22/3/17

Η πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ, ο Ερντογάν και η παροιμιώδης έλλειψη προνοητικότητας της Ελλάδας

Η παροιμιώδης έλλειψη προνοητικότητας του ελληνικού κράτους εκδηλώνεται κατά καιρούς με διάφορες αφορμές. Και κάθε φορά εκείνο που μπορεί να καταπλήξει ακόμη και τον πιο καλόπιστο παρατηρητή, είναι η αδυναμία κατανόησης της σύνδεσης που υπάρχει ανάμεσα σε ορισμένα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και κάποια ζητήματα υψηλού συμβολισμού. Ακόμη ένα τέτοιο παράδειγμα υφίσταται πλέον, έπειτα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τα ξημερώματα ίσως το σημαντικότερο μέρος του Τεμένους Μεχμέτ (ή Βαγιαζήτ) στο Διδυμότειχο. Ίσως στην πιο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ελληνικό κράτος αδυνατεί να διαφυλάξει την ακεραιότητα ενός μνημείου που με τις πρόνοιες του ιδίου είχε χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο ήδη από το 1946.
Το τέμενος σταμάτησε να χτίζεται το 1402, όταν δηλαδή ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ ηττήθηκε και εν συνεχεία κυριολεκτικά «εγκλωβίστηκε» και πέθανε αιχμάλωτος του Μογγόλου εμίρη Ταμερλάνου. Η ήττα των Τούρκων στη μάχη της Άγκυρας το 1402 από τους Μογγόλους θεωρείται και η αιτία της πεντηκονταετούς «παράτασης ζωής» της περικυκλωμένης Κωνσταντινούπολης ως το 1453. Τελικά ολοκληρώθηκε το 1420 επί Μεχμέτ Α’ και η σημασία του στην οθωμανική ιστορία είναι υψηλή. Γνωστός για την εξωτερική πολιτική του μέσω τζαμιών και δη μνημειωδών όπως το Μεχμέτ στο Διδυμότειχο που είναι το παλαιότερο και σημαντικότερο στην Ευρώπη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δείξει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του τζαμιού, μέχρι που οι εργασίες ξεκίνησαν, φυσικά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Για τη συνέχεια Kathimerini

5 σχόλια:

  1. Nότια Αλβανία γιατί το Β.Ήπειρος είναι μπανάλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Ας αναλογιστεί κάποιος τη συναισθηματική φόρτιση κάθε Έλληνα όταν μαθαίνει για την καταστροφή ενός ελληνικού ναού στην νότια Αλβανία...<

    Όπως είχα γράψει και σε άλλη ανάρτηση για τον ίδιο λόγο, πριν το 1974, όποιος έλεγε την Β. Ήπειρο "Ν. Αλβανία", θεωρούνταν κομμουνιστής (και δικαίως, διότι μόνον αυτοί την έλεγαν πάντα έτσι) και είχε τραβήγματα με την Ασφάλεια.

    Αυτός ο απαράδεκτος, που συνέταξε το άρθρο, αγνοεί προκλητικά ότι η Β. Ήπειρος είναι ελληνικό έδαφος υπό αλβανική κατοχή, αφού δεν εφαρμόστηκε ποτέ το Πρωτόκολλο τής Κερκύρας τού 1914.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορω πως αφησαν αφυλακτο το μουσουλμανικο αυτό μνημειο οι ομαδες εφαρμογης της δημοκρατιας αφου είναι γνωστη η ευαισθησια τους για οτιδήποτε είναι μουσουλμανικο ενώ αντιθέτως ότι είναι Χριστιανικο τους προκαλει μισος.
    Παιζει και να ειχαν 'φιλοξενισει' νεοεισαγωμενους που αναψαν φωτια μεσα στο μνημειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τέμενος έπρεπε να γκρεμιστεί εδώ και δεκαετίες. Είναι το σύμβολο της ισλαμικής καταπίεσης σε ευρωπαϊκό έδαφος, το σύμβολο του παιδομαζώματος, του βίαιου εξισλαμισμού και της άγριας σκλαβιάς των Ελλήνων. Πάρα πολλοί Άγιοι γκρέμισαν ειδωλολατρικούς ναούς-"πολιτιστικά μνημεία". Αν το γκρεμίζαμε τι θα μας έκαναν οι Τούρκοι; Θα μετέτρεπαν 10010 εκκλησίες σε στάβλους-τουαλετες αντί για 10000; Θα έκαναν 102 παραβιάσεις-προκλήσεις αντί για 100; Θα έκαναν πογκρομ στο 110% των ελληνικών καταστημάτων στην Κωνσταντινούπολη αντί για το 100%; Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους Τούρκους γιατί πάντα και χωρίς αφορμή κάνουν το χειρότερο εναντίον μας, δεν έχουν αφήσει περιθώρια για να μας κάνουν κάτι χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ κάθετα με την άποψη αυτή. Το τέμενος, είτε το θέλομε, είτε όχι, αποτελούσε μέρος τής Ιστορίας αυτού τού τόπου. Κανείς δεν χαλά μνημεία τής Ιστορίας ενός τόπου, εκτός κι αν είναι κάφρος. Και οι "άγιοι", που αναφέρεις, κάφροι ήσαν, που έκαναν μεγάλη ζημιά στην ιστορική και πολιτισμική παράδοση τής χώρας.
      Εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί να μην γκρεμίσομε και τα βενετσιάνικα φρούρια, κτήρια και ό,τι άλλο; Ξέρεις πόσα χρήματα δαπανά ο Δήμος Ηρακλείου για την συντήρηση των Ενετικών Τειχών, τού μεγαλυτέρου οχυρωματικού έργου τής Μεσογείου, η κατασκευή τού οποίου στοίχισε πολλές ζωές Κρητών; Γιατί να διατηρούμε τα τείχη των Ιωαννιτών στην Ρόδο; Δεν ήσαν όλοι αυτοί κατακτητές;
      Αλλά κάτι ανεγκέφαλοι σαν κι εσένα στην Ελλάδα, για να δείξουν φρόνημα δημοκρατικό, φρόντισαν κι άλλαξαν και τα ονόματα των δρόμων, για να μην θυμίζουν παλιές καταστάσεις. Και το όνομα τής Λ. Βασιλίσης Σοφίας είχαν σκεφτεί ν' αλλάξουν, αλλά έκαναν πίσω μετά την αντίδραση των κατοίκων τής πρωτεύουσας. Σε καμμία πόλη/χώρα τού κόσμου δεν χαλούν ο,τιδήποτε συνδέεται με την ιστορία της/του.
      Στην Κύπρο, όχι μόνο διατηρούν και συντηρούν το βρετανικό Κυβερνείο, αλλά σ' αυτό στεγάζεται και η Προεδρία τής Δημοκρατίας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.