27/4/17

Αντιδράσεις για το περί «υπερπόντια επαρχία της Τουρκίας» το ψευδοκράτος

Η δήλωση ότι  το ψευδοκράτος είναι μια «υπερπόντια επαρχία» της Τουρκία, είναι μια δήλωση που πληγώνει τους Τ/κ και μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σχολιάζοντας δηλώσεις του εκ των αρχισυμβούλων του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα με δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αλλά και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι στόχος είναι, όπως επισήμως έχει καθοριστεί και με τη στήριξη της Τουρκίας, η επίτευξη μια διζωνικής ομόσπονδης Κύπρου που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες και θα επιτυγχάνεται η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια των Τ/κ. Εάν αυτό δεν γίνει εφικτό για λόγους για τους οποίους δεν φταίνε οι Τ/κ, συνέχισε, χωρίς αμφιβολία η "τδβκ" θα συνεχίσει το δρόμο της.

Στη γραπτή του δήλωση ο Μπαρίς Μπουρτζιού μιλά για ανάρμοστες δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ προς την τ/κ κοινότητα και το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν ο ίδιος είχε προβεί και πάλι σε δηλώσεις που είχαν προκαλέσει θυμό στην κοινωνία.

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι αν και δεν βρίσκεται άξιο λόγου να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανεπίσημες δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ, που είναι γεμάτες με λανθασμένες πληροφορίες, “όταν λάβουμε υπόψη το αξίωμά του, είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και να τις ξεπεράσουμε”.

Ο κ. Μπουρτζιού προσθέτει ότι είναι λυπηρό το ότι μέχρι σήμερα το ψευδοκράτος δεν μπόρεσε να σταθεί από μόνο του στα πόδια του, αλλά με αφορμή αυτό, συνέχισε, το να λέει κάποιος ότι είναι μια υπερπόντια (πέρα από τη θάλασσα) επαρχία, πληγώνει τον τ/κ “λαό” και δεν είναι αποδεκτή κατάσταση.
Η φράση “υπερπόντια επαρχία”, ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, δεν έχει θέση στη σύγχρονη θεωρεία της Τουρκίας για την “εθνική συμφωνία” (σσ στα τουρκικά misak-ı milli, συμφωνία διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας) αλλά είναι μια έννοια που έχει τις ρίζες της στην οθωμανική ιστορία και πλέον είναι πεπαλαιωμένη.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, συνέχισε, δεν είναι στο πλαίσιο μιας “υπερπόντιας επαρχίας”, αλλά σαν δύο φιλικές, αδελφικές 'χώρες', όπως είπε.
Προσωπική άποψη εξέφραζε ο Μπουλούτ, λέει ο Οζγκιουργκιούν
Με λύπη βλέπει ότι δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα απ` ό,τι αξίζουν οι ίδιες οι δηλώσεις του Γιγίτ Μπουλούτ, αναφέρει σε δήλωσή του ο “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, αναφέροντας ότι ο κ. Μπουλούτ διευκρίνισε ότι εξέφραζε προσωπική του άποψη σαν ένας πολίτης.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της “πρωθυπουργίας” αναφέρεται ότι σε όλες τις συναντήσεις με τη “μητέρα πατρίδα Τουρκία” ακόμα και στο πιο υψηλό επίπεδο, το ψευδοκράτος αντιμετωπίζεται ως “επίσημο κράτος” και προστίθεται ότι το να παρουσιάζονται τέτοιου είδους δηλώσεις ως “επίσημες” για να δημιουργηθεί θέμα είναι αχρείαστο, χωρίς νόημα και ανώφελο.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν καταλήγει αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να μην γίνεται αδικία εναντίον του τουρκικού έθνους, για το οποίο νιώθει πάντοτε τιμή και περηφάνια, και της κυβέρνησης της Τουρκίας, με το να εκλαμβάνονται αυτές και παρόμοιες με αυτές προσωπικές απόψεις που δεν λαμβάνουν υπόψην τις ευαισθησίες του τ/κ “λαού” και γίνονται με τρόπο ανεύθυνο, ως επίσημες.
Δεν έχει δικαίωμα να μιλά έτσι ο Γιγίτ Μπουλούτ, που ξεπέρασε τα όρια, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα και σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουλούτ, είπε ότι θα φέρουν το θέμα προς συζήτηση με Τούρκους αξιωματούχους. “Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχθούμε αυτές τις δηλώσεις. Πρέπει με σοβαρότητα να προειδοποιηθεί. Ένας αρχισύμβουλος του Προέδρου δεν μπορεί να μιλά σαν απλός πολίτης. Να μην περιμένει κανείς ότι θα σιωπήσουμε εμείς. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τις ευαισθησίες μας. Εχουμε φτάσει στα όριά μας, να μην μας πιέζουν”.

“Ως πολίτης λέω το εξής, δεν σας δώσαμε την άδεια να κάνετε εδώ επαρχία σας. Αν αυτό είναι δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση κάποιου που κοιτά αφ` υψηλού και χλευάζει τους Τ/κ, δεν προσφέρει τίποτε άλλο από το να απομακρύνει τους ανθρώπους των δύο χωρών”, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι.

Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι επίθεση αλλά και ασέβεια εναντίον των Τ/κ, πρόσθεσε. Και οι κυβερνήσεις της Τουρκίας έχουν μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι στο “βορρά” της Κύπρου υπάρχει μία στρεβλή δομή και μια εξουσία λαφυραγώγησης, αρπαχτής και λεηλασίας, αναφέρει στο δικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ. Ο Γιγίτ Μπουλούτ, προσθέτει, έχει ξεπεράσει τα όρια και μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη ως πρόσωπο ο ίδιος, αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τη θέση του.

Και για αυτό διερωτήθηκε εάν, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η προσπάθεια για μια λύση ομοσπονδιακή στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, δικοινοτική, που είναι και επίσημη θέση της Τουρκίας όπως έχει δηλωθεί, τα περί επαρχίας είναι προσωπική άποψη του Γιγίτ Μπουλούτ ή αποτελεί αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας. Το ΚΚΔ, κατέληξε, είναι ενάντια και στην Ένωση και στο ταξίμ και αυτό να το ξέρουν όλοι.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν ανέφερε ότι ο Γιγίτ Μπουλούτ ξεπέρασε τα όρια με αυτές του τις δηλώσεις και έδειξε ασέβεια απέναντι στην τ/κ κοινότητα. Μπροστά στα μάτια μας φαίνεται πλέον ξεκάθαρα τι σκέφτονται σχετικά με μας αυτοί που με την λογική του Φετίχ (πορθητή) επιτέθηκαν στα βόρεια της Κύπρου, πρόσθεσε ο κ. Ιζτζιάν που μίλησε και για κίνδυνο εξαφάνισης της ταυτότητας και την ύπαρξης της τ/κ κοινότητας, τα οποία πρέπει οι ίδιοι οι Τ/κ να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν.

Χαρακτήρισε δε ψέμα την δήλωση Μπουλούτ ότι είναι η Τουρκία που δίδει νερό και ρεύμα στους Ε/κ και πληρώνει τα έξοδά τους, λέγοντας ότι με ψέματα δεν μπορείς να πας πουθενά.
Σύμβουλος Ερντογάν: Νομός της Τουρκίας το ψευδοκράτος 
Νωρίτερα ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ δήλωσεότι το ψευδοκράτος είναι ένας υπερπόντιος νομός της Τουρκίας. Μπορεί να έχει πινακίδες τουρκικές, νομάρχη. Τώρα εκεί έχει «πρόεδρο»,  «πρωθυπουργό», «βουλή» και σε τελική ανάλυση η Τουρκία πληρώνει τα έξοδα.
Σε συνέντευξή του στην TRT Haber, ο Γιγίτ Μπουλούτ ανέφερε ότι είναι προσωπική του άποψη ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα και να τερματιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. «Μετά τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας θα είναι ένα ερωτηματικό τί θα γίνει με την κατάσταση του ε/κ τομέα ο οποίος δημιουργήθηκε με έναν παράνομο τρόπο στην Κύπρο και εντάχθηκε στην ΕΕ ως Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Ο κ. Γιγίτ είπε: “Θα σηκώνουμε τη σημαία της ΕΕ και θα πηγαίνουμε με βίζα Σένγκεν στην Κύπρο; Το πνεύμα των ηρώων μας δεν θα μας συγχωρέσει”, προσθέτοντας ότι “υπό κανονικές συνθήκες η ‘τδβκ’ θα έπρεπε να ήταν νομός της Τουρκίας”.

Ανέφερε ακόμη ότι « ΕΕ δεν δίνει καν ένα ευρώ. Ακόμη και το νερό το πηγαίνουμε εμείς από εδώ με αγωγούς. Και στους Ε/κ εμείς δίνουμε νερό. Ηλεκτρικό εμείς δίνουμε».

«Η Τουρκία ας προχωρήσει στο δικό της δρόμο, να εφαρμόσει τα δικά της προγράμματα και μετά από κάποιο διάστημα η Ελλάδα και οι Ε/κ θα έρθουν σε μας να κάνουν συνεργασία με την Τουρκία», είπε. 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.