17/3/17

Περιοχή εντός κυπριακής ΑΟΖ δεσμεύει με NAVTEX η Τουρκία, για άσκηση με πραγματικά πυρά

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας. Η NAVTEX 320/17 δεσμεύει περιοχή η οποία βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πυρά την Κυριακή 19 Μαρτίου. Η περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται εντός του Οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η τουρκική αντίδραση θεωρείται απάντηση στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο λίγο νωρίτερα προχωρούσε στην έγκριση νέων συμβολαίων για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης οικοπέδων φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, η Λευκωσία είχε εγκρίνει τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να τα υπογράψει. Οι υπογραφές θα γίνουν στις 5 και 6 Απριλίου και οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν πάρα πολύ σύντομα».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα συμβόλαια που είχαν ετοιμαστεί για τις προηγούμενες εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ουσιαστικά είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση όπως ανακοινώσαμε στις 7 Μαρτίου. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο Υπουργικό τα αποτελέσματα τόσο τα τεχνικά όσο τα οικονομικά, αλλά και τα νομικά, τα οποία προέκυψαν από αυτή τη διαπραγμάτευση».

Επιβεβαίωσε ότι 103,5 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν άμεσα στα ταμεία του κράτους από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Πρόκειται, είπε, «για το μπόνους υπογραφής και είναι το ποσό που θα δοθεί από τις εταιρείες, χωρίς να αναφερόμαστε ξεχωριστά στο κάθε ποσό, κατά την υπογραφή των συμβολαίων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στέλεχος της ΕΝΙ δεν απέκλεισε να ανευρεθεί κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ παρόμοιο με αυτό του Ζορ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ΑΟΖ της Κύπρου επιστεγάζεται και σήμεα με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και με την ποιότητα των προτάσεων που έχουμε λάβει γενικότερα και από αυτούς που έχουν κερδίσει και από αυτούς που δεν έχουν κερδίσει.

«Από κει και πέρα θέλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι, το έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν γίνει γεώτρηση δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις προσδοκίες που έχουμε για την κυπριακή ΑΟΖ», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το ότι ήρθαν όμως όλοι αυτοί οι κολοσσοί αυτό κάτι σημαίνει» και πρόσθεσε ότι «είναι έτοιμοι να επενδύσουν, έτοιμοι να ρισκάρουν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες ή τις προοπτικές όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «πέραν της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, προγραμματίζονται ακόμα δύο γεωτρήσεις από την ΕΝΙ, δεν έχουν ακόμη όμως καθοριστεί σε ποια τεμάχια. Αυτό θα το καταδείξουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα σεισμικά. Οπότε πρόθεση μας είναι να έχουμε τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 και να έχουμε ακόμα δύο γεωτρήσεις πριν το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον να αρχίσουν πριν το τέλος του χρόνου».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει εκ μέρους των εταιρειών προβληματισμοί για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με τις προθέσεις τους στην περίπτωση γεωτρήσεων, ο κ. Υπουργός απάντησε «έχετε δει εσείς κάποιον προβληματισμό σε όλη αυτή την προσπάθεια, είτε στον προγραμματισμό για τις γεωτρήσεις είτε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης; Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιον μας, τεχνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές. Θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας που αυτή τη στιγμή είναι (το) περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.