20/3/17

Σαν σήμερα πράκτορες της Τουρκίας σκότωσαν τον Θεόφιλο Γεωργιάδη - Αθάνατος

Θεόφιλος Γεωργιάδης. Τίμησαν τον αγωνιστή της ελευθερίας
Τελέστηκε το πρωί το 23ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του αγωνιστή της ελευθερίας Θεόφιλου Γεωργιάδη που δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1994 από τούρκους πράκτορες.

 Ευγενία Σέργη
Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την άναδρη δολοφονία του ήρωα Θεόφιλου Γεωργιάδη. Το πρωί τελέστηκε στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στην Αγλαντζιά το ετήσιο μνημόσυνο του. 
Ο αγωνιστής της ελευθερίας Θεόφιλος Γεωργιάδης αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για απελευθέρωση της πολυαγαπημένης του πατρίδας και πρωτοστάτησε στους αγώνες για διεθνοποίηση του κουρδικού αγώνα. Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 57 στην Ευρύχου. Αποφοίτησε από το Παγκυπριο Γυμνάσιο το 1975 και κατατάχθηκε στην εθνική Φρουρά υπηρετώντας στην 32η μοίρα καταδρομών με τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού. 
20 Μαρτίου 1994. Πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών τον πυροβολούν και τον σκοτώνουν εν ψυχρώ έξω από το σπιτι του. Ήταν η πρώτη δολοφονική δράση της ΤΜΤ εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974. 

Ο ίδιος γνώριζε ότι το τίμημα της συμμετοχής του στον αγώνα θα ήταν βαρύ. Δεν δείλιασε όμως και δεν λύγισε ούτε στιγμή. Επεσε εκτελώντας την επιταγή του καθήκοντος για τα υψηλά ιδανικά με τα οποία από μικρός ειχε γαλουχηθεί. 

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Παντειο Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. 

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο, στην προτομή του ήρωα στον προαύλιο χώρο της οικία του και στο χώρο θυσίας του. Εκει και τα μέλη της οικογένεια του, όλοι με δάκρυα στα μάτια και υπερήφανοι. 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από μέλη της οικογένειας, εκπροσώπους κομμάτων, σωματείων και οργανωμένων συνόλων. 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανώλη 


mnimosino1

mnimosino2

mnimosino3

mnimosino4

mnimosino5


mnimosino7


mnimosino6

mnimosino4


mnimosino8

mnimosino3


mnimosino9


mnimosino2


mnimosino1theofilos georgiades


2 σχόλια:

 1. Η δολοφονία του Γεωργιάδη πρέπει να μην ξεχαστεί ποτέ καθώς αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη οτι η Τουρκία είναι ένα αδίστακτο κράτος τρομοκράτης.
  Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί η χρονική στιγμή της δολοφονίας του.
  Ήταν η εποχή του θεσμοθετημένου ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου, της δολοφονίας του Κούρδου Μουσά Αντέρ, των δολοφονικών απόπειρων εναντίων του Οτσαλάν ενώ λίγο καιρό μετά την δολοφονία του Γεωργιάδη ξεσπούσε και η ενδοκουρδική σύρραξη PUK–KDP.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλές οι παρελάσεις και τα μνημόσυνα. Χρειάζονται για πολλούς λόγους.

  Μία ερώτηση θέλω να κάνω.
  Να θυμίσω σε όλους αυτό που λέει και το άρθρο, έχουν περάσει 23 χρόνια, όχι 10.
  Άρα μπορεί να δοθεί μια (έστω μονολεκτική, χωρίς καμία λεπτομέρεια) απάντηση στο ερώτημα μου:

  Αντίποινα για την δολοφονία του Γεωργιάδη κάναμε?

  Και όταν λέω αντίποινα το δηλώνω ξεκάθαρα ότι εννοώ δολοφονία Τούρκου/Τούρκων. Όχι σαμποτάζ και τυχόν βοήθεια σε Κούρδους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.