23/4/17

Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Β΄)


Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη γνωστή μετανάστευση Αλβανών από την περιοχή της Αλβανίας και άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας,  που κατοικούνταν από Αλβανούς, προς την Ανατολία είναι γνωστή από τον 15ο αιώνα σημειώνει η  τουρκική πηγή  «tungjatjeta.blogcu.com». 
Η μετακίνηση αυτή των Αλβανών οφείλεται κυρίως στη αποδοχή της νέας θρησκείας του Ισλάμ και στην ένταξη τους στον οθωμανικό στρατό, όπου μετέβησαν μαζί με τις οικογένειές τους για εκπαίδευση.
Πριν από την κατάληψη της Χερσονήσου του Αίμου,  από τους Οθωμανούς, οι Αλβανοί ήταν ενταγμένοι, ως μισθοφόροι στο Βυζαντινό Στρατό, όπως σημειώνεται, αλλά η συμμετοχή τους στον Οθωμανικό κατόπιν παρουσιάζεται ως μεγάλη, ίσως γιατί έχει καταγραφεί σε οθωμανικές στρατιωτικές πηγές. 
«Οι Αλβανοί βρέθηκαν με πολλά καθήκοντα και κυρίως φύλασσαν το παλάτι του Σουλτάνου Φατίχ, ο οποίος τους έφερε στην Κωνσταντινούπολη και διέμεναν σε μια γειτονιά που έφερε το όνομα «Arnavutkoy», σημειώνει η ανωτέρω πηγή.
Οι Αλβανοί συμμετείχαν, επίσης, στο κίνημα των Νεοτούρκων ως ιδεολόγοι, όπως ο διανοούμενος Ιμπραήμ Τέμο, αλλά και ο τουρκικός εθνικός ύμνος γράφηκε από τον Αλβανό Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι.
Οι Αλβανοί συμμετείχαν σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ακόμη και ο τελευταίος κυβερνήτης  της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ο Ταχσίν Πασάς, ήταν αλβανικής καταγωγής.
Για τη συνέχεια Echedoros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.