14/3/17

Η κατάντια του Έλληνα - Έχουν κάνει σύμβολο τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο και ξέχασαν τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη - Ντροπή σας

60 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη – Μνημόσυνο
Στιγμιότυπο από το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου.

Κόσμος και πολιτεία τίμησαν τον  ήρωα από την Πάφο

«Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».
Αυτό ήταν το τελευταίο γράμμα του 19χρονου Ευαγόρα Παλληκαρίδη πριν οδηγηθεί στην αγχόνη ανήμερα της 14ης Μαρτίου 1957. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους.

«Δεν υπάρχει άλλη οδός» – Δεν έχουν τσίπα οι πατριδοκάπηλοι

«Δεν υπάρχει άλλη οδός, κανένας άλλος τρόπος, έστω και μερικής εξόφλησης του χρέους μας προς τον νεαρό Ευαγόρα και τους άλλους ήρωες μας από την αφοσίωση και αδιάκοπη προσπάθεια με στόχο τη λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε στην ομιλία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγήθηκε στην αγχόνη, προσηλωμένος στα ιδανικά της ελευθερίας. Έκτοτε, συνέχισε, «τούτος ο τόπος γέννησε και ανάθρεψε δεκάδες αγωνιστές που έδωσαν την ψυχή τους σε μια άλλη μάχη , κάποια άλλη δεκαετία, σε ένα άλλο χαράκωμα, με κοινό όμως πάντα παρονομαστή, την αγάπη για την Κύπρο».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «σήμερα 60 ολόκληρα χρόνια από τον απαγχονισμό του και αποτίοντας φόρο τιμής στη θυσία του, ας αναζητούσαμε στήριγμα καθοδήγησης και προσανατολισμό στα μονοπάτια και στους ανηφορικούς δρόμους της αρετής και της ελευθερίας που χάραξαν τα νεανικά βήματα του αθλοφόρου ποιητή του δεκαεννιάχρονου Ευαγόρα».

«Ο Ευαγόρας συγκινεί»

«Ο Ευαγόρας συγκινεί, διότι ήταν μαθητής, φτασμένος ποιητής, όταν είχε βγει στο βουνό και το μαρτυρικό του τέλος είναι εκείνο που ευαισθητοποιεί πάρα πολύ τους μαθητές», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Μανώλης Στεργιούλης, Φιλόλογος- Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Ο Στεργιούλης που παρευρίσκεται τα τελευταία 15 χρόνια στα Ευαγόρια και συνεργάζεται με τους εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», αναφερόμενος στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη είπε πως το μήνυμα που στέλνουν τα Ευαγόρια και αυτό για το οποίο πάλεψε ο Ευαγόρας, είναι ότι η ελευθερία απαιτεί διαρκή προσπάθεια, δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται. Επεσήμανε μάλιστα πως η προσπάθειά του είναι να γίνουν γνωστά σε κάθε σχολείο, ιδιαίτερα της Ελλάδας, η θυσία του Ευαγόρα και τα ιδανικά, για τα οποία πάλεψε και έτσι να αποτελέσει πρότυπο για τους μαθητές μας.

Μεγάλη συμμετοχή

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον αγγίζει περισσότερο στις εκδηλώσεις για τα Ευαγόρια 2017, ο κ. Στεργιούλης ανέφερε πως παλαιότερα δεν υπήρχε η συμμετοχή των μαθητών, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αντιστραφεί και πως συμμετέχουν οι μαθητές. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αυτή η συμμετοχή θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη με τη συμμετοχή όλων των σχολείων της Πάφου. Επιπρόσθετα, ο κ. Στεργιούλης είπε πως στις εκδηλώσεις των Ευαγορίων πάντοτε θα παρευρίσκεται, σημειώνοντας πως η προσπάθεια, την οποία καταβάλλει για χρόνια είναι να μεταφέρει ανάλογες εκδηλώσεις και σε σχολεία της Ελλάδας.
Ενδεικτικά, σημείωσε πως εκδηλώσεις για τον Ευαγόρα έχουν ήδη διοργανωθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως στη Σπάρτη, στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στη Χαλκίδα και στην Κω, ενώ σχετική εκδήλωση ετοιμάζεται προς τιμήν του Ευαγόρα και στην Καρδίτσα. Ο κ. Στεργιούλης είπε πως η ανακαινισμένη Πάφος παρουσιάζει μια πολύ καλή εικόνα και αυτό -όπως ανέφερε- αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι εργάζονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Στεργιούλης παρέστη σε όλες τις εκδηλώσεις Ευαγόρια 2017 που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, καθώς και στο φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα-ποιητή της ΕΟΚΑ που διοργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Πάφου.

Εκδηλώσεις τιμής

Όλο το Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στην Πάφο με εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του ήρωα μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη στο πλαίσιο των Ευαγορίων 2017. Οι εκδηλώσεις, που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, περιελάμβαναν χθες φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα ποιητή της ΕΟΚΑ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Πάφου.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε μελοποιημένα ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη από τη χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου. Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργο Θεοδοσίου και ο Δήμαρχος Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός, όπως και ομιλία από τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη.
Επιπρόσθετα μαθητές του Λυκείου Πάφου παρουσίασαν θεατρικό απόσπασμα από το έργο της Αγγελικής Σμυρλή Ευαγόρα, ενώ ο λαογραφικός όμιλος Γεροσκήπου παρουσίασε ελληνικούς χορούς. Το φιλολογικό μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων στους νικητές του σχολικού διαγωνισμού ποίησης .

Η δράση του

Ο Ευαγόρας Παλλικαρίδης γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 26 Φεβρουαρίου 1938. Πέρασε τις 6 τάξεις του Δημοτικού σχολείου με άριστα. Την 1η Απριλίου 1953, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου θα γινόταν η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Αγγλία και σε όλες τις αποικίες γίνονταν προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός.
Στην Πάφο στο «Ιακώβιο Γυμναστήριο» αναρτάται η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές. Παραμονή της στέψης, οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές του Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδό τους από στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας αναρριχάται στον ιστό, κατεβάζει και σκίζει την αγγλική σημαία: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων.
Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία ενισχύεται από Τούρκους. Ο διοικητής στέλνει διαταγή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί, γιατί δεν έπρεπε η στέψη της βασίλισσας να αμαυρωθεί με αίμα. Έτσι, οι μαθητές παρέσυραν ό,τι είχε σχέση με τους εορτασμούς για τη στέψη. Η Πάφος έγινε το μόνο μέρος όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας.

Η αρχή του τέλους

Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο Ευαγόρας δεν παραδέχτηκε την κατηγορία και η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου. Ήταν η αρχή του τέλους.

Η σύλληψη

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από τη Λυσό. Ξαφνικά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι 2 συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Στην κατοχή του είχε ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν γρασαρισμένο. Ήταν συνεπώς ανέτοιμο, για να χρησιμοποιηθεί. Επίσης κουβαλούσε 3 γεμιστήρες γεμάτες.
Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και η δίκη ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου. Στη δίκη του ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχθηκε την ενοχή του: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος, όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Ο νεαρότερος και τελευταίος

Την επόμενη μέρα της καταδίκης του Παλληκαρίδη, οι μαθητές του Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον Χάρτινγκ, με το οποίο του ζητούσαν να απονεμηθεί χάρη στον Ευαγόρα. Όλος ο κόσμος αρχίζει μια προσπάθεια να σώσει τον νεαρό μαθητή. Η ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεσή του.
Η Κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζητά προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Παύλου. Η Βουλή των Ελλήνων στέλνει τηλεγραφήματα προς τη Βουλή των Κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Γεννάδιος, ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Δέρδης, 40 Εργατικοί Άγγλοι βουλευτές, συντεχνίες, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Νικόδημος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Fulton, απλοί πολίτες προσπαθούν να ματαιώσουν αυτήν την εκτέλεση.
Ο Χάρτινγκ όμως και η Αγγλική διπλωματία απορρίπτουν την απονομή χάριτος. Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.
Πηγή: Διασπορά

9 σχόλια:

  1. Έχετε δίκιο κύριε Καλεντερίδη,εγώ προσωπικά σήμερα από το άρθρο έμαθα πράγματα φευγαλέα το ειχα ακουσει το ονομα.. Επρεπε να είναι παραδειγμα και ευρεως γνωστη και αναγνωρίσιμη η προσωπικότητα αυτού του εθνικού ήρωα όπως είναι αναγνωσισιμη η προσωπικότητα και το ήθος άλλων εθνικών ηρώων..Πέραν όμως από τον από τον απλό κόσμο-στον οποίο και εγώ ανήκω- που δεν μπορεί εύκολα και άμεσα να ΜΑΘΕΙ ιστορία,διότι πρεπει να διαβάζει περαν των βιβλιων του συστήματος-πραγμα το οποίο εγω κάνω όσο μου επιτρεπουν και τα οικονομικά μου-,θα έπρεπε οι Έλληνες πολιτικάντηδες να διδάσκουν αναλυτικά στα σχολεία το τραγικό κυπριακό ζήτημα/γιατί δεν το κάνουν??
    Λογικά δύσκολα θα τον θυμούνται αυτόν τον ήρωα και καποιοι Έλληνες πολιτικοί-πρεσβευτές της τάξεως και ηθικής,καποιοι Ελληνες πολιτικοί -πρεσβευτές του κατευνασμού και της αιωνίου φιλίας των λαών καθώς και πολιτικές οικογένειες με βαμπιρίσιο dna...Όοοολο εκείνο δηλαδή το ξενοκίνητο παρεάκι που υποστήριζαν ΝΑΙ στο σχέδιο ανάν και που είχαν απομονώσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνων της Κύπρου..όλο εκείνο το παρεάκι που παριστάνει ότι υπογράφει διαφορετικά μνημόνια ενώ προκειται για το ίδιο κειμενο και που σε κάθε εθνικό θέμα παιρνει τις ίδιες εντολές από την ίδια τηλεφωνική γραμμή..Πείτε καποιος αν μπορεί τις διαφορές ουσιας κυβερνησης και μείζονας αντιπολιτευσης στα εθνικά προβληματα και στα γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής..Ομόνοια και ομοψυχία έχουν...ως προς τι όμως?
    Δεν νομίζω ότι ειναι κακό να διαβάσει και να μαθει κάποιος για τον Κάστρο και τον Γκεβάρα-ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων που μπορεί να έχει ο καθένας μας -,εθνικοαπελευθερωτικο αγώνα έκαναν κι αυτοί εναντιόν αυτοκρατορίας..
    Βεβαια οι δικοί μας ήρωες είχαν να αντιμετωπισουν πέραν των πολλών αυτοκρατοριών που ρήμαξαν την Ελλάδα και την Κύπρο και τη διαχρονική ξενοδουλεία πολλών-όχι όλων- ντόπιων ηγετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν επισκέφτηκα στην Κύπρο με πήγανε στα φυλακισμένα μνήματα. Πριν δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν και ήμουνα 35. Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει άτυπη απαγόρευση για θέματα που τονίζουν εθνικές ταυτότητες, παρα μόνο αν αυτό εξυπηρετεί κάτι. Ακόμα και αυτά μου μας μαθαίνουν είναι τέτοια ωστε να εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλα απο κάπου προέρχονται, άνθρωποι, γλώσσα, αλφάβητο, αναπόδεικτα αποκλείοντας κάθε εξελικτική πορεία. Αλλοι τα ανακαλύψανε και εσύ μονον τα χρησιμοποιείς. Ακόμα και τα ιστορικά καταγεγραμένα υπακούουν στον κανόνα. Μπορεί να μην γνωρίζουμε τον Παλλικαρίδη αλλά την θεωρία του Φαλμεράυερ την γνωρίζουν οι πάντες παρότι δεν διδάσκεται. Σου λέει λοιπόν ότι ακόμα και με αυτά που νομίζεις ότι έχεις σχέση ίσως δεν έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ελληνισμός ανέδειξε Αγίους και Ήρωες.Ο Ευαγόρας Παλλικαρίδης ήταν λαμπρός Ήρωας του Κυπριακού Επους.Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκεπάζει.
    Αιωνία του η μνήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι φονιάδες των παλικαριών της ΕΟΚΑ στην Ελληνική Κύπρο υπήρξαν για αιώνες "σωτήρες" της (Μικρά πλην έντιμος) Ελλάδας.Υπήρξαν δε πολιτικές και κοινωνικές δοσίλογες ντόπιες ελίτ υμνητές τους.Μέλη των φατριών αυτών θεωρούνται και μνημονεύονται ως "Ηρωες-αναγγενητές" της Ελλάδας μέχρι και σήμερα.Θα πάρει δεκαετίες η Ελλαδική πολιτική σκέψη να εκφέρει τα αυτονόητα (ΚΑΙ) για τον αγγλικό παράγοντα, οι ιδεολογικές της αγκυλώσεις πανίσχυρες. Σε οτι αφορά τις συγκρίσεις απαιτείται η κατάλληλη αναγωγή.Χωρίς αυτή το μόνο που παράγεται είναι πλάνη. Σε οτι αφορά τέλος το δίδυμο επαναστατών Κάστρο-Τσε φρόνιμο είναι να μνημονεύεται η αντίσταση τους στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό,ο κοινωνικός χαρακτήρας της επανάστασης τους και σε οτι αφορά τον Τσε η άρνηση του να καταστεί (και) η Κούβα δορυφόρος της Σοβιετικής Ενωσης,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αψογος!!! βαλτε και τας εκαστοτε (βλαχο)κυριας των ενδοπιων ελιτ με τας βασιλικας κομμωσεις...τι βασιλικα μεγαλεια!!!οποίος βασιλικος παρασιτισμος!!!
      Μετα,εφυγαν οι παλιοι κιηρθαν οι νεωτερες ελιτ-παρασιτα της Ε.Ε. και της Ο.Ν.Ε.Ολως τελευταια και του ψευδοοθωμανισμου...
      Τουλαχιστο ο ερδο ειναι δικο μας παιδι...οχι κλεφτρονι αγγλοσαξονας,ουτε μπαρ-μπαρ γοτθος...

      Διαγραφή
  5. «Εψές πουρνό μεσάνυχτα στης φυλακής τη μάντρα
    μες στης κρεμάλας τη θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
    Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τ’ άκουσε κανένας.
    Η μάνα του ήταν μακριά, ο κύρης τους δεμένος,
    οι νιοι συμμαθητάδες του μαύρο όνειρο δεν είδαν,
    η νια που τον ορμήνευε δεν είχε νυχτοπούλι.
    Εψές πουρνό μεσάνυχτα θάψαν τον Ευαγόρα.
    Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα.
    Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
    ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης,
    και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει.
    Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.
    Μπαίνει κι η πρώτη η άταχτη κι η Τρίτη που διαβάζει,
    μπαίνει κι η Πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα.
    - Παρόντες όλοι;
    - Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
    - Παρόντες, λέει ο δάσκαλος∙ και με φωνή που τρέμει:
    - Σήκω Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.
    Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
    αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
    να πέσουν μ’ αναφιλητά ετούτοι κι όλη η τάξη.
    - Παλληκαρίδη, άριστα, Βαγόρα, πάντα πρώτος,
    στους πρώτους πρώτος, άγγελε πατρίδας δοξασμένης,
    συ μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι,
    και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία.
    Τα ‘πε κι απλώθηκε σιωπή πα’ σα κλαμένα νιάτα,
    που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,
    έξω απ’ εκείνο τ’ αδειανό, παντοτινά γεμάτο».
    Το ποίημα αυτό έγραψε ο Δωδεκανήσιος Φώτης Βαρέλης στο άκουσμα του θανάτου του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και ο ραδιοσταθμός της Λευκωσίας το μετέδωσε τότε ως δημοτικό κυπριακό τραγούδι. Περιλαμβανόταν δε σε ένα εξαιρετικό άρθρο τού Δασκάλου Δημήτρη Νατσιού που είχε αναρτηθεί στον infognomonpolitics στις 14 Μαρτίου 2011 http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/t.html.
    Και μια παρατήρηση: Είναι ιστορικά αβάσιμο και άστοχο, νομίζω, να γράφεται ότι ευθύνεται για τον εγκληματικό θάνατο τού Ευαγόρα αόριστα η «αγγλική διπλωματία». Το αίμα ειδικά αυτού τού Ήρωα βαραίνει αυτό τούτο το British Crown και προσωπικά την Ελισάβετ, στην οποία ονομαστικά έστειλαν επιστολές προσωπικότητες όπως ο Αλμπέρ Καμύ (που είχε γράψει ύμνους και για τους Καραολή και Δημητρίου) και ο Γερουσιαστής των Η.Π.Α. James Fulton. Η μόλις 31 ετών τότε νεαρά άνασσα, σκληρή, ανάλγητη και μνησίκακη αρνείται, θέλοντας προφανώς έτσι και να εκδικηθεί την προσβολή που θεωρήθηκε ότι υπέστη όταν πριν τέσσερα χρόνια ο 15χρονος τότε Ευαγόρας είχε σκίσει την αγγλική σημαία αρνούμενος να συνεορτάσει ο Ελεύθερος υπόδουλος την αλαζονική στέψη της, με εορτές που επέβαλαν οι τύραννοι κατακτητές και στην Κύπρο. Και αρνήθηκε η ίδια η Ελισάβετ αυτήν την απονομή χάριτος στον Έφηβο, επιμένοντας να τον κρεμάσουν λίγο καιρό μάλιστα πριν ανακοπούν αυτές οι απάνθρωπες πρακτικές τής κυβέρνησής της κάτω από την διεθνή κατακραυγή. Η ευθύνη και η ντροπή για το έγκλημα (και) αυτό των Άγγλων και προσωπικά τής γραίας πλέον ενοίκου τού Μπάκιγχαμ δεν θα σβηστεί ποτέ!
    Πρόλαβε όμως ο Ήρωας πριν τον κρεμάσουν οι “πολιτισμένοι” κακούργοι να γράψει και το εξής ποίημα:
    «Θα πάρω μιαν ανηφοριά
    θα πάρω μονοπάτια
    να βρω τα σκαλοπάτια
    που παν στη λευτεριά.
    “Κόρη πανώρια” θα της πω
    “άνοιξε τα φτερά σου
    και πάρε με κοντά σου
    μονάχα αυτό ζητώ”».
    Το παλληκάρι ο Παλληκαρίδης ανέβηκε τα σκαλοπάτια και αντάμωσε με την Λευτεριά στα πιό ευγενικά της δώματα: τής εκούσιας και ανώτερης Θυσίας.
    Αιώνια και άσβεστη η μνήμη και η Δόξα τού Παλληκαριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ για το εκπληκτικό αυτό ποίημα! Δεν το είχα υπ' όψιν μου.

      Διαγραφή
  6. Ο τίτλος τα λέει όλα νομίζω αν και οι τους υμνητές του ο Τσε στην Ελλάδα είμαι σίγουρος ότι θα τους καθάριζε ο ίδιος άμεσα αν τους έβλεπε και τους άκουγε. Κατά τα άλλα ας είναι ελαφρύ το χώμα του ήρωα μας και ας τον έχουμε όλοι πρότυπο! Συγχαρητήρια για το άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΤΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ.ΔΩΣΤΕ ΑΡΤΟ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑ ΣΤΟΥΣ ΟΧΛΟΥΣ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟΣ(Ο ΑΡΤΟΣ) ΚΑΙ ΕΥΤΕΛΕΣ ΤΟ ΘΕΑΜΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΑΘΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΟΧΙ ΠΛΑΤΩΝΑ Η ΟΜΗΡΟ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.