18/3/17

«Χάθηκαν» καταθέσεις 4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες - Και φυσικά πάλι φταίνε οι κακοί ξένοι και ο γιαλός που είναι στραβός και όχι οι ανίκανοι διαχειριστές της εξουσίας!!!

ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΓΚΙΣΕ«Χάθηκαν» καταθέσεις 4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες
Η αιμορραγία στην οικονομία, και ειδικά στις τράπεζες, συνεχίζεται εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας που συνδέεται με τη διαπραγμάτευση. Και το χειρότερο είναι ότι όσο επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για κλείσιμο της συμφωνίας πολύ αργότερα, τόσο κινδυνεύει να εκτροχιαστεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Καθημερινή από τις τράπεζες έχει χαθεί ρευστότητα 4 δισ. ευρώ μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2017.

Το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, από το επίπεδο των 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 έχει υποχωρήσει στο επίπεδο των 128 δισ. ευρώ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση και της ανησυχίας για το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού της οικονομίας.
Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, ουσιαστικά έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που είχαν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα το 2016. Πρόσθετη αβεβαιότητα προκαλεί το λεγόμενο νέο χρήμα που δεν υπόκειται σε όλους τους περιορισμούς και το οποίο μπορεί να βρεθεί πιο γρήγορα εκτός τραπεζών. Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, στο σύστημα υπάρχουν περίπου 4 δισ. ευρώ νέο χρήμα που θα μπορούσε να αποχωρήσει άμεσα, κάτι που θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε αύξηση των ορίων του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Η αύξηση των καταθέσεων ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 (αφού προηγήθηκε ένα πολύ άσχημο πρώτο τρίμηνο εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πρώτη αξιολόγηση) μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ενισχύθηκε στο τέλος του έτους όταν παγιώθηκε η εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν τον περασμένο Δεκέμβριο ή το αργότερο στα μέσα Ιανουαρίου 2017. Σημειώνεται ότι το 2016 οι καταθέσεις νοικοκυριών - επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,2 δισ. ευρώ ενώ κατά 1,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης.

Ημερησία

7 σχόλια:

  1. Φταίμε εμείς λοιπόν που δέν λέμε "Ναί σε όλα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πολιτική δεν έχει σημασία αν λες ναι ή όχι.
      Έχει σημασία αν φέρνεις αποτέλεσμα.
      Και ερωτώ.
      Για το άδειασμα των τραπεζών ποιος φταίει.
      Πάλι οι κακοί οι ξένοι;
      Απλά είναι τα πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Το κακό είναι οτι την πολιτική που φέρνει αποτέλεσμα..την θυμούνται κάποιοι όταν είναι πολύ αργά...
      Μέχρι τότε συνηθίζουν να λένε παχιά λόγια..και να κρύβουν τα προβλήματα κάτω απο το χαλί..
      Σου αντιστρέφω την ερώτηση ..
      Για το οτι δέν κλείνει η αξιολόγηση..φταίμε μόνο εμείς??Οι "διεφθαρμένοι" Έλληνες??

      Διαγραφή
    3. Οι ΈΛληνες δεν φταίνε, αυτοί που κυβερνούν έχουν την ευθύνη να την κλείσουν.
      Αυτή τη λογική, του άσπρο-μαύρο, δεν την αποδέχομαι.
      Μπορείς να τη χρησιμοποιείς με τους φίλους σου, όχι με μένα.
      Αυτό είναι παράκληση.
      Για μένα δεν είναι όλοι ξένοι κακοί, ούτε όλοι οι ΈΛληνες καλοί και το αντίστροφο.
      Υπάρχει η λογική, που την χρησιμοποιώ για να κάνω την ανάλυσή μου για όλα τα πράγματα.
      Εμένα οι λαϊκιστές, οι ψεκασμένοι και οι συριζαίοι δεν με έχουν τρελάνει ακόμα.
      Αντιστέκομαι.

      Διαγραφή
    4. Πάντως απο τον Κικίλια..καλύτερος εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ θα ήσασταν...
      Καλό μεσημέρι...

      Διαγραφή
  2. Παραμένουν έγκλειστοι οι... «φρόνιμοι» Έλληνες (aka Φρονιμίτες) και - εκ των πραγμάτων - δεν φαίνεται και να τους αφήσουν να ανατείλουν καθόλου!!!

    Καιρό τώρα προετοιμάζουν «σιγά-σιγά» τον κοσμάκη για του φάνε - καλέ οι τραπεζίτες (*) - και το τελευταίο (;)... «δεσμευμένο» (λόγω capital controls) ευρωκομπόδεμά του!


    (*) κανονικά οι τραπεζίτες - πρώτος και δεύτερος γομφίος (**) - μόνο αλέθουν και δεν τρώνε, όπως - να πούμε - τρώει ο κακός λύκος την Κοκκινοσκουφίτσα... χαχαχα!

    (**) οι γομφίοι είναι (3) τρεις· τα τελευταία και συγχρόνως τα πιο περίπλοκα δόντια· ο πρώτος και δεύτερος λέγονται τραπεζίτες και ο τρίτος λέγεται φρονιμίτης (αλέθει κι αυτός).

    οΟο

    – Τι γίνεται με τις καταθέσεις; Υπάρχει κίνδυνος «κουρέματος»;

    Αν όμως οι συνθήκες επιδεινωθούν και οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια, τότε η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και bail in, δηλαδή τη συμμετοχή και των καταθετών στο κόστος διάσωσης μιας τράπεζας. Ο μεγάλος αυτός κίνδυνος καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επιστροφή της οικονομίας σε θετική τροχιά.

    170102, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ / kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως την μοναδικη ελπιδα για την οικονομικη σωτηρια της Ελλαδος που ονομαζοταν Αρτεμης Σωρρας την εξαφανισαν τα ανθελληνικα κεντρα.
    115.5 τρις μειον 400 δις ισον 115 τρις δια 10.000.000 ισον 11.500.000 ο καθενας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.