19/4/17

2009-2016: H καταστροφή της μεσαίας τάξης με αριθμούς

Πώς τα εισοδήματα 20-50.000 ευρώ κλήθηκαν να σηκώσουν όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πόσο έπεσαν τα εισοδήματα και πώς πολλαπλασιάστηκε η φορολόγηση. Οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ διαμορφώνουν τον επόμενο «Γολγοθά».

Είμαστε φτωχότεροι. Πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Η μεσαία τάξη έχει υποστεί συντριβή. Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια (έως 10.000 ευρώ) συνωστίζονται πλέον έξι στους δέκα φορολογούμενους.
Όπως και να διαβάσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία προέκυψαν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας, σε πιάνει η ψυχή σου. Τα εισοδήματα εξαφανίζονται, οι φόροι αυξάνονται και το αφορολόγητο οδεύει προς μια ακόμα μείωση.
Θα επιχειρήσουμε να δούμε τι έχει συμβεί σε δύο εισοδηματικές τάξεις στα χρόνια των Μνημονίων. Στα χαμηλότερα κλιμάκια και στη λεγόμενη μεσαία τάξη, οριοθετώντας την ανάμεσα στα 20.000 και τα 50.000 ευρώ ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος. Η σύγκριση μπορεί να είναι πλασματική λόγω της συστηματικής απόκρυψης εισοδημάτων και της παραοικονομίας έχει όμως αξία γιατί τα φαινόμενα αυτά δεν εμφανίστηκαν στην κρίση, αλλά προϋπήρχαν. 

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Αυτό.που θα πρέπει να γίνει κατανοητό πάντως είναι πως, η καταστροφή η οικονομικοκοινωνική της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, ως συνέπεια της μνημονιακής κατοχής της χώρας, έχει αναδιατάξει για πάντα πλέον τα πολιτικά πράγματα, το πολιτικό σύστημα δε δείχνει να το έχει κατανοήσει πλήρως αυτό το πράγμα, θεωρεί πως οι δεξαμενές των κομμάτων που κυβέρνησαν τις δεκαετίες από τη μεταπολίτευση και δώθε γίνεται να ξαναγεμίσουν, πλανώνται όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.