25/4/17

Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Δ΄)


Το 2012, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ  επισκέφθηκε την Αλβανία και συναντήθηκε με την πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Γιοζεφίνα Τοπάλι. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας. 
Ο Τσιτσέκ σε ομιλία του τόνισε ότι είναι σημαντική η ειρήνη στα Βαλκάνια και η Αλβανία είναι μια χώρα που αποτελεί βάση για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Το 2013, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δέχθηκε την πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι στο μέγαρο Τσανκάγια. Η αλβανική αντιπροσωπεία πήγε να επιβεβαιώσει εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας.

Η Συνεργασία Τουρκίας Αλβανίας στον στρατιωτικό τομέα
Αξιοσημείωτες είναι, πέρα από τις πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις, οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ  της Τουρκίας και της Αλβανίας. 
Μετά από την υποστήριξη χρόνων της Τουρκίας, η Αλβανία όταν εντάχθηκε στο  ΝΑΤΟ αναπτύσσοντας περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία.
Η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του αλβανικού στρατού παρέχοντας δωρεάν στρατιωτικό εξοπλισμό και τη δυνατότητα εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού της Αλβανίας.
Αλβανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας και ασκούνται σε διάφορα εξειδικευμένα μαθήματα.  Συγχρόνως γίνονται δεκτοί οι Αλβανοί σε δημόσια σχολεία της Τουρκίας σε τομείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οργάνωση της αλβανικής διοίκησης.
 Δημοσίευμα της ιστοσελίδας «sot.com.al», σημειώνει ότι το προσωπικό των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων  θα εκπαιδεύεται στο Κέντρο Σύμπραξη για την Ειρήνη στην Τουρκία.
Για τη συνέχεια Echedoros

1 σχόλιο:

  1. Και θα ειχε πλάκα να δουμε και ποιους Αλβανούς εν Ελλάδι πληρώνει η τουρκική πρεσβεία τίποτα δημοσιογραφισκους της πλακας ας πούμε ....;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.