14/3/17

Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα - Ξένα κέντρα κατά Ευρώπης, στο Υπουργείο Οικονομίας της Ελλάδας

Ποιος είναι ο «δραχμιστής» Γιαν Κρέγκελ που προσελήφθη στο υπουργείο Οικονομίας 

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η επιλογή του Γιαν Κρέγκελ, ενός φανατικού κατά των γερμανικών θέσεων για την οικονομία και κατά του ευρώ, ως προέδρου της επιτροπής αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Τι τους συνδέει;
Το Ινστιτούτο Λεβί... του οποίου πρόεδρος ήταν, ώσπου έγινε υπουργός Οικονομίας στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ μέλος του Ινστιτούτου Λεβί είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η σύντροφος του κ. Παπαδημητρίου, Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Η πρόσληψη του Γιαν Κρέγκελ έγινε γνωστή μετά από ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Θανάσης Μπούρας, για τον «δραχμιστή» συνεργάτη του.
Νωρίτερα, ερώτηση είχε καταθέσει στη Βουλή για τον Γιαν Κρέγκελ και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Η Νέα Δημοκρατία ζητά να μάθει με την ερώτησή της με ποια λογική και ποια κριτήρια επελέγη για τη θέση του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου ο Γιαν Κρέγκελ, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ευρώ παγκοσμίως, όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι ο Κρέγκελ από τη θέση του προέδρου της επιτροπής θα κληθεί να διατυπώσει προτάσεις για την αναπτυξιακή πολιτική μιας χώρας που ανήκει στην ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που ο ίδιος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του ευρώ.
Να σημειωθεί πως ο Γιαν Κρέγκελ είναι διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Levy των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι «το κοινό νόμισμα εγκλωβίζει τη χώρα». Παράλληλα, έχει υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει σε ανάπτυξη όσο ακολουθεί το ευρώ».
Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Μάρτιο του 2013 ο Κρέγκελ στον Κ. Καλλωνιάτη για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας»:
Το μοντέλο της Ανατολικής Γερμανίας επιχειρεί να εξαγάγει η Γερμανία στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη, μας εξηγεί ο καθηγητής Οικονομικών και συνεργάτης του Levy Institute, Γιαν Κρέγκελ.
«Θέλοντας να κυριαρχήσει βιομηχανικά σε όλες τις εθνικές αγορές κι έχοντας στριμωχτεί στις παραδοσιακές εξαγωγικές της αγορές της Ασίας, δεν διστάζει να προωθεί στην Ε.Ε. ανερμάτιστες πολιτικές λιτότητας που περικόπτουν την εγχώρια ζήτηση οδηγώντας σε χρεοκοπία τις εθνικές επιχειρήσεις. Στην πορεία αυτή πρέπει να υπάρξει αντίδραση από τις εθνικές κυβερνήσεις και να τεθούν όρια στις πολιτικές αυτές, γιατί διαφορετικά θα διαλυθούν όλες οι ανθρώπινες και πολιτικές ισορροπίες και θα επέλθει κοινωνικό χάος, όπως έγινε στην Αργεντινή. Συμφωνεί και προτείνει τη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την απορρόφηση της ανεργίας κατά το πρότυπο του «εργοδότη ύστατης καταφυγής». Θεωρεί, δε, απαραίτητη κι εφικτή τη μαχητική αναδιαπραγμάτευση από τις κυβερνήσεις κάθε προγράμματος λιτότητας με την τρόικα».

Αν ήσασταν εσείς ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τι θα κάνατε διαφορετικά στη σχέση σας με την τρόικα;
«Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί κανείς να υπόσχεται να κάνει οτιδήποτε ζητά η τρόικα. Σε κάποιο σημείο πρέπει να σταματήσει να λέει «ναι» σε μια πολιτική που αποτυγχάνει γιατί καταστρέφει και γι’ αυτό αναθεωρείται κάθε τόσο. Η στάση αυτή δεν είναι μόνον εσφαλμένη αλλά και χαζή, γιατί ενθαρρύνει την τρόικα να συνεχίζει να πιέζει. Σε κάποια φάση πρέπει να αποφασίσετε για το αν την αντέχει η εθνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας. Πρέπει να ορίσετε τον πυθμένα του πηγαδιού και να πείτε «εντάξει, να πέσει η οικονομία άλλο ένα 2%, αλλά μέχρις εκεί και μη παρέκει».

Να πατήσεις πόδι» ακόμη κι αν έχεις υπογράψει το Μνημόνιο κι έχεις ανειλημμένες υποχρεώσεις;
«Ακριβώς. Γιατί πολύ απλά διαπιστώνεις το μέγεθος της καταστροφής και την αποτυχία μιας πολιτικής κοινωνικά και πολιτικά μη βιώσιμης, είτε με ηθικούς όρους είτε με βάση την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εργασία και επιβίωση, που όλες οι κυβερνήσεις έχουν υπογράψει. Χρειάζεται λοιπόν να βρούμε τα μέσα με τα οποία θα διασφαλίσουμε το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις.
Δείτε το παράδειγμα της Αργεντινής, η οποία κατέρρευσε πολύ ταχύτερα μεταξύ 1998-2001. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να μην πληρώσουν άλλο χρέος. Στην Ελλάδα αυτό είναι πιο εύκολο γιατί όλο το χρέος σχεδόν έχει περάσει από τα ιδιωτικά χέρια στον επίσημο τομέα. Συνεπώς, αν η Ελλάδα αποφασίσει να μην εξυπηρετήσει άλλο το χρέος της, αυτό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.
Ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θα καταρρεύσουν. Κανείς δεν θα μπει σε συστημικές δυσκολίες. Αρα, η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας δεν κινδυνεύουν. Το δεύτερο που έκαναν ήταν να εισαγάγουν ένα σύστημα εξασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος ανάλογο με αυτό που πρότεινε η κ. Ράνια Αντωνοπούλου πρόσφατα με τον «εργοδότη της τελευταίας καταφυγής», όπου δουλεύεις 4 ώρες ημερησίως και λαμβάνεις το ελάχιστο εισόδημα π.χ. 50 δολάρια, που είναι το 1/4 του ελάχιστου μισθού. Ενα πολύ μικρό ποσό χρημάτων, που όμως δημιούργησε έναν πάτο στην πτώση επιτρέποντας την επιβίωση σε ανθρώπους που δεν είχαν να φάνε και διατήρησε ζωντανή τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην απασχόληση. Βασικός στόχος είναι λοιπόν να σταματήσεις την αυτοτροφοδοτούμενη σπειροειδή δυναμική της διαρκούς ύφεσης. Το τρίτο που έκανε ο υπουργός Οικονομικών τους ήταν να θέσει κάθε πολιτική υπό το βασικό κριτήριο του αν εξυπηρετεί τους πολίτες της Αργεντινής. Κάθε πολιτική πρέπει να οδηγεί στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών της χώρας».
(Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος στο Levy Economics Institute, Γιαν Κρέγκελ και Εκχαρτ Χάιντς, καθηγητές Οικονομικών στο Βερολίνο, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη που έγινε τον Δεκέμβριο του 2011).
Πηγή: iefimerida.gr

24 σχόλια:

  1. Τι το άτοπο διατυπώνει ο κ.καθηγητής καιδιαμαρτύρονται οιβουλευτές της Ν.Δ. μαζί με τον Λομβέρδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Το ινστιτουτο λεβι ειναι κολληταρι των νεοκονς (νεοσυντηρητικων στην αμερικη),του βαρουφακη και των αδελφων του ΑIPAC...
      Aν δεν βγουμε απο το ευρω, φυσικα αερια δεν βλεπουμε ουτε στο ονειρο μας...
      Θελετε να τα παρουν οι τουρκοι;
      Μπορουμε να τους εμποδισουμε ;
      Νομιζω πως ναι...μαζι με τον εκτο στολο...
      Ισως τελος,θα μπορουσαμε να προτεινουμε στους αμερικανους να δωσουμε και κανα αλιπεδακι στους ρωσους...

      Διαγραφή
  2. Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, δήλωσε καθαρά ότι θέλει τη διάλυση του ευρώ, άρα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Κάτι που επιθυμεί και η Αγγλία.
    Ασφαλώς έχουν τους λόγους τους.
    Εμείς όμως έχουμε στρατηγικούς λόγους να διατηρηθεί η Ε.Ε.
    Παρεμπιπτώντως, και η Τουρκία θέλει ή την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε., ή την είσοδό της, ή τη διάλυση της Ε.Ε.
    Γιατί θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ έναντι της Τουρκίας, με την είσοδό της στην ΕΟΚ-ΕΕ, το ίδιο και η Κύπρος,
    Με βάση τα παραπάνω, το ξαναλέω.
    Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα ή αλλιώς, μπήκαν στην πόλη οι οχτροί.
    Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και την Ε.Ε. κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα υποστεί τέτοια καταστροφή, που αυτά που βιώνουμε σήμερα θα μας θυμίζουν παράδεισο.
    Και επί πλέον, θα λεηλατηθεί ο ελληνικός χώρος, όχι με τον τρόπο που το κάνουν οι δανειστές και όχι μόνο από την Τουρκία.
    Αυτά για τους αφελείς.
    Για τους άλλους, τους εγκάθετους, να ξέρουν ότι έχουμε τη δύναμη και τον τρόπο να τους εντοπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωνάξτε τα κύριε Καλεντερίδη δεν αντέχεται άλλο αυτή η παράνοια που ζούμε σ αυτή την έρμη χώρα!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  3. Η λογική του πεθαίνω μέσα στο Δ΄ Ράιχ, γιατί αν βγώ πιθανόν να πεθάνω, σίγουρα κάνει τα κόκκαλα των προγόνων μας να τρίζουν και μάλιστα δυνατά.

    Θα το επαναλάβω δι πολλοστή φορά γιατί προφανώς είναι δύσπεπτο.

    Το θέμα με το Ευρώ δεν είναι οικονομικό. Είναι καθαρά εθνικό και φυσικά πολιτικό. Εκχωρήσαμε την χώρα μας στους ναζιστές της Γερμανίας, για να φάμε με τα χρυσά κουτάλια του Ευρώ. Αυτό που φάγαμε είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το γράψω δια λόγους κοσμιότητος.

    Η αγκιτάτσια της υποτιθέμενης καταστροφής μας εκτός της ναζιστικής ΕΕ, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα του κατακτητή, και των ντόπιων συνεργατών τους.

    Ενας εγκάθετος της δραχμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dimitri
      αγκιτάτσια δεν κάνουν πολίτες με όνομα, επώνυμο και ενυπόγραφα άρθρα.
      Αγκιτάτσια και προπαγάνδα κάνουν τα τρολ και οι ανώνυμοι χρήστες του διαδικτύου.
      Για να ξέρουμε τι λέμε.

      Διαγραφή
    2. ωραια...δεν μας το αναλυετε αυτο "Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και την Ε.Ε. κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα υποστεί τέτοια καταστροφή, που αυτά που βιώνουμε σήμερα θα μας θυμίζουν παράδεισο.
      Και επί πλέον, θα λεηλατηθεί ο ελληνικός χώρος, όχι με τον τρόπο που το κάνουν οι δανειστές και όχι μόνο από την Τουρκία.το με την τελειωτικη καταστροφη και την λεηλασια του ελληνικου χωρου";
      Δεν αντιλεγω,αλλα θαθαλα να μαθω ακριβως πως το εννοειτε αυτο,εσεις και συσσωμο το πολιτικο συστημα,γιατι τωρα την λεηλατηση την βλεπουμε καταματα αν θελουμε να την δουμε,διοτι ειναι ελαφρως συγκεκαλυμμενη...πως ακριβως την εννοειτε εσεις;

      Διαγραφή
    3. Αν βγούμε απο το Ευρώ αυτή τη στιγμή, οι κερδοσκόποι θα μας αγορασουν δωρεάν.Το ινστιτούτο Λεβι προς τα εκεί θα μας οδηγήσει.Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα προλάβει, αρκεί η επόμενη κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα αποκρατικοποιήσεις.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Καλεντερίδη

      σας υπενθυμίζω ότι αγκιτάτσια ήταν επίσημος Ρωσσικός επαναστατικός όρος κομματικής προπαγάνδας του ΚΚ και φυσικά ήταν ενυπόγραφος. Σκοπός της η υποκίνηση των μαζών πρός συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εν προκειμένω αναφέρομαι στην αγκιτάτσια των Ναζί του Βερολίνου (και των ενταύθα υποτακτικών) που έχει ώς στόχο την αποδοχή από τους πολίτες του καθεστώτος υποδούλωσης που του έχει επιβληθεί από τον οικονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

      Φάτε ΕΕ και Ευρώ, αλλά μην φάτε ψωμάκι. Αυτό το τρώει ο κατακτητής.

      Συνειδητοποιείστε κ. Καλεντερίδη ότι οι ανώνυμοι σχολιαστές σε ένα μπλόγκ απλώς εκφράζουν άποψη, δεν παρακινούν. Προσωπικώς ουδέποτε δέχθηκα σχόλιο ουσίας επί των σχολίων μου, όπως π.χ. για το συγκεκριμένο, παρά μόνον επιπλήξεις επί παντός επιστητού.

      Επιμένετε σε ένα στύλ του ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί σας, και γράφει την άποψη του, είναι τρόλ ή προπαγανδιστής.

      Δύσπεπτον.

      Διαγραφή
    5. Dimitri
      γράφεις:
      "Επιμένετε σε ένα στύλ του ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί σας, και γράφει την άποψη του, είναι τρόλ ή προπαγανδιστής."

      Αν πρόσθετες και το "χωρίς να γράφει τα πλήρη του στοιχεία", θα είχες δίκιο.
      Αυτό λέω.

      Διαγραφή

      Διαγραφή
    6. Μια χαρα τα λεει ο Δημητρης. Αυτα που λεγανε οι "μενουμε Ευρωπη", οτι θα παθουμε αν βγουμε απ το ευρω, τα παθαινουμε και πολυ χειροτερα ακομα, μεσα στο ευρω και μυαλο δε βαλαμε.Δε μπορουμε να μιλαμε για δικαιοσυνη,δημοκρατια,εθνικη κυριαρχια,αναπτυξη,χωρις εθνικο νομισμα και οταν οι διάφορες πολιτικες μιας χωρας,καθοριζονται απ τους κατακτητες της και το νομισμα της ειναι δανεικο.Γιατι θελουμε δε θελουμε, ειμαστε υπο κατοχη.

      Και η καταστροφολογια που αναφερετε κε.Καλεντεριδη σχετικα με την εξοδο απ το ευρω, θυμιζει την τρομοκρατια του SKAI και ολων των συστημικων βρωμοκαναλων, που χωρις επιχειρηματα τρομοκρατουν τον κοσμο γυρω απ το θεμα αυτο. Εχει αποδειχτει περιτρανα μεχρι τωρα οτι, η παραμονη στο δανεικο ευρω σημαινει σκλαβια, υποδουλωση, υποτακτικοτητα και τιποτε αλλο. Και αναρωτιεμαι, πώς θα πετυχει το κομμα σας ολα αυτα που διατεινεται μεσα σε περιβαλον πληρους ανυπαρξιας εθνικης κυριαρχιας, με ο,τι αυτη σημαινει για μια χωρα.

      Διαγραφή
    7. Δηλαδή αν βάλω Dimitri J. Papadopoulos, όλα καλά ;

      Διαγραφή
  4. Εἶναι στρατηγικό συμφέρον μας νά διατηρηθῆ ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση, ἀλλά μόνο ὑπό τήν προὑπόθεση ὅτι δέν θά χάσῃ τόν χριστιανικό της χαρακτῆρα.
    Εἶναι κακό τό σημερινό timing γιά ἔξοδό μας ἀπό τό εὐρώ.
    Πρέπει νά διατηρηθῆ ἡ δυναμική ἐξόδου ἀπό τό εὐρώ γιά τό μέλλον,
    καί ὡς πραγματική ἀπειλή, ἀλλά πραγματική καί τακτική ἀπειλή γιά τίς διαπραγματεύσεις μέ δανειστές , ὑπό τῆς ἑπομένης πραγματικά ἐθνικῆς Κυβερνήσεως, ἄν ὑπάρξῃ. Ὄχι ὡς ἀνόητη μιντιακή "ἀπειλή" ὅπως τό 2015.
    Αλλά : Ἡ παροῦσα Κυβέρνηση δηλαδή καί ὁ κ. Φίλης (μᾶλλον δέ, ἐξαιρουμένου ὡς πρός αὐτά τοῦ κ. Καμμένου ), ἐργάζονται συστηματικά καί γιά νά ἐξέλθουμε σύντομα (δηλαδή ἄκαιρα ἀπό τό εὐρώ, ὥστε νά γίνῃ ἡ Εὐρπαϊκή Ἕνωση σκορποχῶρι, ὅπως θέλουν οἱ Ἐγγλέζοι, καί
    γιά νά χάσουμε ἀκόμη καί ἐμεῖς τόν χριστιανικό μας χαρακτῆρα,
    ἀλλά καί γιά νά παγιωθῆ ἡ Ἀνανοποίηση τῆς ἴδιας τῆς Ἑλλάδος,
    ὑπό τόν μανδύα τῆς ἐξόδου ἀπό τόν σημερινό ζυγόν ὑποδουλώσεως στούς Γερμανούς.
    Σημειωτέον, ζυγόν ἀποδεκτότατον ὑπό τῆς "πολιτικῆς τάξεως" τοῦ ἤδη λειτουργοῦντος "παρασυνταγματικοῦ τόξου" τῶν παρασκηνιαακῶν σχεδιασμῶν,
    τοῦ ὁποίου ἁπλά ἀνδρείκοιλα εἶναι οἱ πολιτικοί τοῦ προσκηνίου,
    καί ἡγέτης-συντονιστής εἶναι ὁ ......,
    ἐν ὄψει ἐπανόδου ἀκόμη καί τοῦ πάλι ποτέ παλατιοῦ ...
    [διότι, ποιός εἶχε πεῖ ὅτι τό δημοψήφισμα τοῦ 1974 ἦταν "unfair" ? καί πῶς ὁ "ἀδελφίνος Β" ἐξασφάλισε τόσην ὑποστήριξη; ]. Ἄρα, ἔχει ἀπολύτως δίκηο ὁ Σἀββας, καί μάλιστα, ἔχουν ὅπως φαίνεται, " last but not least" , σχεδιάσει μιάν Ἑλλάδα ὅπως πρό τῶν Βαλκανικῶν πολέμων, καί προσπαθοῦν νά πείσουν καί τίς ΗΠΑ τοῦ Τράμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εἶναι στρατηγικό συμφέρον μας νά διατηρηθῆ ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση, ἀλλά μόνο ὑπό τήν προὑπόθεση ὅτι δέν θά χάσῃ τόν χριστιανικό της χαρακτῆρα."
      Συμφωνώ απολύτως μαζί σας κύριε Γειτων και πιστεύω πως στο τέλος αυτής της πολιτισμικής και υπαρξιακής κρίσης η Ευρώπη θα επιστρέψει στις χριστιανικές τις ρίζες.

      Διαγραφή
  5. Πιθανότατα υπάρχουν και καλόπιστοι υποστηρικτές τής μεταστροφής τής οικονομίας μας σε “νεοδραχμική”. Οι περισσότεροι είναι ή εγκάθετοι, στρατευμένοι σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό αποδυνάμωσης τής Ελλάδας και τής Ευρώπης γενικότερα, ή εμμονικοί μιάς αντιγερμανικής ιδεοληψίας σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. είναι ένα καμουφλαρισμένο όχημα επιβολής στην Ευρώπη τής γερμανικής κυριαρχίας και επομένως οτιδήποτε συντελείται στα πλαίσια τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκ προοιμίου καταδικαστέο και πέραν τούτου δεν εξετάζουν τίποτε . Όλοι τους όμως αγνοούν ή παραβλέπουν την αδιαμφισβήτητη δεδομένη πλέον ιστορική πραγματικότητα: Η Ευρώπη μολονότι με πολλές αστοχίες, έχει επιλέξει την κοινή συμπόρευση και η Ελλάδα έχει ενταχθεί σε αυτήν την προοπτική παρά τις γνωστές αδυναμίες και ελλείψεις της.
    Κατά τα τελευταία χρόνια βιώνουμε στον τόπο μας μια βαθύτατη πολιτική - θεσμική κρίση, η οποία παρουσιάζεται ως “οικονομική” ˙ ακόμη όμως και αν δεχόμασταν αυτήν την ερμηνεία , είναι ολοφάνερο και ξεκάθαρο ότι, σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα, ή το όνομά του και ο τοπικός ή ευρωζωνικός χαρακτήρας του, αλλά η ονομαστική αξία του, την οποία αποκτά αυτό από το αντίκρισμα τής οικονομικής ευρωστίας τής αντίστοιχης χώρας και εν προκειμένω, τής Ελλάδας .
    Γίνεται μακαρονάδα χωρίς μακαρόνια;;
    Εφ’ όσον δεν έχουμε πια παραγωγικές δράσεις στην Ελλάδα και είμαστε χώρα εισαγωγών (φθάσαμε να χαρακτηρίζουμε ως δήθεν “βιομηχανία” την παροχή τουριστικών υπηρεσιών!) με τεράστιο αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικού χρέους, είναι αδύνατη η ίδρυση νομισματικής μονάδας,με(“εξωτερική”)συναλλαγματική ισοτιμία απελευθερωμένη από το χρέος μας . Επομένως όποιο νόμισμα και αν εφευρισκόταν για την ανάπηρη Ελληνική οικονομία, αυτό θα ήταν σε κάθε περίπτωση χωρίς εσωτερικό περιεχόμενο και εξωτερικό αντίκρισμα ˙ ούτε άλλωστε στην βάση τού “κανόνος χρυσού” θα μπορούσε να σταθεί πρωτίστως επειδή αυτός απλούστατα δεν ισχύει μετά το Bretton Woods (“σύστημα σταθερών ισοτιμιών”) και το “σύστημα κυμαινόμενων ισοτιμιών” που το διαδέχθηκε αλλά και εν όψει τού ότι , έχουμε ξεπουλήσει (επί Σημίτη) μεγάλο μέρος των αντίστοιχων αποθεμάτων τού κρατικού Θησαυροφυλακίου .
    Και η πραγματικότητα παραμένει αδήριτη και αναπόδραστη:
    Εφ’ όσον δεν υπάρχει αντίστοιχη εθνική οικονομική ρώμη, δεν μπορεί να ιδρυθεί τοπικό «εθνικό» νόμισμα. Μια καταχρεωμένη εθνική οικονομία, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της (δίκαιες ή όχι, αυτό δεν αποτελεί οικονομικά αποτιμητό μέγεθος) εννοιολογικά, εξ ορισμού αδυνατεί να στηρίξει νέο "ανεξάρτητο" νόμισμα.
    Εκτός εάν μιλάμε για υβριδικό δολαριακό υπονόμισμα , όπως η ασημένια δραχμή που απεργαζόταν από το 2012 ο γνωστός συνεργάτης τού Jeffrey GAP Άλεξ Ρόντος μαζί με τον Μεξικανό ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου Julio Salinas Price. Διότι στην οικονομική πραγματικότητα μόνον αυτή η εκδοχή θα μπορούσε να σταθεί. Και είναι βέβαιο ότι αυτήν την εκδοχή την υποστηρίζουν συνειδητά οι εγκάθετοι, στρατευμένοι στο σχέδιο αποδυνάμωσης τής Ελλάδας και υπαγωγής της στο δολάριο (όπως ξεκίνησε τον Νοέμβριο τού 2009) , ενώ μάλλον την αγνοούν παντελώς οι καλόπιστοι υποστηρικτές τής μεταστροφής τής οικονομίας μας σε “νεοδραχμική”, μολονότι κουβαλάνε και ρίχνουν νερό εν αγνοία τους, στον νερόμυλο τής διαβρωτικής αυτής καταστροφικής προοπτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Αυτό ακριβώς:

      "μιλάμε για υβριδικό δολαριακό υπονόμισμα , όπως η ασημένια δραχμή που απεργαζόταν από το 2012 ο γνωστός συνεργάτης τού Jeffrey GAP Άλεξ Ρόντος μαζί με τον Μεξικανό ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου Julio Salinas Price." !

      Καλήν νύχτα σε όλους.

      Διαγραφή
  7. καλα ειται ηταν αυτος ο κυριος ειται οχι θα βγουμαι απο το ευρω δεν βλεπω να πηγαινει και πολυ το ευρο για πολλους λογους καταρχας οταν το αμερικανικο δημοσιο εκδιδει ομολογα για να δανειστη αυτα ειναι ιδια για ολες τις πολιτειες και δανειζονται με το ιδιο επιτοκιο ενω στην ευρωπη δεν υπαρχει κατι αντοιστιχο (ευρωομολογο)και δανειζομασται σαν να υπηρχε δραχμη.τωρα για το αν μας προστατευσε η γερμανια εναντι της τουρκικης επιθετικοτητας ποτε δεν εγινε αυτο το αντιθετο μαλιστα και εκει παλι μονοι μας ειμαστε τα υπολοιπα ειναι να χαμε να λεγαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Exactly! I see people defending something foreign, even abstract, but fail to see that Greece and euro are very negatively correllated.
      Our slogan should be, FU not Greece.

      Διαγραφή
    2. Exactly! I see people defending something foreign, even abstract, but fail to see that Greece and euro are very negatively correllated.
      Our slogan should be, FU not Greece.

      Διαγραφή
  8. Same discussions not so long ago,

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2017/02/blog-post_596.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.