17/3/17

ΜΚΟ «αποδομούν» τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ
Σαρωτική ήταν η αποδόμηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό (πιο σωστά "Κοινής Δήλωσης", γιατί η ευθύνη εφαρμογής  ανήκει στα κράτη-μέλη, όχι στην ΕΕ), από τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων οργανώσεων που ασχολούνται με τους πρόσφυγες στη Ελλάδα.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, οι οργανώσεις χαρακτήρισαν την συμφωνία νομικά έωλη, απάνθρωπη και τελικά αναποτελεσματική, τονίζοντας ότι υπάρχει η εναλλακτική λύση της «ασφαλούς, συντεταγμένης και πειθαρχημένης εισόδου και της πολιτικής πίεσης προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης».
Στις 20 Μαρτίου συμπληρώνεται ένας χρόνος εφαρμογής της συμφωνίας («ένας χρόνος από τότε που έκλεισαν οι πόρτες του τρόλεϊ, αφήνοντας πίσω όποιον δεν έτυχε να προλάβει» σύμφωνα με την παραστατική παρομοίωση που χρησιμοποίησε ο Νικήτας Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου). «Στη διάρκεια της χρονιάς αυτής, 69 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στην Ελλάδα, ενώ συνολικά οι θάνατοι κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού είναι 140» είπε η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέτα Προβοπούλου, παρουσιάζοντας έκθεση που κατηγορεί την Ε.Ε. για «εναλλακτικά στοιχεία», κοινώς για κατάφωρα ψεύδη.

«Οι δηλώσεις για την υποτιθέμενη επιτυχία της συμφωνίας δεν μιλάνε για το τι πραγματικά συμβαίνει στους ανθρώπους που εξακολουθούν να έχουν λόγο να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να σώσουν τη ζωή τους» αναφέρει η έκθεση. Μια συμφωνία που υποτίθεται ότι σώζει ζωές έχει καταλήξει σε 140 θανάτους, και έχει συντρίψει χιλιάδες άλλους ζωντανούς-νεκρούς που αργοσβήνουν στα hotspot.

«Tο άγχος και η κατάθλιψή τους επιδεινώνονται από την έλλειψη πληροφοριών για το νομικό καθεστώς τους και από τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Χάνουν κάθε ελπίδα ότι θα έχουν ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον. Συχνά βλέπουμε ανθρώπους που σκέφτονται την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό» σημείωσε η ψυχολόγος των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Τζέιν Γκρίμς.

Ο Σπύρος Κουλοχέρης από το επιστημονικό συμβούλιο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες χαρακτήρισε παράνομη την γενικευμένη και μεγάλης διάρκειας διοικητική κράτηση ανθρώπων στα hotspots. «Η Κοινή Δήλωση δεν επιβάλλει υποχρεωτική κράτηση» είπε. Τα ίδια τα hotspots είναι προιόντα επιλογής, όχι ανάγκης, σύμφωνα με τον διευθυντή της οργάνωσης Solidarity Now, Επαμεινώνδα Φαρμάκη, o οποίος τόνισε ότι «σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχουν καταυλισμοί για τόσο μικρό αριθμό ανθρώπων».

Οι μισοί από τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ζουν στον αστικό ιστό, σε μικρές δομές που διευκολύνουν την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και για τους υπόλοιπους, που βρίσκονται στα hot spot. «Οι καταυλισμοί πρέπει να κλείσουν άμεσα» είπε, ζητώντας από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), να ελέγξει την διαχείριση των κονδυλίων που δίδονται για τους καταυλισμούς.

Τέλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος,σημείωσε ότι η πολιτική της αποτροπής, δια της εξαθλίωσης των ανθρώπων οδηγεί σε «ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της άκρας δεξιάς».
Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Να ανοιξουν άρα τα σύνορα και να έρθουν όλοι μόνο μιας να τα αρπάξουν οι ΜΚΟ και να την πληρώσουν όλοι μαζί ντοπιοι και μετανάστες...Φοβερές λογικές ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.