24/3/17

Financial Times: Ο Σόιμπλε απομακρύνεται από το όραμα μίας ομοσπονδιακής Ευρώπης

Ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα ενός αυστηρότερου κεντρικού ελέγχου της Ευρωζώνης και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Λίγες ημέρες πριν από την πανηγυρική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει στην άκρη, προς το παρόν, τη μακρόχρονη πεποίθησή του σε μία βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τάσσεται πλέον υπέρ μιας πιο χαλαρής «διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων», σημειώνουν οι Financial Times.
Λίγο πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία, για την έξοδό της από την Ένωση, ο 74χρονος Γερμανός πολιτικός αρνείται ότι έχει απογοητευτεί από την υποχώρηση των φεντεραλιστικών ιδεών, των οποίων ήταν οπαδός επί δεκαετίες, και τονίζει ότι η ΕΕ χρειάζεται ευελιξία για να αντιμετωπίσει τη λαϊκιστική εχθρότητα στη μεταβίβαση περισσότερων εθνικών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

«Η φεντεραλιστική ιδέα δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καμία ελπίδα να πραγματωθεί (…) Σε όλα, ή στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δεν υπάρχουν ευρείες πλειοψηφίες για να δώσουν μεγαλύτερο μερίδιο εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες» δηλώνει. 

«Έτσι (αντί αυτού) πρέπει να βελτιώσουμε τις διακυβερνητικές μεθόδους. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι πάντα καλύτερη από το τίποτα» συμπληρώνει ο Σόιμπλε.

Παράλληλα απορρίπτει την ιδέα ότι η λαϊκιστικές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπιστούν με το να ρίξει η Γερμανία περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

«Πρέπει να μιλάμε για τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Πρώτα χρειάζεται να επιτυγχάνονται περισσότερα με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο Γερμανός πολιτικός.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν το Σάββατο στη Ρώμη για μια επετειακή Σύνοδο Κορυφής, 60 χρόνια από ιδρυτική συνθήκη της Ένωσης. Οι ηγέτες -αναφέρουν οι FT- αναμένεται να εγκρίνουν μια προσέγγιση «πολλαπλών ταχυτήτων», η οποία όμως δεν υιοθετείται από όλους. 

Ο Σόιμπλε εκτιμά ότι η ιδέα των πολλών ταχυτήτων «δεν στρέφεται εναντίον άλλων». «Δεν θέλουμε αποκλειστικότητα. Αλλά εκείνοι που θέλουν και μπορούν να κινηθούν προς τα εμπρός, με στενότερη συνεργασία, θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν. Και άλλοι θα ακολουθήσουν» λέει.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρνει ως παράδειγμα τα 19 κράτη που μοιράζονται το κοινό νόμισμα. Οι μελλοντικές επιλογές φτάνουν όμως μέχρι την κοινή στρατιωτική δύναμη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι η αμυντική συνεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί «το αναδυόμενο χάσμα μεταξύ ανατολικοευρωπαίων και δυτικοευρωπαίων», λέγοντας ότι «οι ανατολικοευρωπαίοι θα συνειδητοποιήσουν ότι το να ανήκουν στην Ευρώπη εξασφαλίζει για αυτούς ένα ελεύθερο τρόπο ζωής».

Η Ευρώπη, προσθέτει ο Σόιμπλε, βρίσκεται σε μία «σχεδόν παράδοξη κατάσταση». 

«Από τη μία μεριά, ζητάμε από την Ευρώπη πολύ περισσότερα από ό,τι μερικά χρόνια πριν (…) Πολλοί λένε ότι αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαδραματίσουν ένα μικρότερο ρόλο ως διεθνής δύναμη, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο».

«Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές εσωτερικές δυσκολίες (…) ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων έχουν αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση» αναφέρει.

Με την ευκαιρία, ο Σόιμπλε ρίχνει και πάλι στο τραπέζι την ιδέα ενός αυστηρότερου κεντρικού ελέγχου της Ευρωζώνης και της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα αρνείται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κάλυμμα για τη γερμανική κυριαρχία -μια άποψη που εκφράζεται τόσο από τους επικριτές του Βερολίνου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πρόσφατα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια ασθενέστερη η Γερμανία δεν θα ωφελήσει κατ’ ανάγκη την Ευρώπη», αναφέρει. «Δεν πρέπει να κατηγορούμε τον ισχυρότερο γιατί είναι καλύτερος. Θα πρέπει να πούμε ότι αυτοί που είναι λιγότερο επιτυχείς, πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο» αναφέρει. 

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος ότι η παλίρροια της Ιστορίας και η πίεση για διεθνή συνεργασία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 

«Υποθέτω ότι η επόμενη 60ή επέτειος θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή», λέει. «Αλλά υποθέτω ότι η Ευρώπη σε 60 χρόνια θα είναι μία πολύ ισχυρότερη και λειτουργική Ένωση. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα επιστρέψουμε στα εθνικά κράτη» συμπληρώνει.
BHMA

3 σχόλια:

  1. Μήν άπατᾶσθε. Στόχος τοῦ Σόϊμπλε ἀπό τήν άρχή ἦταν ἀποκλειστικά ἡ Εὐρώπη τῶν πολλῶν ταχυτήτων.
    Ἀναγκαστικῶς ἐπένδυε τό οἰκονομικό του ὄραμα, μέ τό (παλαιότερα κοινῆς παραδοχῆς στήν Γερμανία), πολιτικό ἔνδυμα μιᾶς ὁμοσπονδιακῆς Εὐρώπης. Τά δύο ὁράματα συνεχέοντο ἐντός του, μέ τό προβάδισμα σέ αὐτό πού πάντα θεωροῦσε ὡς μοναδικό οὐσιῶδες: Τήν ἀπόλυτη οίκονομική ἐπικράτηση τῆς Γερμανίας.
    Οὐδέποτε ἐργάσθηκε γιά τήν δημιουργία πολιτικῆς Ἐνώσεως τῆς Εὐρώπης, μόνο γιά τήν οἰκονομική της ἑνοποίηση ὑπό τήν Γερμανία.
    Αὐτό ἦταν τό ἔργο ζωῆς του, τό θάψιμο τῆς πολιτικῆς Εὐρώπης, τό πρόγραμμα "Εὐρώπη" ἀλλά γερμανοποιημένο καί κατατεῖνον σέ παγκόσμια ἐπιρροή τῆς Γερμανίας, ὄχι τῆς Εὐρώπης.
    Ἡ συμπεριφορά του κατά τήν κρίση πρός τήν Ἑλλάδα, εἶναι γεμάτη ἐμπάθεια καί ἀντιδημοκατικότητα. Ἐν γνώσει του ἄφισε τίς Ἑλληνικές Κυβερνήσεις νά μή λαμβάνουν πραγματικά μέτρα ἀνορθώσεως τῆς οἰκονομίας ἀλλά μόνον μέτρα φορολογικῆς ἀφαιμάξεως (τάχα σεβόμενος τίς Κυβερνήσεις), καί νά διαιωνίζουν τό κομματικό πελατειακό σύστημα. Γιά τόσα πίεσε (ἀκόμη καί λέγοντας ὅτι οἱ ἐκλογές δέν ἔχουν σημασία), σέ αὐτά δέν μποροῦσε λίγο νά πιέσῃ; Μόνο τό "Κόψτε τόν λαιμό σας καί πληρῶστε" ἤξερε;
    Σύν, τό ὅτι δέν βοήθησε ὡς ὄφειλε στήν ἀποκάλυψη τῶν πεπραγμάνων τῆς Ζῆμενς στην Ἑλλάδα, καί στήν σύντομη μάλιστα ἔκδοση Χριστοφοράκου. Αὐτό θά ἔκανε ἄν εἶχε στοιχειώδη Εὐρωπαϊκή κατεύθυνση στίς προθέσεις του.
    Ἔχει, φαίνεται, κληρονομήσει τήν βάρβαρη περιφρόνηση πρός τόν πολιτισμό τῆς ἱστορικῆς Εὐρώπης: - Ἑλλάδα, Ἰταλία, Νότια Γαλλία, Ἱσπανία, Πορτογαλία, καλές χῶρες μόνο γιά διακοπές τῶν Γερμανῶν, μέ λαούς κατάλληλους μόνο γιά ἄσκηση σκληρῆς πειθαρχίας ἐπί αὐτῶν ὑπό τῶν "ἀνωτέρων" Γερμανῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων έχει να κάνει με τον προγραμματισμό του Δ΄ Ράιχ να καταπιεί με σειρά και χρονική άνεση, και όχι ταυτόχρονα, τα κράτη της Ευρωπαικής ηπείρου.

    Η Γαλλία, το κυρίως πιάτο, έχει ήδη σερβιριστεί στο τραπέζι και ακολουθούν Ισπανία Ιταλία και Ολλανδία.

    Το σαντουιτσάκι της Ελλάδος είναι ήδη στην τοστιέρα, και περιμένει την δεύτερη ταχύτητα.

    Μόνον με έξοδο από το Δ΄ Ράιχ θα αποφύγουμε να γίνουμε βορά της Γερμανικής αδηφαγίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. It is unbelievable how we insist in being blind. Greece has lost so much everytime it tried to be part of something and satisfy the interests of others. From England to Russia and to US and Germany, we have been served the same plate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.