25/4/17

Δείτε γιατί και πώς ο Ερντογάν είναι στην κυριολεξία πολιτικός αιχμάλωτος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εκβιάζουν στεγνά τον Ερντογάν

  • Πίσω από τις κλειστές πύλες στο λευκό σαράι κάνει περίεργες συμφωνίες ο Τούρκος πρόεδρος, προκαλώντας υποψίες εντός κι εκτός Τουρκίας (φωτ.: EPA)
Η υπόθεση Ζαράμπ αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την παραβίαση του εμπάργκο που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι άνθρωπος του περιβάλλοντος Ερντογάν και κατηγορείται ότι ξέπλυνε δισεκατομμύρια δολάρια, από απαγορευμένες εμπορικές πράξεις μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που κρατείται στις ΗΠΑ, ανήκει στον κύκλο των ανθρώπων του Ερντογάν.
Όπως προκύπτει, ο ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής τράπεζας πήγε στις ΗΠΑ για να συλληφθεί, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τους δικηγόρους του Ζαράμπ. Μια συνάντηση στην οποία αναφέρεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο. Καλό διάβασμα.
Του Τζαν Ατακλί (Can Ataklı), εφ. Sözcü.
Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση Ζαράμπ;
Νομίζω ότι η υπόθεση αυτή είναι η μοναδική στον κόσμο. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα ένα τέτοιο γεγονός. Όμως εδώ είναι Τουρκία που τα έχουμε συνηθίσει όλα και τίποτα δεν μας φαίνεται περίεργο. Πράγματα που δεν θα μπορούσε καν να τα φανταστεί κανείς, σε εμάς συμβαίνουν.

Μερικοί από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση Ζαράμπ (φωτ.: topsy.one)
Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι ένας Ιρανός, που του έχει χορηγηθεί τουρκική υπηκοότητα. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι στις ΗΠΑ, στη φυλακή. Περιμένει τη μέρα που θα δικαστεί. Το κατηγορητήριό του λέει «δημιουργία μαύρου χρήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και έκθεση σε κίνδυνο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Έχει αμέτρητους δικηγόρους. Όμως δυο εξ αυτών είναι πολύ σημαντικά ονόματα. Ο ένας ο Ρούντι Τζουλιάνι, είναι φημισμένος πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, και ο άλλος, ο Μάικλ Μουκασέι διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Τώρα κοιτάξτε την εικόνα. Αυτοί οι δυο πολύ σημαντικοί δικηγόροι ενός Ιρανού πολίτη που πήρε τουρκική υπηκοότητα, τον Φεβρουάριο έρχονται στη χώρα μας και γίνονται δεκτοί από τον πρόεδρο Ερντογάν. Γιατί να θέλουν να συναντήσουν τον πρόεδρο μιας χώρας οι δικηγόροι ενός ατόμου που κατηγορείται για δημιουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για απάτες;
Και το σημαντικότερο, γιατί ο πρόεδρος μιας χώρας να δέχεται και να συνομιλεί με ξένους δικηγόρους ενός ατόμου που δεν κρατείται για πολιτικούς λόγους; Τι συζητάει μ’ αυτούς;
Έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα άλλη φορά; Ή μάλλον, υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα του κόσμου μέχρι σήμερα; Αυτό είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο. Το γεγονός ότι...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Ο Τούρκος δημοσιογράφος, είναι ακόμη ελεύθερος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικά ο Ζαράμπ δεν είναι Ιρανός. Είναι Αζέρος από το Ιράν.

    Αττίλα (Attila) είναι σωστό. Όχι Ατίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.