22/4/17

Ο Μελανσόν στην Μπαρτσελόνα!


Ας υποθέσουμε ότι ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν, ο αριστερός υποψήφιος των γαλλικών εκλογών, προσλαμβάνεται ως γενικός μάνατζερ στην Μπαρτσελόνα. Και μη ρωτήσει κανένας αν έχει τα προσόντα να διοικήσει έναν τόσο μεγάλο και ιστορικό σύλλογο. Εδώ διεκδικεί το δικαίωμα να γίνει μάνατζερ σε μια τόσο μεγάλη και ιστορική χώρα. (Αυτό ακριβώς, για όποιον παραξενεύεται, είναι - ή θα έπρεπε να είναι - ο πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός μιας χώρας: μάνατζερ. Που να ξέρει να δημιουργεί πλούτο για τους μετόχους της, που είναι οι πολίτες της, και να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό που είναι οι άλλες χώρες.)

Πάει λοιπόν πρώτη μέρα στο γραφείο και ζητάει το μισθολόγιο της εταιρείας. Και παθαίνει σοκ. Είναι δυνατόν ο Μέσι να παίρνει 2.000.000 ευρώ τον μήνα; Βλέπει και την αμοιβή της καθαρίστριας: 700 ευρώ. Α, όλα κι όλα! Αυτή η ψαλίδα είναι κοινωνικά άδικη. Κι αποφασίζει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει στην περίπτωση που αναλάβει την Προεδρία της Γαλλίας, ο μεγαλύτερος μισθός σε μια εταιρεία θα μπορεί να είναι, το πολύ, 20πλάσιο του μικρότερου. Και κανένας δεν θα έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 400.000 ευρώ. Από κει και πάνω, κάθε εισόδημα θα φορολογείται με 100%, δηλαδή θα κατάσχεται. Δεν σου φτάνουν 400.000 ευρώ για να ζήσεις;

Καλεί λοιπόν τους μετόχους της Μπαρτσελόνα και τους ζητάει να εφαρμοστεί η κοινωνική δικαιοσύνη: Ή θα δώσετε στον Μέσι 14.000 ευρώ τον μήνα ή, αν θέλετε να του διατηρήσετε τα 2.000.000 ευρώ, θα δώσετε σε κάθε καθαρίστρια 100.000 ευρώ!” Τον κοιτάν με απορία. “Είναι δυνατόν να δώσουμε στις καθαρίστριες 100.000 ευρώ μηνιάτικο; Και τι θα πάρουν οι άλλοι υπάλληλοι: διοικητικοί, τεχνικοί, προπονητές; Θα χρεοκοπήσουμε την επαύριο!” “Τότε, θα κόψετε τον μισθό του Μέσι. Αυτό επιτάσσει η κοινωνική δικαιοσύνη. Και δεν μου λέτε, έχει κι άλλα εισοδήματα αυτός ο ανάλγητος καπιταλιστής;” ρωτάει τους αποσβολωμένους συμβούλους. “Έχει συμβόλαια με διαφημιστικές και βγάζει άλλα 15 εκατομμύρια τον χρόνο”, του απαντούν. Ο Μελανσόν κοντεύει να πάθει εγκεφαλικό. Παίρνει το πιο σοβαρό του ύφος και ανακοινώνει τις αποφάσεις του:


1. Κανένας αθλητής της Μπαρτσελόνα δεν θα παίρνει πάνω από το 20πλάσιο της καθαρίστριας. Το πολύ 14.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 168.000 ευρώ τον χρόνο. Αν θέλετε να του δώσετε 20.000 τον μήνα θα πρέπει να πάτε και τον μισθό της καθαρίστριας στα 1000 ευρώ.
2. Κανενός το εισόδημα δεν θα είναι πάνω από 400.000 ευρώ τον χρόνο. Ο Μέσι θα πάρει 168.000 από την Μπάρτσα, θα κρατάει και άλλες 232.000 από τις διαφημίσεις και τα υπόλοιπα θα τα επιστρέφει στον σύλλογο.
Για τη συνέχεια MarketNews 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.