18/3/17

Όλα γύρω από τα τέτας!


Αυτά που βλέπετε στην φωτογραφία είναι τα επονομαζόμενα στην Βενεζουέλα " tetas " που σημαίνει στήθη, βυζάκια αν το θες με τρόπο προβοκατόρικο αλλά πλησιέστερo στην έννοια και τον σκοπό της ύπαρξης τους.
Τα " tetas " δεν είναι τίποτα άλλο από μικρές αυτοσχέδιες σακουλίτσες που περιέχουν μικροποσότητα από οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς.100-150 γραμμάρια από καφέ,ζάχαρη,μπαχαρικά που είναι τα ποιο συνηθισμένα " tetas " που μπορείς να βρεις στους δρόμους του Καράκας αλλά και γάλα σε σκόνη,λάδι,συνήθως σόγιας και τελευταία ακόμα και σαμπουάν. Από 1000 έως 1500 μπολίβαρ κοστίζει το κάθε " βυζάκι " ανάλογα με το περιεχόμενο.

Τα " tetas " γεννήθηκαν σαν ιδέα και εξαπλώθηκαν από τους πλανόδιους μικροπωλητές στους δρόμους όλης της Βενεζουέλας,όχι σαν μονόπλευρη αναγκαιότητα από την πλευρά των πωλητών για περισσότερο κέρδος αλλά σαν αναγκαιότητα να καταφέρουν να πουλήσουν κάτι έστω και σε αυτή την ποσότητα και από την πλευρά των καταναλωτών να καταφέρουν έστω και μια,δύο φορές την εβδομάδα να λούσουν το κεφάλι τους η να δώσουν ένα ποτήρι γάλα στα παιδιά τους.
Οι οργανωμένοι μαυραγορίτες με τους ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση και την αστυνομία,πουλάνε πλέον μόνο σε ποσότητες χονδρικής,αν θες λάδι,καφέ,γάλα,δεν αγοράζεις μόνο 1 συσκευασία αλλά όλο το κιβώτιο.Οι τιμές φυσικά του κιβωτίου είναι απλησίαστες για ΟΛΟΥΣ όσους ζουν στις φτωχογειτονιές του Καράκας αλλά και για τον περισσότερο κόσμο που ανήκει στην μεσαία τάξη. Αυτό όμως είναι το τελευταίο πράγμα που θα συγκινήσει τα κοράκια στην μαύρη αγορά που αναζητούν γρήγορο και εύκολο κέρδος από όσους έχουν ακόμα να πληρώσουν.

Τα " tetas " είναι η προέκταση μιας ακόμα πρωτοτυπίας που θα συναντήσεις στα πεζοδρόμια του Καράκας και την έχω περιγράψει στο παρελθόν.Μικρές σακούλες με λαχανικά,συνήθως κρεμμύδια,πατάτες και λεμόνια που έχουν ξεδιαλεχθεί και καθαριστεί από τους κάδους των απορριμμάτων των μανάβικων και πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Δεν έχω αγοράσει " βυζάκι " ακόμα αλλά έχω αγοράσει μερικές φορές στο παρελθόν την σακουλίτσα με τα λαχανικά από τους κάδους απορριμμάτων. Βλέπεις,η μόνη διαφορά,ακόμα,των ανθρώπων που ζουν στις παραγκουπόλεις με εμάς της μεσαίας τάξης είναι ότι,ακόμα,εγώ έχω την επιλογή να πληρώνω και να αγοράζω την σακουλίτσα με τα λαχανικά από τον κάδο απορριμμάτων χωρίς να ψάξω στον κάδο ο ίδιος...ακόμα.

John-Giannis Kouzinos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.