20/3/17

FT : Η απογοήτευση «σπρώχνει» τη γαλλική νεολαία στη Λεπέν

Το 39% των ψήφων του Εθνικού Μετώπου προέρχεται από νέους ηλικίας 18-24. Πρόκειται για «αρνητική ψήφο»: η νεολαία δεν γνωρίζει το πρόγραμμα του κόμματος αλλά καταψηφίζει το σύστημα...

Μια ανεμοδαρμένη γέφυρα δεν είναι η φυσιολογική ιδέα που έχει ένας έφηβος όταν ψάχνει πού να περάσει το βράδυ της Παρασκευής. Αλλά η Justine Dieulafait και οι φίλοι της έχουν αναλάβει αποστολή: να βοηθήσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να κερδίσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Καθώς προχωρά η κίνηση στο λιμάνι του Σεν Μαλό στη Βρετάνη, η 18χρονη και άλλοι 15 νέοι «πατριώτες» ξετυλίγουν ένα γιγαντιαίο πανό: «Η νεολαία με τη Μαρίν». Για εφέ, ανάβουν κόκκινες, λευκές και μπλε φωτοβολίδες, ενθαρρύνοντας τα αυτοκίνητα να πατήσουν τις κόρνες τους σε ένδειξη υποστήριξης: «Οι νέοι επαναστατούν», δηλώνει η δεσποινίδα Dieulafait.
«Είχαμε 50 χρόνια Δεξιάς και Αριστεράς και δείτε τα εκατομμύρια από εμάς που είναι άνεργοι, ζουν στη φτώχεια, χωρίς σταθερή δουλειά και σπίτι (…) είναι καιρός για αλλαγή στο σύστημα, είναι καιρός για τη Μαρίν».
Σε μια απροσδόκητη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, με τους υποψηφίους του συστήματος να περιθωριοποιούνται και αντάρτες περιλαμβανομένης της κ. Λεπέν να οδηγούνται στις κάλπες, η δεσποινίς Dieulafait και οι φίλοι της ενσαρκώνουν ένα ακόμη φαινόμενο: τη δύναμη της ψήφου των νέων, που σπρώχνει το Εθνικό Μέτωπο προς το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του.
Το κόμμα είναι το πιο δημοφιλές στη Γαλλία, με τους νέους ηλικίας 18-24 να αντιστοιχούν στο 39% των συνολικών του ψήφων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Ifop. Αυτό έναντι 21% για τον κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και 9% για τον κεντροδεξιό αντίπαλό του, τον Φρανσουά Φιγιόν.

Για τη συνέχεια  Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. το τραγικο είναι ότι αντι οι πωλητικοι να λαβουν υπ'οψιν τους την ανησυχια των πολιτων και ιδιως των νεων,το μονο που κανουν είναι να προσπαθουν να δαιμονοποιησουν τα ακροδεξια κομματα που η δικη τους σταση δημιουργησε,νομιζοντας ότι ετσι θα ανακοψουν την ανοδο αυτή και θα καταληξουν σε αυτους οι ψηφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.