7/4/17

Τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη: Όλα τα στοιχεία

Τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη: Όλα τα στοιχεία
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Στοκχόλμη καθώς οι έρευνες για την τρομοκρατική επίθεση συνεχίζονται, ενώ παράλληλα οι αρχές εξετάζουν αν υπάρχουν άλλοι εν δυνάμει δράστες που σχεδιάζουν να κινηθούν είτε συντονισμένα είτε αυτόνομα, πρακτική που είναι συνήθης τόσο για τις αρχές όσο και για τους τρομοκράτες. Η αστυνομία της Σουηδίας έχει συλλάβει έναν άνδρα στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης και φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε νωρίτερα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Η υπόθεση έχει πολλές ομοιότητες με την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και με τη Νίκαια της Γαλλίας, ωστόσο είχε λιγότερα θύματα αν και η προσπάθεια του οδηγού ήταν για τη μεγιστοποίηση των απωλειών.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός, σε μια χώρα που οι κάτοικοι έχουν γνώση τέτοιων καταστάσεων και μεγάλο ιστορικό αν και δεν έχουν θρηνήσει αντίστοιχα πολλά θύματα.
Οι κάτοικοι παροτρύνονται από τις Αρχές να παραμένουν μακριά από το κέντρο της Στοκχόλμης, ει δυνατόν στα σπίτια τους, ενώ αρκετοί έχουν δηλώσει πρόθυμοι να φιλοξενήσουν όσους δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα δικά τους, αφού μεγάλο μέρος του μετρό και του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κλείσει ευθύς μετά την εκδήλωση της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ειδικά γύρω από κυβερνητικά κτίρια, το παλάτι, τη βουλή. Το κέντρο βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό. Οι δρόμοι της πόλης είναι άδειοι. Τρένα, μετρό και λεωφορεία σταμάτησαν να λειτουργούν αλλά στις 19.30 τοπική ώρα άρχισαν να κυλούν και πάλι οι συρμοί του μετρό, με τους πιο κεντρικούς σταθμούς να παραμένουν κλειστοί. Έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στα αεροδρόμια της χώρας.

Υπουργοί μεταφέρθηκαν από το κυβερνητικό μέγαρο σε ασφαλείς χώρους. Βουλευτές είχαν εγκλωβιστεί στο κοινοβούλιο που έκλεισε τις πόρτες του. Εργαζόμενοι σε καταστήματα και γραφεία κοντά στο σημείο της επίθεσης εγκλωβίστηκαν εκεί και άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά αργά το απόγευμα υπό αστυνομική συνοδεία. Ο Δήμος Στοκχόλμης διέθεσε αίθουσες για να φιλοξενηθούν εκεί όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω ακινητοποίησης των συγκοινωνιών. Η αστυνομία καλεί τον κόσμο να παραμείνει σε κλειστούς χώρους και να μην κυκλοφορεί στους δρόμους, που μένουν ασυνήθιστα άδειοι.
Όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας τέθηκαν σε επιφυλακή.

Η αστυνομία εξακολουθεί να μην επιβεβαιώνει τον ακριβή αριθμό των νεκρών και τραυματιών, ενώ τα ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για τουλάχιστον 3 έως 5 νεκρούς και 8 σοβαρά τραυματίες. Ο πρωθυπουργός πάντως μίλησε για 2 νεκρούς. Η ταυτοποίηση των θυμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί από αστυνομικής πλευράς ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ τους.
Η επίθεση
Περίπου στις τέσσερις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στον πλέον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Στοκχόλμης τον Drottniggatan, βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες, όταν ένα φορτηγό ανέπτυξε ταχύτητα, μπήκε ανάποδα στον πεζόδρομο, παρέσυρε άγνωστο αριθμό πεζών πριν καταλήξει και να «καρφωθεί» σε ένα πολυκατάστημα.
Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων μιλούν για σκηνές τρόμου, με ανθρώπους να κείτονται νεκροί, άλλους να ουρλιάζουν, ενώ πυκνός καπνός επιβάρυνε περαιτέρω την ήδη αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει. Όπως έγινε γνωστό, το φορτηγό είχε κλαπεί νωρίτερα σήμερα το πρωί και ανήκει σε ζυθοποιϊα.
Η κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των ασθενοφόρων ήταν άμεση. Άγνωστος αριθμός τραυματιών μεταφέρθηκε άμεσα από το σημείο της επίθεσης, ενώ η αστυνομία φρόντισε για την ομαλή εκκένωση της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.