25/4/17

Το έξυπνο σύνθημα (σαν τη σίτα)

Βγαίνει, ας πούμε, ο άλλος στον Παπαδάκη και λέει ότι η Ευρώπη έχει προδώσει τα όνειρα των λαών. Αν το πει στην τηλεόραση της Λιθουανίας, μπορεί να του πετάξει ντομάτες ο εικονολήπτης, αλλά στην Ελλάδα κάτι τέτοια λέγονται άνετα
Το «δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμαστε» είναι ένα χυδαίο, λαϊκίστικο και βολικό κλισέ που μπορεί να εκστομίζει εκ του ασφαλούς, ο οποιοσδήποτε. Είναι η θεωρία που ταιριάζει παντού, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όλοι, αφού δεν υπάρχει και κανείς για να τους απαντήσει
Η καλή συνάδελφος από την ΕΡΤ το έκανε απλό, να το καταλάβουν όλοι: «ο Μακρόν είναι κάτι σαν τον Στουρνάρα, με λίγο από Ποτάμι». Ετσι δεν γίνεται πάντα; Φέρνουμε τα πράγματα στα μέτρα μας και αντιμετωπίζουμε όλο τον κόσμο ως μία παραλλαγή ή προέκταση του δικού μας. Α, όχι, αυτό δεν το κάνουν μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση και στην ΕΡΤ –ενίοτε δεν ξεχωρίζουν αυτά τα τρία. Στη χώρα μας τα πολιτικά κόμματα είναι σε θέση να σχολιάζουν τη μία Κυριακή το μήνυμα που στέλνει η Ανάσταση του Κυρίου και την άλλη το μήνυμα που στέλνει το γαλλικό εκλογικό σώμα. Εδώ και μία εβδομάδα τρωγόμαστε για τη Βενεζουέλα, την Ουρουγουάη και τη Γαλλία. Εχουν ένα δίκιο να παραπονιούνται οι Βρετανοί που δεν ασχοληθήκαμε μαζί τους, αλλά είναι άγνωστο πόσο ακόμα ο Κιμ μπορεί να περιμένει ένα ελληνικό κόμμα για να ασχοληθεί με την κορεατική χερσόνησο. Ολοι, λοιπόν, οφείλουν να έχουν διαθέσιμη μία άποψη για τα πάντα. Τι θα κάνει, δηλαδή, ο Παπαδάκης; Θα το κλείσει το μαγαζί; Το πρόβλημα είναι ότι συχνά η ίδια άποψη πρέπει να λειτουργεί σε εντελώς διαφορετικές ή και αντικρουόμενες καταστάσεις. Nα είναι μία άποψη-πασπαρτού, unisex, με λάστιχο, ώστε να ταιριάζει παντού. Σε όλα τα νούμερα, είτε πρόκειται για μεγέθη, είτε για προσωπικότητες.

Για τη συνέχεια Protagon

4 σχόλια:

  1. O αρθογράφος αδυνατεί να καταλάβει ότι όντως «δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμαστε», διότι πολύ απλά ο κατασκευαστής άλλα μας έταξε και άλλα έκανε.

    Και άν όντως εμείς δεν έχουμε καταλάβει τότε γιατί δεν βγαίνουν οι "Μένουμε Ευρώπη" να μας πούνε τι ακριβώς τάξανε και τι τελικά παρέδωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπουδαία πηγή πληροφόρησης ανακάλυψε ο κ.And Pic ( hand picked, indeed) για τους
    αναγνώστες του Ινφογνώμονα.
    Θα εισηγούμην να πάρει αγκαζέ τον συντάκτη του άρθρου και να πάνε να ζήσουνε στην
    Λιθουανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φταιει το οτι κανεις δεν σκοτιζεται να καταλαβει και οτι ο καθενας μπορει να παθει καταθλιψη αν του κοψουν τον μισθο ή την συνταξη στο μισο.Θα προσθετα δε,οτι δεν υπαρχει καμμια λογικη σαυτο το τελευταιο.
    Περαν αυτου ομως,φταιει κιοτι το χρημα αποτελει ενα κοινωνικο φετιχ απαραμιλλης αξιας.
    Οσο περισσοτερο,τοσο το καλυτερο,ασχετα με το πως και σε βαρος ποιου μπορει να κερδιζεται ή ασχετα με το τι μπορει καποιος να το κανει...
    Εχει καταντησει κατι σαν εμμονη...
    Κιανεξαρτητα απο το τι ικανοποιει η Ευρωπη και ποιος ειναι ο ρολος της,σας ρωτω:
    Ειναι αυτη κοινωνια που εχουμε φτιαξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω διαβάσει πολλά άρθρρα με τα οποία θα μπορούσα (εν μέρει ή συνολικά) να διαφωνώ. Αλλά τέτοια ανοησία, εχω καιρό να δώ.
    Ο αρθρογράφος μας απαγορεύει να δηλώνουμε πως η ευρώπη εχει πάρει μία πορεία αναντιστοιχη με την μόλις προ δεκαπενταετίας κατεύθυνση της, και αυτη δεν μας αρέσει. Απαγορεύεται, επειδή ο Λιθουανός εικονολήπτης θα του πετάξει ντομάτες.
    Πρόκειται για επιχείρημα που αξίζει ένα Οσκαρ ανοησίας. Με την ίδια λογική μάλλον απαγορεύεται να πείς πως η ελληνική κοινωνία έχει φτωχοποιηθεί, επειδή ίσως η (καθόλα αξιοσέβαστη) κυρία που εχει έλθει από την Αφρική και καθαρίζει σκάλες μπορεί να σου πετάξει καμμία μελιτζάνα (για ποικιλία), μιάς και η χώρα από την οποία ήλθε είναι πολύ χειρότερα.
    Επίσης, κατα τον αρθρογράφο "είναι λαϊκίστικο, διότι αν του ζητήσουν να περιγράψει την Ευρώπη που ονειρεύεται, αυτό που θα πει θα είναι είτε ανέφικτο, είτε θα αποτελεί τον εφιάλτη κάποιου άλλου". Ένα δεύτερο Οσκαρ και για αυτο το ανεπανάληπτο επιχείρημα, μιάς και η προ εικοσαετίας Ευρώπη δεν ήταν εφιάλτης κάποιου (πλην ίσως κάποιων αριστεριστών που θέλουν στο φαντασιακό τους να βιώνουν "εφιάλτες" που οδηγούν στην Επανάσταση) ούτε φάνταζε να εχει πάρει μία πορεία προς το "ανέφικτο".
    Το ότι κάποιος θα μας απαγόρευε να εκφράζουμε απογοήτευση για μία Ευρώπη στην οποία γίνονται ξαφνικά Πρωθυπουργοί κάποιοι τραπεζίτες (Μόντι, Παπαδήμος) χωρίς καμμία εξήγηση και χωρίς καμμία δημοκρατική διαδικασία, δεν το ανέμενα.

    Ο Junker εχει δηλώσει (την περίοδο της υποψηφιότητας του στην Commission) πως "δώσαμε 700 δις, σώσαμε τις τράπεζες και χάσαμε μία γενιά ευρωπαίων". Ίσως έπρεπε να εχει μιλήσει με τον αρθρογράφο. Για να καταλάβει πως τα 700 δις δεν έσωσαν μόνο τις τράπεζες, έκαναν και άλλη δουλειά.

    Για αυτη την Ευρώπη που περιγράφει ο Junker, θα πρέπει να φοβηθούμε τις ντομάτες του Λιθουανού εικονολήπτη - άσε που πιστεύω πως ο Λιθουανός πιθανότατα θα κάνει "τοματοπελτέ" τον αρθρογράφο και όχι αυτον που θα δηλώσει πως αυτη η Ευρώπη δεν μας εκφράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.