23/3/17

Αρχίζει και πάλι το μαρτύριο ΣΥΡΙΖΑ - Νέα αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ του ELA για τις τράπεζες

Σε τρεις μήνες «έφυγαν» 4 δισ. ευρώ καταθέσεων
Πλέον το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας έφτασε τα 46,6 δισ. ευρώ - Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα σε 10 ημέρες
Νέα αύξηση του ανώτατου ορίου της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ ζήτησε και πήρε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι η δεύτερη αύξηση του ELA το τελευταίο διάστημα καθώς μόλις τη Δευτέρα 13 Μαρτίου η ΤτΕ είχε ζητήσει αύξηση του ορίου κατά 300 εκατ. ευρώ.

Έτσι πλέον το ανώτατο όριο έφτασε στα 46,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από την αβεβαιότητα που προκαλείται καθώς δεν κλείνει η αξιολόγηση και ως συνέπεια αυτής τη μείωση των καταθέσεων.
Όπως αναφέρεται εξάλλου στη σχετική ανακοίνωση «η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».
Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου σε ρεπορτάζ της Καθημερινής γινόταν λόγο για διαρροή καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody's σε ανάλυσή της είχε σημειώσει ότι ενδεχόμενη αύξηση του ELA για να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων θα αυξήσει τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. να δείτε που και αυτά θα τα φάμε στα ποτά και στις γκόμενες , που λέει και η σγουρή ολλανδέζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πλακα ειναι,οτι ολοι αυτοι που πηγαν για "σκληρη" δουλεια,στην σουηδια,γερμανια κλπ. δηλωνουν προφανως μονιμοι κατοικοι εξωτερικου και ως τετοιοι τραβηξαν τα φραγκα τους στο εξωτερικο...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μυριζονται το κουρεμα και οπου φυγει-φυγει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.