6/3/17

Το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα είναι να πουλάει τρέλλα (λαϊκή ρήση)

Αναρωτιέται κανείς αν η παραπάνω λαϊκή ρήση ερμηνεύει ορισμένα πράγματα
Λίγα λεπτά αφού ο Αλ. Τσίπρας πανηγύριζε ότι η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ΕΛΣΤΑΤ γκρέμιζε το αφήγημα κάνοντας λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016 - Βούλιαξαν κατά 30% οι επενδύσεις

Σοκ και δέος: Η ανάπτυξη δεν έρχεται, η οικονομία κολλημένη στην ύφεση -Τι σημαίνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Μάκης Πολλάτος
Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 11:40. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στα μέλη της κυβέρνησής του, στο υπουργικό συμβούλιο και ξεκινά την ομιλία του λέγοντας: 
«Μετά από επτά χρόνια σχεδόν καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και έχει επιστρέψει ήδη από την προηγούμενη χρονιά, από το 2016 υπερβαίνοντας, μάλιστα, θετικά όλες τις προβλέψεις για το προηγούμενο έτος».
Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 12:14. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2016. Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)  σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά  1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016,  έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε μείωση  κατά 1,1%  έναντι της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου. 
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία το 2016 θα κλείσει με ύφεση που αναμένεται να κυμανθεί από 0,05% μέχρι 0,1%. Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τότε όλο το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι στον αέρα. 

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επίσης θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία το 2016 είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες-για να το πούμε κομψά.

Το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις που διατύπωσε δημοσίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν άντεξαν ούτε μισή ώρα μέχρι να καταρριφθούν και να διαψευστούν από την σκληρή πραγματικότητα των αριθμών και την ΕΛΣΤΑΤ, δεν είναι όσο αυτονόητο μπορεί να θεωρούν κάποιοι. Το οικονομικό θαύμα που ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να παρουσιάσει δεν υποστηρίζεται από τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία. Στο γεγονός ότι δήθεν το 2016 έκλεισε με ανάπτυξη εδράστηκε το σκεπτικό του κ. Τσίπρα που ανακοίνωσε περιχαρής ότι για το 2017 «οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο ευρωζώνης».

Όλοι ευχόμαστε κι ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον σε αυτή την εκτίμησή του. Όμως η σημερινή εξέλιξη από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ασθενής και με κινδύνους. 

Και θα πρέπει ίσως να υπενθυμίσουμε πως το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει πως το 2017 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 2,7%, αλλά με τις προϋποθέσεις: Η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως, το πρόγραμμα να εφαρμοστεί πλήρως, η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αρθούν τα capital controls. Επί του παρόντος δεν υλοποιείται κανένας από τους τέσσερις όρους που είχε θέσει το ΔΝΤ ώστε η ανάπτυξη να φτάσει το 2,7%. 

Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν κάποια στοιχεία στην σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που μόνο ευοίωνα δεν είναι.

Το 4ο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία μειώθηκαν κατά 30,7%. Η κατάρρευση των επενδύσεων εξηγεί σε μεγάλο βαθμό (διότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μείωση της κατανάλωσης) γιατί το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2016. Εάν συγκριθεί με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του αντίστοιχου διαστήματος το 2015, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 1,1%. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η κατάρρευση των επενδύσεων δεν είναι μόνο ένας δείκτης που εξηγεί την μείωση του ΑΕΠ του 2016 αλλά υποσκάπτει και το μελλοντικό ΑΕΠ για το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Η υπερφορολόγηση, οι αυξημένες εισφορές, η προσδοκία ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν για όσους επιχειρούν αλλά και συγκεκριμένες αποφάσεις όπως η κυβερνητική επιλογή να αλλάξει ο νόμος περί δημοσίων έργων που οδήγησε σε πάγωμα την υλοποίηση του ΕΣΠΑ το τελευταίο τρίμηνο μπορούν να εξηγήσουν την μεγάλη μείωση των επενδύσεων κατά 30,7%.Η διατήρηση της οικονομίας σε ύφεση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα μέτρα που ζητούν να ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Κι αυτό διότι όλοι οι υπολογισμοί για τα απαιτούμενα μέτρα θα ξεκινήσουν από χαμηλότερη βάση και όλοι θα αναγκαστούν να χορεύουν στους ρυθμούς του ΔΝΤ που επέμενε ότι οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες.

Μικρή σημασία έχει αν ο πρωθυπουργός γνώριζε σήμερα το πρωί, όταν απευθυνόταν στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ότι η άποψή του πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το 2016 είναι αναληθής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Άλλωστε τυπικώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν γνώση των επίσημων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προτού αυτά ανακοινωθούν. 

Το σημαντικό είναι πως η άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι «η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα γιατί είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε» δεν επαληθεύονται από την σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. 
Πρώτο Θέμα

5 σχόλια:

 1. Ο τίτλος του άρθρου τα περιέχει όλα!!!
  Η πιο μακρόχρονη και πετυχημένη...μνημονιακή κυβέρνηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το τελευταιο καταφυγιο των απατεωνων είναι το καταφυγιο που λεγεται βουλη αφου εκει κρυβομενοι γλυτωνουν την φυλακη η την κρεμαλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πλακα έχουμε να ανακοινώνει η ελστατ μεσούσης της διαπραγμάτευσης αρνητικά στοιχεία και κάποιοι να πανηγυρίζουν.... κατακαημένη μου πατρίδα!

  Η παροιμί0 είναι " τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε" !ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ὁ ψεύτης καί ὁ κλέφτης, τόν πρῶτο χρόνο χαίρονται.
  Τόν δεύτερον χρόνον, τό ἀπολαμβάνουν.
  Τόν τρίτον χρόνον ἀνησυχοῦν, καί εἴτε ἀπειλοῦν μέ ἐκλογές, εἴτε, ἄν δέν τούς παίρνει, προβαίνουν σέ ἀποκαλύψεις σε΄βάρος τῶν ἀντιπάλων τους, γιά νά κάτσουν ἥσυχοι.
  Τόν τέταρτον χρόνον, ὑπόσχονται ὁ,τιδήποτε καί δίνουν ὅ,τι παροχές μποροῦν.
  Τόν πέμπτον χρόνον, ἄν ἐπανεκλεγοῦν, πάλι χαίρονται.... κ.ο.κ.
  Ἀλλιῶς, μαθαίνουν στούς ἑπόμενους πῶς τό ἔκαναν μέχρι τότε, καί οἱ ἑπόμενοι, γιά νά κάνουν ἥσυχοι τά ἴδια, τούς φυλᾶνε ὡς κόρην ὀφθαλμοῦ.
  Τόν ἔκτον χρόνον, οἱ ἑπόμενοι τό ἀπολαμβἀνουν....κ.ο.κ.
  .......Μετά ἀπό εἴκοσι ἔως σαράντα περίπου ἔτη, ἄν δέν ἔχει τύχει στό μεταξύ κάτι ἔκτακτο, ὡριμάζουν οἱ συνθῆκες γιά μία σοβαρή ..."μεταπολίτευση" ἤ "ἀλλαγή"!
  Φεύγουν ὅλοι εἴτε ἀτάκτως, εἴτε συντεταγμένα, ἀλλά οἱ ἐξυπνότεροί τους ἔχουν φροντίσει νά ἔχουν ἐπιλέξει ποιοί θά τούς διαδεχθοῦν.
  Ὅλοι τους σχεδόν, πεθαίνουν σχετικά ἥσυχα. Μετά ὅμως, καταλαβαίνουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για ολους τους κοψοχεριδες, (και στην χωρα μας υπαρχουν τοσοι, οσους χρειαζονται τα λαμογια που κυβερνουν αυτον τον τοπο που λεγετε Ελλαδα να τκυς ψηφιζουν και να κυβερνουν) εχω να πω μονο οτι επιτελουν εγγλημα κατα του υπολοιπου λαου που, ομολογουμενως ειναι αξιος της τυχης του. Ειναι πολυ λυπηρο που το αναφερω, αλλα, διστυχως αυτη ειναι η πικρη αληθεια. Για ολους λοιπον αυτους που ασυνειδητα, ειτε για να βολεψουν καποια αναγκη τους, (παρανομιας), νομι-μοποιηση, αρπαγη, ρουσφετι δηλαδη) ειτε για να βολευτουν οι ιδιοι και οι οικογενειες τους εκει οπου υπαρχει μικροεξουσια, ενοω δημοσιο, και τρεφονται απο τον κρατικο κορβανα, και δεν εννοω μονο αυτους που ψηφισαν συριζα αλλα ολους αυτους που για το συμφερον τους δεν τους ενδιαφερει η εθνικη καταστροφη που δημιουργουν, ολοι οσοι ειναι κομματοσκυλα, χρειαζονται απελαση απο την χωρα και δημευση ολων οσων εχουν αποκτησει με τον τροπο αυτο. Εθνικη καθαρση θελει η Ελλαδα φιλοι μου.Β.Ι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.