21/4/17

Κανένα σημάδι μετακίνησης από Ακιντζί

Ανδρέας Πιμπίσιης  
Η τουρκική πλευρά προκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε σειρά ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της νήσου, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει αδιάλλακτη και αμετακίνητη. Η χθεσινοβραδινή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί έληξε χωρίς να διαφανεί έστω κι ένα σημάδι ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ευθύς μετά τη συνάντηση κατέδειξαν ότι οι συνομιλίες μπορεί μεν να έχουν επαναρχίσει, αλλά η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να κινηθεί κατά τρόπο ώστε να δημιουργηθεί προοπτική συμφωνιών. 
Δεν θεωρείται τυχαία η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη πως δεν αρκεί να είναι καλό το κλίμα, αλλά χρειάζεται να υπάρχουν αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ακόμα πως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν ανησυχίες και από ελληνοκυπριακής πλευράς. Αναφορές που δείχνουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν σε θέση να συζητήσει ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων. 

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Χωρίς, όμως, να λάβει οποιαδήποτε απάντηση από μέρους του Μουσταφά Ακιντζί. Στις δηλώσεις του σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και «να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας».
Πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στον χώρο των συνομιλιών, ο Μουσταφά Ακιντζί συνέχισε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. Ζήτησε από την ελληνοκυπριακή πλευρά «αλλαγή νοοτροπίας» και να δει την τουρκοκυπριακή «ως ισότιμη και ως εταίρο της». Οι συνομιλίες είχαν καθυστερήσει να ξεκινήσουν κατά μία ώρα λόγω ατυχήματος της συζύγου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεράλ Ακιντζί. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, η Μ. Ακιντζί υπέστη εξάρθρωση ώμου μετά από πτώση ενώ βρισκόταν στο λεγόμενο προεδρικό. 
Η επανέναρξη της ουσιαστικής φάσης των συνομιλιών σε συνάρτηση με τις τουρκικές προκλήσεις προκάλεσαν νέες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Ιδιαίτερα από πλευράς κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, τα οποία ουσιαστικά ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φύγει από τις συνομιλίες λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απευθύνθηκε χθες στην τουρκοκυπριακή ηγεσία καλώντας την να παρουσιαστεί με ρεαλιστικές προτάσεις για εξεύρεση κοινά αποδεκτών προσεγγίσεων. 
Περισσότερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.