21/4/17

Κύπρος και Αυστρία υπέγραψαν μνημόνιο για στρατιωτική συνεργασία

Μιχάλης Παπαδόπουλος
Κύπρος και Αυστρία υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για στρατιωτική συνεργασία
Η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, τόνισε ο Αυστριακός ΥΠΑΜ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του Μνημονίου συμβάλλει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων

Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα υπέγραψαν χθες οι Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Αυστρίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης και Hans Peter Doskozil αντίστοιχα, χαρακτηρίζοντάς το ως απτή απόδειξη της κοινής βούλησης των δύο χωρών για εμβάθυνση των σχέσεών τους προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας. 
Ο κ. Doskozil, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έτυχε το πρωί επίσημης υποδοχής από τον κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ, όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπιών των δύο Υπουργείων Άμυνας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε στον Αυστριακό ομόλογό του για το θερμό του ενδιαφέρον, αλλά και την προσωπική συμβολή του στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κύπρος και Αυστρία, σημείωσε, είναι δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες, κοινές αρχές αλλά και κοινές προσεγγίσεις για σειρά θεμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στα όργανα της Ε.Ε. Είναι δύο χώρες, πρόσθεσε, δεσμευμένες να υπηρετούν την ειρήνη, την ελευθερία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών, το διεθνές δίκαιο.

Έμπρακτη στήριξη
Υπηρετώντας αυτές τις αρχές, ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, η Αυστρία στέκεται για δεκαετίες πλάι στην Κύπρο συνδράμοντας με στρατιωτικό προσωπικό στη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. «Και δεν θα μπορούσα σε αυτό το σημείο να μην αποτίσω φόρο τιμής στους τρεις Αυστριακούς στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που επιτελώντας με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης το καθήκον τους έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974. Έχουμε υποχρέωση και θα τους τιμούμε για πάντα».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τη φίλη χώρα της Αυστρίας, όπως είπε, για την πολυετή και έμπρακτη αυτή συνδρομή, αλλά και για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Απομακρύνεται η Τουρκία…
«Είχα και σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, μέσα στο πλαίσιο και με βάση τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση χωρίς ξένες κηδεμονίες, χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων», πρόσθεσε.

Αποτελεί, δυστυχώς, συνέχισε, «γενική διαπίστωση ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία την απομακρύνουν από την Ευρώπη, την απομακρύνουν από τους κανόνες που επιβάλλουν τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Την απομακρύνουν από τους κανόνες που υποβάλλουν την αποφυγή δηλώσεων ή ενεργειών που υπονομεύουν όχι μόνον τη συνεννόηση, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μιαν ασταθή και ταραγμένη περιοχή».

Σε μια περιοχή, επεσήμανε, «που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία των κρατών, η αποφυγή εντάσεων και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας που να επιτρέπει τη σταδιακή ανάκαμψη προς την κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Μόνον έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα προβλήματα που οδηγούν στην τρομοκρατική βία, καθώς και στη συνεχιζόμενη έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη».
Είχαμε τη δυνατότητα, πρόσθεσε, «να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, αλλά και τρόπους συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κοινή πολιτική ασφάλειας
Θέση μας, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, «είναι πως η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να υπερασπίσει την ασφάλεια των πολιτών της, αλλά και ζωτικά της συμφέροντα μέσα από μια πιο ενεργό πολιτική που προϋποθέτει και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Γι’ αυτό», όπως είπε, «και έχουμε καλωσορίσει τόσο τη νέα Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και το Σχέδιο Εφαρμογής στους Τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, καθώς και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν, μεταξύ άλλων, στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCΟ)».

Στόχος μας, είπε ο Κύπριος Υπουργός, είναι «να διαμορφώσουμε από κοινού τις προϋποθέσεις, μέσα από την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, έτσι ώστε όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Ζούμε, άλλωστε, σε μια εποχή νέων και ασύμμετρων απειλών που επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, προκειμένου να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους πολίτες μας».

Σημαντικός πυλώνας για την αμυντική συνεργασία, πρόσθεσε, «αποτελεί η εκπαίδευση και η σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινής κουλτούρας. Στη βάση αυτής της προσέγγισης, μαζί με την Αυστρία», συνέχισε, «επενδύουμε στον τομέα αυτόν και ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, μαζί με την Αυστρία, έχουμε προχωρήσει στη συνέκδοση του τρίτου ετήσιου Εγχειριδίου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Άμυνας, το οποίο προλογίζουμε με τον φίλο Υπουργό και την Ύπατη Εκπρόσωπο κυρία Mogherini», σημείωσε.

Κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις
Στενή και ιδιαίτερα καρποφόρα, ανέφερε, «είναι και η συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει με την Αυστριακή Στρατιωτική Ακαδημία, μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών ασκήσεων και προγραμμάτων, ιδιαίτερα μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ανταλλαγή νέων αξιωματικών, γνωστό ως Military Erasmus».

Επιστέγασμα των συνεχώς αναβαθμισμένων μας σχέσεων, πρόσθεσε ο ΥΠΑΜ, «αποτελεί η υπογραφή σήμερα (χθες) του Μνημονίου Συναντίληψης για Συνεργασία σε Στρατιωτικά Θέματα. Αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής μας βούλησης να αξιοποιήσουμε δυνατότητες και ευκαιρίες, προκειμένου να εμβαθύνουμε περισσότερο τις σχέσεις μας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας, υπηρετώντας τις κοινές μας αρχές, υπηρετώντας τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Σημαντικός εταίρος η Κύπρος
Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας ανέφερε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι για εμάς απαραίτητη, ειδικά λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε θέματα πολιτικής ασφάλειας, όπως είναι η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

Η Κύπρος, τόνισε, είναι σημαντικός εταίρος στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης είναι επομένως για μας πάρα πολύ σημαντική και συμβάλλει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

«Έχουμε», επεσήμανε, «αναπτύξει μια συνεργασία σε δύο κύριους τομείς, της διαχείρισης κρίσεων και της στρατιωτικής εκπαίδευσης. θα πρέπει να συνεργαστούμε στενότερα στους τομείς της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας καθώς και στη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά και στις κοινές ασκήσεις».

Από το 1964 στην UNFICYP
Από το 2007, πρόσθεσε, έχουμε με την Κύπρο επιτυχείς στρατιωτικοδιπλωματικές σχέσεις, τις οποίες επιθυμούμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε. Είναι πολύ σημαντική για μας, συνέχισε, η ανταλλαγή πληροφοριών στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Επίσης, η ανταλλαγή πληροφοριών του μεγάλου θέματος του Μεταναστευτικού και της Τρομοκρατίας.

Η Αυστρία, ανέφερε, εκπροσωπείται σήμερα περίπου με 1100 στρατιώτες σε αποστολές στο εξωτερικό και έχει επίσης μια μακρά παράδοση στην Κύπρο. Από το 1964 λαμβάνει επίσης μέρος στην UNFICYP με περισσότερους από 16.000 στρατιώτες, κατέληξε.

Ικανοποίηση ΕΛΑΜ
Ικανοποίηση για την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας με την Αυστρία εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, το ΕΛΑΜ.
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο χαιρέτισε την επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Άμυνας της Αυστρίας, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης για στρατιωτική συνεργασία, αναφέροντας πως αυτή κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.
«Τέτοιες συμφωνίες πρέπει να γίνονται, αφού ενισχύουν την Κύπρο διεθνώς. Πόσω μάλλον με χώρες που έχουν ξεκάθαρη, σκληρή, αντιτουρκική στάση, την οποία θα έπρεπε εδώ και καιρό να αξιοποιήσουμε», καταλήγει το ΕΛΑΜ. 
sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.