18/3/17

Η Κύπρος τα καταφέρνει, η Ελλάδα των "αγανακτισμένων", των πολιτικών απατεώνων και των λαϊκιστών βουλιάζει... Αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από S&P

Σε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Ειδικότερα, οι S&P`s αναβάθμισαν τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική, και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο «Β».
Ο οίκος αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% φέτος και θα διατηρήσει ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης λίγο κάτω από 2,5% κατά τα έτη 2018-2020.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, αναμένει μικρό πλεόνασμα μεταξύ 2018-2020, που θα οδηγήσει σε ευδιάκριτη μείωση του χρέους της κυβέρνησης.
«Ως εκ τούτου, ανεβάζουμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε «ΒΒ +» από «BB» και επιβεβαιώνουμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε «Β» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Standard & Poor`s.
Επίσης ο οίκος αξιολόγησης έθεσε σε σταθερό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας το ασυνήθιστα ψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, παράλληλα με τον κίνδυνο ασθενούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών την επόμενη χρονιά.
Η αναβάθμιση φέρνει την Κύπρο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία, στον πίνακα των Standard and Poor`s.
«Η αναβάθμιση αντανακλά την απόψή μας για την πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική πρόοδο της Κύπρου» αναφέρει ο οίκος, προβλέποντας ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να μειώνεται και θα υποχωρήσει κάτω από 90% μέχρι το τέλος του 2018.
Οι S&Ps αναμένουν ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,0% και 3,0% και εκτιμά πως η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 12% μέχρι το 2018.
Προβλέπει ακόμα ότι ο αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ θα είναι αρνητικός, αλλά διαχειρίσιμος, καθώς, όπως σημειώνει, ο τομέας του τουρισμού απέδειξε στο παρελθόν ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα εξωτερικό σοκ, προσελκύοντας τουρίστες από άλλες χώρες.
Υπό το φως των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων της Κύπρου και των προηγούμενων προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση, ο οίκος εκτιμά ότι η δημοσιονομική θέση της Κυβέρνησης θα καταγράψει μικρό πλεόνασμα, 0,1% του ΑΕΠ, το 2016, ξεπερνώντας το δικό της στόχο κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, και προσθέτει ότι αναμένει ότι η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης θα συνεχίσει να ενισχύεται χάρη, μεταξύ άλλων, στη σταδιακή μείωση των επιδομάτων ανεργίας που παραχωρούνται.
Οι επερχόμενες εκλογές το 2018 θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον οίκο S&Ps, να ενθαρρύνουν μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής προς το τέλος του 2017, ωστόσο δεν αναμένει έντονη αρνητική απόκλιση στον προϋπολογισμό, ούτε αύξηση του πλεονάσματος.
Ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία εάν η οικονομική ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν οι προβλέψεις του, εάν τα δημόσια οικονομικά του κράτους παραμείνουν ισχυρά, οδηγώντας σε ευδιάκριτη μείωση του κυβερνητικού χρέους κάτω από το 80% του ΑΕΠ ή εάν η μείωση του ψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχυνθεί.
Αντίθετα, σημειώνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση, εάν η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα αντιμετωπίσει νέες πιέσεις -για παράδειγμα λόγω επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών- , εάν η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάσει σημαντική και αρνητική απόκλιση από τις υφιστάμενες προβλέψεις του οίκου -λόγω, για παράδειγμα, μιας ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στην Κύπρο από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit-, ή εάν η δημοσιονομική επίδοση αποκλίνει σημαντικά και επιδεινωθεί υποχωρώντας σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις του οίκου.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. οσονουπω και η αναβαθμιση της ελληνικης οικονομιας...μην ανησυχειτε...εχει ο καιρος γυρισματα...ας ειναι καλα ο ερδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.