23/3/17

Κυριλλής και Γιαπανάς: Διαφωτιστές των Ελλήνων περί του εθνικού θέματος

*Άρης Πετάσης
    «Γιαπανάς, Κυριλλής μπλόκαραν ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ» έγραψε ο «Φιλελεύθερος.» Τα εμπόδια πηγάζουν από την  λειτουργία δύο καταστημάτων στον χώρο όπου βρίσκεται το στάδιο στην Λευκωσία και τα μπλόκα που βάζουν οι ιδιοκτήτες τους κατά της κατεδάφιση τους.
  Το θέμα Κυριλλή-Γιαπανά και τα εμπόδια που αφορούν στην ανάπλαση του πρώην σταδίου ΓΣΠ βρίσκονται στο προσκήνιο.  «
    Γιατί όμως δύο μικρά καταστήματα  να απασχολούν τόσο τα ΜΜΕ;  Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την Λευκωσία, «Ο Κυριλλής» είναι για δεκαετίες πρώτη επιλογή πολλών που λατρεύουν λουκουμάδες και κατιμέρια. «Ο Γιαπανάς» είναι το ίδιο στα σάντουιτς. Για πολλούς, οι δύο αποτελούν λευκωσιάτικον θεσμό. Ιδού τα γεγονότα: Όταν το κράτος αποφάσισε να κατεδαφίσει τα δύο καταστήματα οι ιδιοκτήτες τους προσέτρεξαν στην δικαιοσύνη η οποία ανέστειλε το διάταγμα κατεδάφισης. Αργότερα όμως ανατράπηκε η απόφαση για αναστολή της διαδικασίας κατεδάφισης. Θα ακολουθήσουν τώρα εφέσεις επί εφέσεων. Νομικά θέματα, διαφωνίες, αδιέξοδα, αμέλεια και ανικανότητα που κράτησαν 20 χρόνια έφεραν τον χώρο του ΓΣΠ σε κατάσταση ντροπής. Οι βιοπαλαιστές Κυριλλής-Γιαπανάς, όμως, είναι οι τελευταίοι που φταίνε, εάν φταίνε.        

    Θα εκπλαγεί ο αναγνώστης μόλις αντιληφθεί την άμεση διασύνδεση της υπόθεσης Κυριλλή-Γιαπανά με την κρατική παράλυση που θα φέρει η ΔΔΟ. Πάμε τώρα στα βέτο σαν εργαλείο παράλυσης.  
    Ας φανταστούμε το σημερινό ΓΣΠ ως μια περιουσία της νέας διζωνικής Κεντρικής Κυβέρνησης που θα λειτουργεί με τα συμφωνηθέντα βέτο. Η μειοψηφία του 18% θα μπορεί να βάζει μπλόκα σε κάθε απόφαση της πλειοψηφίας του 82% κάνοντας τά σημερινά μπλόκα ΓΣΠ να μοιάζουν σαν ανοιξιάτικος περίπατος. Τι θα συνέβαινε λοιπόν με το ΓΣΠ κάτω από τις ακόλουθες δύο προτάσεις; 1.) η πλειοψηφία (82% Έλληνες) προτείνει να μετατραπεί ο χώρος σε πάρκο προς όφελος των πολιτών και 2.) η μειοψηφία (18% Τούρκοι) προτείνουν  να πωληθεί ο τεράστιας αξίας χώρος για να δοθούν τα χρήματα σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχοντας υπόψη πως την μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι εκατοντάδες χιλιάδων εποίκων που θα ζουν στην Κύπρο νόμιμα και που τους κουβάλησε εδώ η Τουρκία άκληρους,  ανέστιους, άνεργους, άτεχνους και χωρίς βασικά προσόντα επιβίωσης. Αυτοί σίγουρα θα αποτελούν τον κορμό των φτωχών, τουλάχιστον κατά τις πρώτες δεκαετίες. Και οι δύο θα επικαλούνται το κοινωνικό όφελος. Αναπόφευκτα οι δύο θα φθάσουν σε διαφωνία που θα κρατήσει, ας πούμε, για ακόμα 20 χρόνια συνοδευόμενη με διακοινοτικές ταραχές. Ήδη γνωρίζουμε πως χωρίς βέτο και  Τούρκους, το θέμα ΓΣΠ βάλτωσε για 20 χρόνια! Έτσι, θα φθάσουν σε αδιέξοδο. Αναγκαστικά (στη βάση άλλης «πρωτοποριακής» σύγκλυσης) οι δύο οφείλουν να προσφύγουν στο λόττο/ρουλέτα για να αποφασίσει το ζάρι εάν περνά η απόφαση του 82% ή του 18%.   
    Ας δούμε τώρα την σειρά των εξελίξεων από αρχή μέχρι τέλος: α.) κατά την μακράν συζήτηση των δύο προτάσεων, και πολύ πριν την ψηφοφορία για το μέλλον του χώρου, θα αρχίσουν οι πιέσεις των εποίκων που θα βγουν στους δρόμους δια της βίας για να μην περάσει η θέση της πλειοψηφίας, β.) μετά την ψηφοφορία η τούρκικη πλευρά θα προτάξει βέτο ενάντια στην απόφαση του 82%, γ.) θα αρχίσουν ατέρμονες μεσολαβήσεις διάρκειας πολλών ετών από αυτόκλητους Δυτικούς για να αποφευχθεί το φιάσκο του λόττο και τα επακόλουθα,) δ.) Τελικά η υπόθεση θα πάει για λόττο οπόταν για να μεταλαμπαδεύσουν στις Δυτικές χώρες την ιστορικώς «πρωτοποριακή» αυτή μέθοδο  διοίκησης της «ενωμένης» Κύπρου θα φθάσουν στην Λευκωσία τα διεθνή ειδησεογραφικά (CNN, BBC, RT, κτλ) καθώς και προφεσόροι μεγάλων σχολών μάνατζμεντ (Χάρβαρντ, Πρίνστον, Στάμφορντ) για να ετοιμάσουν περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) για το μάθημα με τίτλο «Το ζάρι ως σύγχρονη μέθοδος επίλυσης διοικητικών αδιεξόδων σε χώρες κουλουβάχατα». (Ελληνιστί, χώρες μπάχαλο.) Θα φθάσουν και σεναριογράφοι κωμωδιών! Βέβαια, αυτοί που δεν θα τους βγει το ζάρι δεν θα καθίσουν ήσυχα. Ο Θεός ξέρει τί θα κάνουν οι Έλληνες μόλις δουν στην πράξη τα βέτο. Οι Τούρκοι θα καταγγείλουν τους «άπληστους»  Έλληνες στην Τουρκία για τα περαιτέρω (εκφοβισμό, δολοπλοκίες) και οι ντόπιοι ειρηνιστές-εκσυγχρονιστές μια από τα ίδια. 

    Με τα βέτο, τα αδιέξοδα δεν θα έχουν τέλος και αναπόφευκτα θα φουντώσουν: βία, αστάθεια και αβεβαιότητα. Η μια κρίση πίσω της άλλης. Τα σχεδόν 20 χρόνια απραξίας (χωρίς βία και αστάθεια) που είδαμε στο ΓΣΠ θα φαίνονται παιχνιδάκι. Αντί «ευρωπαϊκής, σύγχρονης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης» για την Κύπρο θα μας βγει επικίνδυνος βάλτος και βουρκότοπος. Ευχαριστίες στους Κυριλλή και Γιαπανά.    

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.