21/4/17

Πολιτικά δικαιώματα στην Ισλαμική Δημοκρατία της Τουρκίας

Μάρκος Τρούλης
Δεν θα καινοτομήσω λέγοντας ότι το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία ανέδειξε τον βαθύ κατακερματισμό της κοινωνίας τού εν λόγω κράτους. Αποφεύγω να αναφερθώ στον όρο «τουρκική κοινωνία», μιας και είναι πασιφανές πλέον ότι πρόκειται για μια ανθρωπολογία με διακριτούς ετεροπροσδιορισμούς, με κυριότερο εκείνον από πλευράς των Κούρδων.
Ο Ερντογάν επιχείρησε να νομιμοποιήσει την απολυταρχία του διεξάγοντας ένα δημοψήφισμα «βίας και νοθείας» κατά τις μαρτυρίες δημοσιογράφων, της αντιπολίτευσης και παρατηρητών του ΟΑΣΕ. 
Εντούτοις, το αποτέλεσμα ήταν μια Πύρρειος νίκη, η οποία του δίνει μεν το δικαίωμα να προχωρήσει, αλλά αναδεικνύει το μέγεθος των εμποδίων που πρέπει πρώτα να υπερσκελίσει. Σε κάθε ερώτημα ο Τούρκος πρόεδρος αντιτάσσει δημοψηφίσματα – και μάλιστα, δημοψηφίσματα αλατούρκα. Το ζήτημα είναι πόσο αυτή η τακτική επιτείνει το εσωτερικό χάσμα, και αν αφυπνίζει αποσταθεροποιητικές δυνάμεις.
Στον ισλαμικό κόσμο υφίσταται μια αδήριτη πραγματικότητα: το θρησκευτικό συναίσθημα δεν μπορεί να ιδωθεί διακριτά από την άσκηση της πολιτικής εξουσίας. Σε οποιοδήποτε κράτος υπάρχει πασίδηλη πλειοψηφία μουσουλμάνων πιστών, το κράτος αυτό ρέπει προς τον ισλαμισμό, ήτοι προς την εδραίωση του Ισλάμ ως κρατικής θρησκείας. Όπως μάλιστα αναφέρει ο Μπέρναρντ Λιούις, «πολλά από αυτά έχουν ρήτρες στα συντάγματά τους που κατοχυρώνουν τον Ιερό Νόμο του Ισλάμ είτε ως βάση του νόμου είτε ως τη μείζονα πηγή θέσπισης νόμων».
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.