24/4/17

Το Μπαρμπαρός και η στάση υπομονής της Λευκωσίας

Γιώργος Καυκαλιάς 
Δοκιμάζει τις αντοχές του Προεδρικού η Τουρκία μέσω Μπαρμπαρός, με τακτικές και κινήσεις που ξυπνούν μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2014, όταν το Μπαρμπαρός είχε ξανακάνει την εμφάνισή του στην περιοχή. 
Τόσο οι NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, όσο και η προέλαση του Μπαρμπαρός στην περιοχή Καρπασίας-Αμμοχώστου για σεισμικές έρευνες, δημιούργησαν ανησυχία και έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κύπρου, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα και τα κόμματα του ενδιάμεσου να καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να αντιδράσει στην προκλητικότητα των Τούρκων. Με κάθε δυνατό τρόπο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επιχείρησε χθες να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία ως στόχο έχει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην περιοχή, κάτι που φυσικά δεν ευσταθεί. 
 
Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι αν οι προκλήσεις της Τουρκίας εμποδίσουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να αναμένουμε αντίδραση της ε/κ πλευράς τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών όσο και σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο.
 
Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην προχωρήσει σε όξυνση στο παρών στάδιο, λόγω του ότι κρίνει πως κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί το στρατηγικό στόχο, τον οποίο έχει θέσει, που δεν είναι άλλος από το να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  
 
Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκια για τη στάση της Κυβέρνησης και καλούν τον Πρόεδρο να αντιδράσει έντονα καταγγέλλοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας και να λάβει μέτρα μη εξαιρουμένου και του ενδεχομένου αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις. 
 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποια θα είναι η στάση των κομμάτων αλλά και της Κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα στις 09.00 το πρωί, καθώς δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ζήτημα να τεθεί στο τραπέζι. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί για την συνεδρίαση (γύρω στις 2 ώρες), δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για ανάπτυξη και συζήτηση, όλων των πτυχών και των εξελίξεων των τελευταίων ημερών σε σχέση με το Κυπριακό. 
 
Το δημοψήφισμα της Τουρκίας 
 
Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια για ευελιξία στον Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με υποχωρήσεις στο Κυπριακό. 
 
Αυτό δεν συνεπάγεται όμως σε καμιά περίπτωση, ότι ακόμα και χωρίς το δημοψήφισμα, ο Ερντογάν θα επιδείκνυε διαφορετική στάση στο Κυπριακό. 
 
Πρώτιστο μέλημα της Τουρκίας συνεχίζει να είναι, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τόσο η διαχείριση και οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, όσο και οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό και τους Κούρδους. 
 
Μετά την πρώτη συνάντηση με ουσιαστικό περιεχόμενο μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, δεν έχει διαφανεί η οποιαδήποτε διαφοροποίηση στη στάση Ακιντζί, όπως και καμιά πρόοδος προς την κατεύθυνση των συγκλίσεων, μεταξύ των δυο πλευρών. Αυτό είναι ενδεικτικό της στασιμότητας που επικρατεί στη διαπραγματευτική διαδικασία. 
Σημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.