20/4/17

Πώς η στράτευση στο Ισραήλ οδηγεί στην καινοτομία

Θα μπορούσαν παρόμοιες πολιτικές να ωφελήσουν την Ευρώπη;
Ο Ofer Familier, ένας 35χρονος Ισραηλινός, εργάζεται ως διευθυντής ανάπτυξης στην Vayyar Imaging, μια επιτυχημένη εταιρεία start-up που φτιάχνει αισθητήρες εικόνας για τον καρκίνο του μαστού, προερχόμενους από ραντάρ. Με την πρώτη ματιά, αυτό το έργο φαίνεται να ξεχωρίζει από τα προηγούμενα καθήκοντά του στο Σώμα Πληροφοριών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ολοκλήρωσε την τριετή υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του. Αλλά γενικότερα, η θητεία του Familier στον στρατό ήταν ζωτικής σημασίας για την επιχειρηματικότητά του –όπως ήταν και για την επιχειρηματικότητα πολλών άλλων. Πριν από δύο χρόνια, ο Nadav Zafrir, ο επικεφαλής του τμήματος σημάτων κατασκοπίας των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, έφυγε να ξεκινήσει μια εταιρεία start-up που παρακολουθεί το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Μάζεψε γρήγορα 18 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital). Υπάρχουν εκατοντάδες περισσότερες ιστορίες σαν την δική τους.
Το σύστημα στρατολόγησης του Ισραηλινού Στρατού έχει φέρει μεγάλα οφέλη στην οικονομία του Ισραήλ. Οι ένοπλες δυνάμεις τοποθετούν σχολαστικά ταλαντούχους κληρωτούς σε μονάδες τεχνολογίας, πολέμου και πληροφοριών. Οι δεξιότητες που αποκτούν οι στρατεύσιμοι είναι ένα σημαντικό όφελος για αυτούς στις μη στρατιωτικές θέσεις εργασίας μετά την αναχώρησή τους. Όπως μου είπε ο Familier, «οι μονάδες τεχνικών πληροφοριών στον ισραηλινό στρατό είναι σαν το Harvard. Δικτυώνεσαι και καταλήγεις να κάνεις δουλειές μαζί». Και πρόσθεσε: «Ως ένας 18χρονος κληρωτός στον ισραηλινό στρατό, σου δίνεται μεγάλη ευθύνη για αποφάσεις ζωής και θανάτου, παίρνεις διοικητικές και διαχειριστικές αποφάσεις, αποφασίζεις αν θα συνεχίσεις μια επιχείρηση».

Για τη συνέχεια Foreign Affairs

10 σχόλια:

  1. Σάββα όταν παρουσιάστηκα για την θητεία μου στο Στρατό σε ένα στρατόπεδο μου έδωσε ο διοικητής μου να ρίξω μια ματιά σε παλαιότερες εργασίες συναδέλφων μου στις οποίες, εκτός από την δική μου συμμετοχή, διαπίστωσα ότι πραγματικά είχε γίνει πολύ καλή και προωθημένη δουλειά πάνω σε ερωτήματα και ανησυχίες των αξιωματικών παρελθόντων ετών.

    Δυστυχώς τότε η χώρα ποντάριζε στους Λιακουνάκους της μίζας και της διαπλοκής και δεν περπάτησε τίποτα από ότι είδα.

    Να γνωρίζεται δε όλοι σας ότι όταν η χώρα το αποφασίσει μπορούμε να την πάμε πολύ ψηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγα μην κανουμε τη χωρα στατοπεδο για να προοδευσουμε .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο Ισραήλ, αλλά θα σας περιγράψω ένα παράδειγμα για το τι συμβαίνει εδώ σε αυτό το φαιδρό κράτος, που είναι ωϊμέ το δικό μας κράτος.

    Υπάρχει μονάδα στρατιωτική λοιπόν η οποία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο των Αθηνών και που έχει αντικείμενο την υγεία, και η μονάδα αυτή έχει κατ' εξαίρεση από την σχετική νομοθεσία την τύχη να υποδέχεται στρατευμένους νέους που ένεκα βεβαίως των πολύχρονων σπουδών τους έχουν περάσει τα "άντα".

    Τώρα αν σας πω ότι οι εδώ στρατευμένοι εφοδιασμένοι με 1 ή 2 πανεπιστημιακά πτυχία συνεπικουρούμενα από μερικά μεταπτυχιακά και τουλάχιστον ένα διδακτορικό ασχολούνται πολύ περισσότερο από άλλες συνήθεις στρατιωτικές μονάδες και κατά αποκλειστικότητα με την "καλλιόπη" τι θα λέγατε, ότι σας κοροϊδεύω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο Ισραήλ<

      Αφού δεν ξέρεις τι συμβαίνει στο Ισραήλ, διάβασε και μάθε. Τα υπόλοιπα, τα εν Ελλάδι, δεν αφορούν στο άρθρο και είναι λίγο-πολύ γνωστά.

      Διαγραφή
    2. Ανδρέα,

      Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που παραθέτεις, αλλά χρειάζεται μία επισήμανση:

      "Ο ανθηρός τομέας υψηλής τεχνολογίας της χώρας, ο οποίος απέδωσε περισσότερες από 1.500 νέες επιχειρήσεις start-up το 2015 και αντιπροσωπεύει το 40% των εξαγωγών της, τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από πρώην κληρωτούς σε αυτές τις επίλεκτες μονάδες"

      Το Ισραήλ είναι από τα πρώτα κράτη στον κόσμο στην παραγωγή τεχνολογίας, την οποία και αξιοποεί. Έτσι έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει (κι) εκεί τούς κληρωτούς.

      Στην Ελλάδα, παράγεται τεχνολογία (π.χ. ΙΤΕ), αλλά δεν αξιοποιείται. Πατέντες κατατίθενται στα υπουργεία και μένουν στα συρτάρια των αρμοδίων, μέχρι που οι ενδιαφερόμενοι βρίσκουν ξένους αγοραστές και τις πουλούν.

      Διαγραφή
    3. Κύριε nativist συγνώμη που όλοι οι -λίγοι δηλαδή- σχολιαστές του συγκεκριμένου άρθρου από όσα φαίνεται να σχολιάσαμε- καταλάβαμε κάτι άλλο απο αυτό που θελήσατε να καταλάβετε εσείς. Την επόμενη φορά σας υπόσχομαι να καταλαβαίνουμε το ίδιο με εσάς.

      Διαγραφή
    4. Τι δηλαδή καταλάβατε όλοι οι άλλοι -και με ποιο δικαίωμα μιλάς για λογαριασμό άλλων;-, που δεν κατάλαβα εγώ και τι ακριβώς κατάλαβες εσύ;

      Το σχόλιό μου 21 Απριλίου 2017 - 1:01 μ.μ. μπήκε κατά λάθος σαν απάντηση σε σένα. Ήταν χωριστό σχόλιο για το άρθρο.

      Διαγραφή
  4. Shy Arkin: Πώς κάναμε το Ισραήλ υπερδύναμη της υψηλής τεχνολογίας

    «ο ρόλος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στη διαμόρφωση της τεχνολογικής πραγματικότητας του Ισραήλ»

    http://www.capital.gr/technology/3197492/shy-arkin-pos-kaname-to-israil-uperdunami-tis-upsilis-texnologias

    οΟο

    Όπως έλεγε και ο Τρούμαν (του οποίου το άγαλμα κοσμεί μια από τις κεντρικές λεωφόρους των Αθηνών), μια χώρα που δεν κάνει έρευνα είναι καταδικασμένη να είναι ουραγός. Αυτό το κατάλαβαν οι Ισραηλινοί και το εφάρμοσαν από την αρχή της δημιουργίας του κράτους τους. Εμείς εδώ αργούμε να το καταλάβουμε παρά το ότι εσχάτως όλο για καινοτομία μιλάμε (πώς θα γίνει καινοτομία χωρίς έρευνα το ξέρουν μόνο οι Ελληνες πολιτικοί, τόχουν πατεντάρει και δεν το λένε σε κανέναν). Επί του παρόντος περιμένουμε να πήξει η διαπραγμάααααααατευση .... (τι φέτα τι διαπραγμάτευση ... ένα πράμα). Jim Davazoglou, Researcher στην εταιρεία ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος / 30 Ιανουαρίου 2017 @ 9:48 π.μ.

    http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/30/eidiseis-diethnes-giati-to-israel-exei-ton-pio-texnologika-prohgmeno-strato-ston-kosmo_n_14493480.html

    oOo

    Φαίνεται ότι αξιοποιούν μέχρι δεκάρας (cent) την τεράστια οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ (βλέπε - τα δημοσιεύσιμα - CRS Reports for Congress on U.S. Foreign Aid to Israel)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93United_States_military_relations#cite_note-jeremysharp2008-25

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς ο Τρούμαν είχε δίκιο και ασφαλώς οι Ισραηλινοί το κατάλαβαν και το εφάρμοσαν. Και βεβαίως αξιοποιούν -και καλά κάνουν- την αμερικανική βοήθεια.

      Υπάρχουν κι άλλοι, όμως, χωρίς αμερικανική ή άλλη βοήθεια, οι οποίοι μάλιστα μέχρι "χθες" ζούσαν στον σοβιετικό μεσαίωνα, που σήμερα πρωτοπορούν στην τεχνολογία. Βλέπε και Ιρλανδία.

      Η Ελλάδα, όπως έγραψα παραπάνω, δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει ούτε στον τομέα αυτόν.

      Διαγραφή
  5. Πριν 59 χρόνια, τα ίδια περίπου λέγανε για το Ελλαδιστάν οι άνθρωποι του Πνεύματος... αλλά, φεῦ ὦ Ἑλλάς! (Ξενοφ. Αγησίλαος 7.5)... «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!

    «Η κακοδαιμονία των Ελλήνων»

    Σπάνια συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996) στον Ρένο Αποστολίδη (1924–2004), στην Εφημερίδα «Ελευθερία», στις 15 Ιουνίου του 1958.

    https://kepem.org/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%BF%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.