16/3/17

Το όραμα της σύνταξης και η αδιαφορία για το μέλλον

Μία νεολαία χωρίς όραμα και προσανατολισμό, εντελώς παραπλανημένη και με στερεότυπα στις αντιλήψεις της, απλά περιμένει τον…Γκοντό. Γιατί προκαλεί θλίψη η εικόνα της Ελλάδας

«Τί θα γίνει με τις συντάξεις κύριε Θανάση; Θα πάρουμε τελικά ή όχι;». Ο νεαρός που μάς έκανε την ερώτηση αυτή είναι-δεν-είναι 26 ετών, έχει τελειώσει μία δημοσιογραφική σχολή και, κατά τα λεγόμενά του, το όνειρό του είναι να βολευτεί κάπου για να …πάρει σε 35 χρόνια σύνταξη! Αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα… Στην συζήτηση που είχαμε δεν μού έδειξε να ενδιαφέρεται ποιο θα είναι το μέλλον του επαγγέλματός του. Δεν τον ενδιέφερε να εξειδικευτεί σε έναν ή δύο ή τρεις δημοσιογραφικούς τομείς. Το αν οι εφημερίδες έχουν μέλλον ή όχι, δεν ήταν στις προτεραιότητές του. Αν το Διαδίκτυο –που αυτός θα το ζήσει απείρως περισσότερο– προσφέρει κάποιο δημοσιογραφικό μέλλον, ήταν μάλλον ενοχλητικό θέμα.
Το αν, στην ανοικτή ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, θα ασκούσε την δημοσιογραφία στην Ελλάδα ή αλλού, ήταν αδιανόητο. «Εγώ να πάω στην Ευρώπη; Για να κάνω τί;». Και βέβαια ούτε συζήτηση περί Καντ, Γκαίτε, Χιουμ, Θερβάντες και άλλων τινών. Αλλά ούτε και την Αρχαία ή Νεώτερη Ελλάδα γνώριζε ο άνθρωπός μας. Εξάλλου, στο Γυμνάσιο είχε μάθει ότι η παγκοσμιοποίηση ήταν ένα πολύ κακό πράγμα, που θα τον οδηγούσε στην πνευματική αλλοτρίωση. Αγνοούσε, ωστόσο, την έννοιά της –θεωρούσε ότι ήταν καπιταλιστικό τέχνασμα.
Τον λυπήθηκα, αυτόν τον νεαρό δημοσιογράφο. Γρήγορα όμως άλλαξα γνώμη. Όχι, έπρεπε να τού εμφυσήσω την αντίσταση στον εξευτελισμό του εαυτού του.
«Φίλε μου», τού είπα, «στην ζωή, όπως είχε πει και ο Τσώρτσιλ, αυτός που απέτρεψε να γίνει η Ελλάδα μια άλλη Αλβανία, καλόν είναι να ελπίζεις στη νίκη ή στην επιτυχία. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να είσαι άξιος της νίκης ή της επιτυχίας. Τί σημαίνει αυτό, όμως, σήμερα και τί σήμαινε πριν 60 χρόνια; Τα ίδια πράγματα. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην ζωή που δεν αλλάζουν, αλλά ούτε και πρόκειται να αλλάξουν. Κατά τον Τσώρτσιλ και πολλούς στοχαστές μετά από αυτόν, η νίκη, η επιτυχία, η καταξίωση έρχεται μόνον σε όσους δουλεύουν σκληρά για τον σκοπό αυτόν. Ανταμείβει η επιτυχία μόνον όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα με ιδρώτα, δάκρυα, χαρές, λύπες, επιμονή και υπομονή. Είτε αυτό το δέχεσαι είτε όχι, η σκληρή δουλειά και το ανοιχτό μυαλό είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για κάθε είδους επίτευγμα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.