23/4/17

Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια με την Ιστορία

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Έχω μπροστά μου το Σχέδιο Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στην Α’ Λυκείου. Εγράφη από ομάδα επιστημόνων στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μεταξύ των συντακτών βρίσκουμε τον κ. Γεώργιο Κόκκινο, συγγραφέα σχολικού εγχειριδίου Ιστορίας, το οποίο αποσύρθηκε  από τον Υπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ  Πέτρο Ευθυμίου, επειδή μιλούσε απαξιωτικά για τον Απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Βρίσκουμε επίσης την κ. Χριστίνα Κουλούρη, η οποία υποστήριξε με φανατισμό το βιβλίο του «συνωστισμού» της κ. Ρεπούση.
Επισημαίνω τα κυριότερα σημεία που προκαλούν τήν έντονη αντίδρασή μου:

Η νέα πρόταση θέλει να γκρεμίσει την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής ιστορίας και να δώσει έμφαση στην τέχνη, στο περιβάλλον, στις μειονότητες, στον συνδικαλισμό κ.λπ. Διαφωνεί με τη διδασκαλία στρατιωτικών και διπλωματικών γεγονότων και δεν επιθυμεί την προβολή μεγάλων προσωπικοτήτων. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Πρέπει πρώτα να μάθουν τα παιδιά μας την αφήγηση των πολιτικών γεγονότων, να γνωρίζουν τους ήρωες του πολέμου και της ειρήνης, να τιμούν αυτούς που έχυσαν το αίμα τους κατά τη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού. Τα υπόλοιπα θέματα είναι δευτερεύοντα.

Στην πρόταση για αλλαγή της Ιστορίας δεν γίνεται λόγος περί Τουρκοκρατίας, αλλά περί Οθωμανικής κυριαρχίας. Παρουσιάζουν την τουρκοκρατούμενη Βέροια σαν μία «πολυθρησκειακή κοινωνία».  Είναι προφανής η διάθεση των συντακτών να ξεχάσουμε τί υποφέραμε από τους Τούρκους.

Είναι σαφής η προσπάθεια αποεθνικοποιήσεως και αφελληνισμού της ύλης. Στη Γ΄Δημοτικού προτείνουν να διδαχθεί η ελληνική μυθολογία σε συνδυασμό με μύθους δεκάδων άλλων λαών. Ατυχής και αντιπαδαγωγική αντίληψη.

Στη Δ’ Δημοτικού καταργούν τελείως την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και την αντικαθιστούν με την ιστορία της οικογένειας και του χωριού. Θα ασχολούνται επί εννέα μήνες τα παιδιά με μία ύλη που εξαντλείται σε 2-3 ώρες;

Στην Ε’ Δημοτικού συμπιέζουν όλη την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Έτσι τα ελληνόπουλα δεν θα προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα των Περσικών Πολέμων, του Αλεξάνδρου, του Βυζαντινού Πολιτισμού.

Στη Στ’ Δημοτικού και στη Γ’ Γυμνασίου προτείνουν συρρίκνωση της ύλης που αναφέρεται στην Ελληνική Επανάσταση. Να μην μαθαίνουν τα παιδιά μας σε ποιους οφείλουμε την ελευθερία μας.

Στη Β’ Γυμνασίου παρουσιάζουν το Ελληνορθόδοξο Βυζάντιο ως ταυτόσημο με τη Μεσαιωνική Φεουδαρχική  Ευρώπη. Σφάλμα και ασέβεια.

Στη Γ’ Γυμνασίου προτείνουν, μεταξύ άλλων, ως αντικείμενο μελέτης τα εμπορεύματα που διακινούνται τον 19ο αιώνα στο λιμάνι του Πειραιά (δηλαδή τα εισαγόμενα μπαχαρικά, συμπληρώνω εγώ)!

Θεωρούν τα μπαχαρικά πιο σημαντικά από την εθνική ταυτότητα.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 23.4.2017

1 σχόλιο:

 1. Eίναι γενικώτερη αλλά παραδόξως και...εξειδικευτικότερη η τάση αυτή κε Χολέβα!
  Θέλουν οι σύγχρονοι πολιτικοί Α ρ ι σ τ ε ρ ο ί να περάσει και να εμπεδωθεί ιδεολογικοκοινωνικά παντού, το ά-φυλο πρότυπο που εισηγούνται στην Εκπαίδευση συντρίβωντας κάθε "εμφυλη" διάκριση. Όμως βλέπετε οτι στην Πολιτική, στις κομματικές προμετωπίδες και ταυτότητες χωρεί ακόμα και κυριαρχεί το πολιτικό "φύλο" (sic), οι αποχρώσεις του, και οι ποικίλλοι πόλεμοι που προκαλεί, διότι έτσι συμφέρει στους κρατούντες!
  Βεβαίως, διότι "φύλο" δεν έχει μόνο το σεξουαλικά καθοριζόμενο άτομο.
  Κάθε όργανο, τάση, σκέψη, επιθυμία, όνειρο, πράξη, επίτευγμα, έχει την φυλετική του σφραγίδα και όχι την "ε"μφυλη του ρετσινιά η οποία εφευρέθηκε μόνο για να στηρίξει τις κατηγόριες και τα αναθέματα για δήθεν Μισαλλοδοξία και Ρατσισμό!
  Ετσι κάθε κάθε ιστορικό ή και κοσμοϊστορικό γεγονός έχει το "φύλο" του. Επιτέλους όλοι έχουμε, με την έννοια της καταγωγής, ιστορικό Φύλο και Φυλή είτε αυτό άρέσει είτε δεν αρέσει! Βεβαίως το όποιο ἁνθρώπινο "Φύλο" και "φύλο" μπορεί να ξεπεραστεί! Αλλά πάντοτε απο κάτι ή Κάποιον καλύτερο και υψηλότερο! Οχι απο οτιδήποτε ορίζεται ψευδεπίγραφα: κουλτούρα, οικολογική, συνδικαλιστική ή ...μειονοτική συνείδηση! Ενώ στην πράξη είναι διαστροφή της αληθινής ζωής και της Πραγματικότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.