήρχαν πολύ οι όποιοι με ενοχλούσαν σεξουαλικά και στην ιδιωτική μου ζωή, κατινιές, κακίες και εκεί που δεν είχα πρόβλημα με τους γκέι και δεν με ένοιαζε απόκτησα πρόβλημα δηλαδή τους σιχάθηκα και έτσι άρχισε μια ατελείωτη ζήτηση το τι είναι φυσιολογικό και τι αφύσικο. Η πρώτη δικαιολογία των γκέι είναι «δεν φταίω εγώ, έτσι γεννήθηκα»

      Έτσι και εγώ άρχισα να το σκαλίζω βαφιά για να ανακαλύψω ότι δεν ισχύει είναι απλά μια επιλογή του κάθε ένα και πολλές φορές τον διαμορφώνει έτσι το περιβάλλον του αλλά ποτέ δεν γεννιόμαστε γκέι, αν το ψάξεις και από τις δυο πλευρές θα το διαπιστώσεις και εσύ!
      Έτσι άρχισα να σκαλίζω και την θεωρία της εξέλιξης με κατάληξή ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει όλα αυτά και ο Άνθρωπος να έχει εξελιχθεί έτσι στην τύχη! Είναι αποδεδειγμένα ότι ο Άνθρωπος και ότι υπάρχει στην γη είναι αποτέλεσμα κάποιου δημιουργού.

      Τι θέλω να πω ότι θα πρέπει να ξεχωρίζουμε την «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» από την πίστη στον Θεό, εγώ προσωπικά είμαι βαφτισμένος εχθρός της Εκκλησίας και των περισσότερων κληρικών! Κατά την γνώμη μου είναι οι περισσότεροι ανάξιοι, τεμπέληδες, άθεοι, γκέι , φιλοχρήματοι , μασόνοι και δεν ξέρουν καν τι διαβάζουν στην Αγιά Γραφή!
      Πολλά ψέματα γράφονται και από τις δυο πλευρές τους άθεους και τους υποτιθέμενους πιστούς.

      Πιστεύω όμως ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού κράτησε την Ελληνική του καταγωγή λόγου της Ορθοδοξίας, άλλωστε τότε πιστεύω ότι ξεχώριζαν τους πληθυσμούς σε χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους, εκτός αν είμαι λάθος.

      Και αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο του Ντοστογιέφσκι

      «Δεν υπάρχει τίποτε πιο αγαθό, πιο βαθύ, πιο συμπαθητικό, πιο λογικό, πιο γενναίο και πιο τέλειο από τον Χριστόν. Και συλλογίζομαι με αγάπη ζηλωτού πως όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει. Εάν κάποιος μου απεδείκνυε ότι ο Χριστός είναι μακριά από την αλήθεια και η αλήθεια μακριά από τον Χριστόν, θα προτιμούσα να μείνω με τον Χριστόν παρά με την αλήθεια»

      Πιστεύω ότι σαν άθεος που αυτοαποκαλείσαι (για μένα δεν υπάρχουν άθεοι, και οι άθεοι πιστεύουν σε κάτι δηλαδή η θρησκεία τους είναι η θεωρίες της επιστήμης) θα πρέπει να ξεχωρίζεις την Εκκλησία από την πίστη στον Θεό!

      ΥΣ. Αν ήταν στο χέρι μου θα είχα διώξει το 99% των κληρικών στο ανάθεμα!

      Διαγραφή
    7. Γιατι εμενα κ. Στεφανε μου θυμιζετε λιγο τρολ, με περιορισμενες γνωσεις πετατε αφορισμους ανιστορητους, χωρις πηγες κατι γενικα και αοριστα προκειμενου να κανετε την δουλειτσα σας (γραφετε σε ενα πατριωτικο σαιτ οτι και καλα υπαρχουν πατριωτες αθεοι)Αν οντως ενδιαφερεστε για ιστορια διαβαστε το Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ (ΔΙΤΟΜΟ) του
      RUNCIMAN STEVEN οπου υποστηριζονται απο τον μεγαλυτερο ερευνητη ιστορικο του βυζαντιου τα ακριβως αντιθετα με τα λεγομενα σας.

      Διαγραφή
    8. Χρησιμοποιείς αυθαίρετες υποθέσεις και καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα. Καιι μόνο η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο "δημοτικό τραγούδι" που επικαλείσε δεν έχει καμμιά σχέση με τα δημοτικά τραγούδια. Οι αγωνιστές αγωνίστηκαν "για του Χριστού τη πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία" προτάσσοντας τη πίστη και μετά την ελευθερία. Πριν αρχίσουν ορκίστηκαν καιι πριν να μπουν στη μάχη έκαναν τον σταυρό τους Και άλλα πολλά γεγονότα που καταρίπτουν τον αυθαίρετο σχυρισμό σου

      Διαγραφή
    9. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ (ΔΙΤΟΜΟ) του
      RUNCIMAN STEVEN: Εξαιρετικό βιβλίο, καλά θα κάνουν όλοι οι αντικληρικαλιστές να το διαβάσουν!

      Διαγραφή
  2. Τα ψέματα.Γιατί κόπτονται περί τουρκογενών στην Θράκη?Οπως γνωρίζουμε δεν υπάρχουν Τούρκοι το Γένος κάτοικοι στην Θράκη.Οι μουσουλμάνοι της Θράκης-150000-είναι Ελληνες το γένος βάσει έρευνας DNA(''Το DNA των Ελλήνων στον Κόσμο"του Ομότιμου Κ.Τριανταφυλλίδη).Οι μουσουλμάνοι της Θράκης ειναι κακομοίρηδες Ελληνες που εκμουσουλμανίσθησαν!Εχουν δε το ίδιο DNA με τους χριστιανούς γειτόνους τους!Στόχος των δοσιλόγων να εμφανίσουν ψευδώς την Ελλάδα σαν πολυπολιτισμική και να καταργήσουν παρανόμως το Συνταγμά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Έλληνες ήσαν ανέκαθεν 'ένθεος' λαός, ώχ Αθηνά μου και Παναγιά μου κ.ο.κ
    Είναι στο DNA τους, αυθόρμητη αντίληψη που δεν αλλάζει.
    Τα εκάστοτε ιερατεία απλά ασκούσαν τον έλεγχο, την επιρροή και σε ορισμένες περιπτώσεις την καθοδήγηση σε περιόδους κρίσεων, άλλοτε πεφωτισμένα και άλλοτε αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ. Στέφανε.Έχω την αίσθηση ότι δεν μελέτησες την ιστορία της πατρίδος μας.Αλλιώς δεν εξηγείται να γράφετε τέτοιες ανακρίβιες.Όσοι από τους Έλληνες απαρνήθηκαν την Ορθόδοξη Χριστιανική τους πίστι,προκειμένου να μετέχουν των προνομίων που απολάμβαναν οι μουσουλμάνοι,με το χρόνο χάσαν και την αυτοσυνειδησία τους ως Ελληνες. Για το λόγο αυτό έχουμε τους Τουρκοκρητικούς στην Κρήτη και τους Λινοβάμβακες στην Κύπρο,οι οποίοι ήταν Έλληνες εξισλαμισθέντες με Τουρκική συνείδειση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ το ψάχνετε ρε παιδιά.Ελλάς=Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια.Εγώ αυτό αισθάνομαι μέσα μου και δεν αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάζω:

    ΗΠΑ ζητούν από Τόσκα γρήγορη έκδοση νέων αστυνομικών ταυτοτήτων

    «η αμερικανική πλευρά ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα των ελληνικών υπηρεσιών για έκδοση των ασφαλών ταυτοτήτων το 2019 λόγω και του υψηλού κόστους της τάξεως των 70 εκ ευρώ. Ο αμερικανός διπλωμάτης έδειξε σχετική κατανόηση». (ευτυχώς, δηλαδή, ο άνθρωπος....)

    Κατά τ' άλλα, μεθαύριο, 25 Μαρτίου, εορτάζομε την 196η επέτειο τής Επαναστάσεως τού '21, με την οποία η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο ... προτεκτοράτο :(

    ΥΓ: Κατά κανένα τρόπο δεν υπονοώ ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να φροντίσει να πάψει να είναι εκδοτήριο πλαστών ταυτοτήτων/διαβατηρίων, πράγμα που μάς έχει εκθέσει διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.