21/3/17

21 Μαρτίου, Νεβρόζ, Νέο Φως, η γιορτή της Επανάστασης και της Ελευθερίας για τους Κούρδους


Στιγμιότυπα από τις προσυγκεντρώσεις για το φετινό εορτασμό στην Άμιδα, το Ντιγιαρμπακίρ, οιωνεί πρωτεύουσα όλων των Κούρδων
Το Νεβρόζ είναι η γιορτή της εαρινής ισημερίας, που γιορτάζουν οι λαοί της Μεσοποταμίας αλλά και της Κεντρικής Ασίας και η λέξη σημαίνει "Νέο Φως", "Νέα Ημέρα".
Οι λαοί που γιορτάζουν το Νεβρόζ, το ταυτίζουν με την εορτή της άνοιξης, κάτι σαν την Πρωτομαγιά των Ελλήνων, προτού αυτή ταυτιστεί με τους εργατικούς αγώνες.
Για τους Κούρδους η γιορτή αυτή, ιδιαίτερα για τους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, έχει ταυτιστεί με την επανάσταση, με τον αγώνα για την ελευθερία.
Η πρώτη εξέγερση έγινε κατά τους εορτασμούς του Νεβρόζ το 1992, τότε που οι εξεγερμένοι Κούρδοι, συνεπικουρούμενοι από μαχητές του ΡΚΚ, κατέλαβαν την πόλη Σιρνάκ, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, αποκτώντας τον έλεγχο της πόλης για τρεις μέρες.
Ήταν η πρώτη ανάσα ελευθερίας, ήταν η πρώτη φορά που το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα νίκησε έστω και για λίγα εικοσιτετράωρα το τουρκικό κράτος.
Έκτοτε, κάθε χρόνο, η γιορτή του Νεβρόζ είναι η φλόγα που αναζωπυρώνει τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων, ενώ την ίδια στιγμή είναι ένας πονοκέφαλος για τις τουρκικές αρχές ασφαλείας.
Φέτος, αναμένεται οι εορτασμοί να είναι ήπιοι και υποτονικοί, αφού αφ' ενός μεν είναι σε ισχύ ο Νόμος Έκτακτης Ανάγκης, αφ' ετέρου δε το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα έχει αλλάξει στρατηγική, δίνοντας βαρύτητα στις εξελίξεις στη Ροζάβα, όπως αποκαλούν το Δυτικό κουρδιστάν, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία.
Άμιδα-Ντιγιαρμπακίρ, 2012, 2015





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.