26/4/17

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά των Κούρδων δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία

Moon of Alabama (USA)
Πριν από λίγες ώρες (σ.μτφ. 25.4.2017), η τουρκική αεροπορία έπληξε θέσεις των Κούρδων και των Γιαζίνδι και στις δύο πλευρές των όρων Σινγκάλ στην ανατολική Συρία και στο δυτικό Ιράκ. Κοντά στη πόλη Ντερίκ στην ανατολική Συρία, περισσότερες από 20 βόμβες κατέστρεψαν το κεντρικό γραφείο του YPG, ένα ραδιοφωνικό σταθμό και ένα κέντρο μέσων ενημέρωσης. Τουλάχιστον εννέα μαχητές του YPK σκοτώθηκαν.

 Το YPG είναι η συριακή οργάνωση αδελφή του κουρδικού PKK στην Τουρκία. Το ΡΚΚ είναι μια χαρακτηριζόμενη τρομοκρατική οργάνωση. Εντός της Συρίας, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενσωματώθηκαν με το YPG και συντονίζουν τις κινήσεις του YPG κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα. Το YPK και το PKK ακολουθούν τις αναρχο-μαρξιστικές θεωρίες του ηγέτη τους , Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος με απομόνωση στην Τουρκία.

Η τουρκική αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ έπληξε θέσεις του YPG και των Πεσμεργκά κοντά στο Σινγκάλ όπου προστατεύουν ένα καταυλισμό μετακινουμένων ατόμων των Γιαζίνδι  . Οι Γιεζήδες είναι μια αρχαία θρησκευτική μειονότητα. Οι Πεσμεργκά είναι η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή στο Ιράκ. Ελέγχονται από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση. Τουλάχιστον πέντε μαχητές των Πεσμεργκά, όλοι οπαδοί της φυλής των Μπαρζανί, σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν. Η οικογένεια Μπαρζανί κατέχει όλες τις σημαντικές θέσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν - πρόεδρος, πρωθυπουργός, επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών και αρκετές άλλες. Η εκλογική εντολή της έχει διαρκέσει πολύ καιρό, αλλά απλώς αγνοεί το περιφερειακό κοινοβούλιο και κυβερνά μέσω της βίας και της δωροδοκίας. Η φυλή Μπαρζανί είναι σύμμαχος της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Επιτρέπει στον τουρκικό στρατό να λειτουργεί μερικές βάσεις εντός της περιοχής της. Οι ΗΠΑ επιχειρούν από το αεροδρόμιο της Ερμπίλ στην ιρακινοκουρδική περιοχή. Το πετρέλαιο που αντλείται από πηγάδια στην κουρδική περιοχή πωλείται από τους Μπαρζανί στην Τουρκία. Το τουρκικό χτύπημα στους μαχητές των Μπαρζάνι είναι βαθύτατα ενοχλητικό γι 'αυτούς και μπορεί να προκαλέσει νέα διαμαρτυρία ενάντια στην οιονεί δικτατορία των Μπαρζάνι.

Το YPK εκπαιδεύει τις δυνάμεις αυτοάμυνας των Γιαζίντι. Αυτό είναι ενάντιο στο συμφέρον των Μπαρζανί που βλέπουν τη μονοπωλιακή τους εξουσία στη περιοχή να απειλείται.

Η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ έχουν μερικές βάσεις στην Τουρκία, τις οποίες χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ είναι επίσης σύμμαχος και επιχειρούν με το YPG στη Συρία και με τους Πεσμεργκά της φυλής Μπαρζανί στο Ιράκ. Ο εναέριος χώρος στην ανατολική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ υποτίθεται ότι τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο. Θα υπάρξουν κάποιες σοβαρές εξηγήσεις για το γιατί οι ΗΠΑ δεν εμπόδισαν έναν από τους συμμάχους τους να βομβαρδίζει τους άλλους συμμάχους τους. Συμφώνησαν με αυτή την τουρκική επίθεση; Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή θα αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες.
Η Τουρκία έχει επίσης  απειλήσει  να εισβάλει σε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο στην ανατολική Συρία στο Ταλ Αμπτζάντ για να προχωρήσει προς τη Ράκκα και έτσι να διαμελίσει τις περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο.


Χάρτης  από  Winep -  μεγέθυνση

Ο πρωταρχικός νικητής αυτών των τουρκικών επιχειρήσεων είναι το ισλαμικό κράτος.

Το YPK είναι πλέον πιθανό να εκτρέψει δυνάμεις του από την επίθεση υπό τη καθοδήγηση των Η.Π.Α. κατά του ισλαμικού κράτους στη Ράκκα για να προστατευτεί από περαιτέρω τουρκικές περιπέτειες. Το PKK μπορεί να ανακινήσει την αντάρτικη (σ.μτφ. εθνοαπελευθερωτική) εκστρατεία του στην Τουρκία εναντίον του τουρκικού στρατού. Η φυλή Μπαρζανί θα υποστεί ανανεωμένη πίεση από το κουρδικό Λαό του Ιράκ καθώς και από την ιρακινή κυβέρνηση για να χαλαρώσει τους δεσμούς της με την Τουρκία. Όλες οι πλευρές θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις τους εναντίον της Συρίας και του Ισλαμικού Κράτους.

Το όλο χάος στη Συρία και το Ιράκ καθίσταται έτσι ακόμη πιο περίπλοκο από ό, τι ήταν ήδη.

Μετάφραση Κριστιάν Ακκυριά
Καταχωρήθηκε από b στις 25 Απριλίου 2017 στις 04:05 AM | Permalink


ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ YPG, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ !

Αμερικανός διοικητής στο Καρατσόκ όπου χτύπησε η Τουρκία
Το YPG μαζί με Αμερικανούς διοικητές που διεξάγουν την επιχείρηση στην Ράκκα επιθεώρησαν την περιοχή Καρατσόκ στην ΒΑ Συρία, όπου  βομβάρδισαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι TSK στις 02:00 το πρωί χτύπησαν το όρος Καρατσόκ στην Συρία και το όρος Σιντζάρ  στο Ιράκ. Είχε ανακοινωθεί πως στις επιθέσεις σκοτώθηκαν 18 μέλη του YPG, ένα κέντρο MME, ένας τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός και περιοχές επικοινωνιών και στρατιωτικές περιοχές.  Ανακοινώθηκε πως στις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν και 5 Ιρακινοί πεσμεργκά.
Με ενδιαφέρον αναμένεται πως θα αντιδράσουν σε αυτή την επίθεση οι ΗΠΑ, που στο πεδίο βρίσκονται μαζί με το YPG. To Ρόιτερς μετέδωσε πως Αμερικανός διοικητής  του οποίου η ταυτότητα δεν ανακοινώθηκε, μαζί με μέλη του YPG, επισκέφτηκαν την περιοχή στην οποία έγινε η αεροπορική επιχείρηση
Γίνονται σχόλια πως η αεροπορική αυτή επιχείρηση θα προκαλέσει νέα ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται την ISIS. To ΥPG έχει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, στην στρατιωτική επιχείρηση που έχει αρχίσει κατά της Ράκκας, της πόλης που είναι γνωστή ως πρωτεύουσα της ISIS.
¨Απαράδεκτη¨
Από την άλλη αντίδραση στο χτύπημα του Σιντζάρ από την Τουρκία έδειξε και η Περιφερειακή κυβέρνηση Κουρδιστάν που έχει ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία.
Το υπουργείο πεσμεργκά αν και υποστήριξε πως η επίθεση είναι απαράδεκτη, κατηγόρησε και το ΠΚΚ για την παρουσία του εκεί. Το ΠΚΚ μετά από την επίθεση που έκανε η ISIS στους Γεζίντι το 2014, πήγε και βοήθησε τους Γεζίντι και από τότε συνεχίζει να υπάρχει εκεί.
Diken 25/4/2017
Σχ: Προσέξτε μπέρδεμα. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το YPG κατά της ISIS. Η Τουρκία βομβαρδίζει το YPG υποστηρίζοντας πως είναι ¨τρομοκράτες¨. Να δούμε τι θα γίνει αν καμιά φορά σκοτωθούν και Αμερικανοί από κανένα τουρκικό βομβαρδισμό…
Πάντως το πιο θλιβερό σε όλα αυτά είναι η άθλια στάση αυτού του αριβίστα του Κούρδου ηγέτη στο Ιράκ, του Μπαζώνω. Όταν εισέβαλε η ISIS και πουλούσε στα παζάρια τις γυναίκες των Γεζίντι, αυτός δεν έκανε τίποτε. Ενδεχομένως και από ρατσισμό καθώς οι Γεζίντι είναι ζωροάστρες, άρα ¨καλά να πάθουν¨… Και τώρα που το ΠΚΚ πολεμώντας ηρωικά έσωσε μεγάλο μέρος της περιοχής εκεί και πολλοί Γεζίντι επέστρεψαν, αυτό το χυδαίο υποκείμενο κατηγορεί το ΠΚΚ για την παρουσία του εκεί ! Και υποστηρίζει την Τουρκία  που εξέθρεψε την ISIS! Στον δρόμο του Εφιάλτη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.