16/4/17

Ταγίπ Ερντογάν: Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει σουλτάνος αλλά... αιχμαλωτίστηκε - Θα έχει την τύχη του Μεντερές;

Παντελής Σαββίδης

Στιγμιότυπο από παλαιότερη ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά από μια τεράστια φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ (φωτ.: EPA / Cem Oksuz)
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο άνθρωπος που θέλει να γίνει σουλτάνος με το δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Απριλίου, αποτελεί την τέταρτη προσπάθεια πολιτικών που δραστηριοποιήθηκαν μέσα στο κεμαλικό καθεστώς και επιχείρησαν να ανασυστήσουν σε όποιο βαθμό θα ήταν δυνατόν, τον οθωμανισμό.

Στις 15 Οκτωβρίου 1922 καταργείται το σουλτανάτο από τον Μουσταφά Κεμάλ και στις 29 Οκτωβρίου 1923 ιδρύεται η Τουρκική Δημοκρατία. Το κεμαλικό καθεστώς δεν επέτρεπε τη δημιουργία άλλων κομμάτων, και όποια απόπειρα γινόταν, διαλύονταν. 

Αντνάν Μεντερές (φωτ.: sigmalive.com)
Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια έγινε μετά τον πόλεμο, όταν ο Μεντερές δημιούργησε, μαζί με άλλους πολιτικούς, το Δημοκρατικό Κόμμα που εξέφρασε μια Τουρκία συντηρητική, αγροτική, παραδοσιακή και θρησκευόμενη. Ο άνθρωπος που ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τις ωμότητες των «Σεπτεμβριανών», ο Αντνάν Μεντερές, απαγχονίστηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1961.

Τουργκούτ Οζάλ (φωτ.: tarihtebugun.org)
Η δεύτερη προσπάθεια έγινε με τον Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 1983. Ίσως ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός της σύγχρονης Τουρκίας. Επισήμως πέθανε, αλλά οι φήμες ότι δηλητηριάστηκε είναι έντονες. Από ένα σημείο και πέρα άρχισε να ενοχλεί το κεμαλικό κατεστημένο. Ακολούθησε ο Ερμπακάν, για τον οποίο έγινε το μεταμοντέρνο πραξικόπημα το 1997, όταν άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους, και τώρα ο Ερντογάν, ο οποίος ηγήθηκε, επιτυχώς, του ισλαμικού κινήματος.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.