18/4/17

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί είναι βαριά ήττα του Ερντογάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Του Σάββα Καλεντερίδη.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια βαριά και σοβαρή ήττα για τον ίδιο τον Ερντογάν και μένει να δούμε αν την επόμενη μέρα αποτελέσει αιτία να ξεκινήσει το «γαϊτανάκι» της αμφισβήτησής του στο Κόμμα Διακιοσύνης και Ανάπτυξης.
Αποτελεί λοιπόν ήττα για τους εξής λόγους:
  • Τα τρία κόμματα που δήλωσαν ότι στηρίζουν φανερά το «Ναι», ΑΚΡ, ΜΗΡ και ΒΒΡ, στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 είχαν πάρει ποσοστό που άγγιζε το 65%.
  • Έχασε την Κωνσταντινούπολη, όπου το μέτωπο το «Ναι» είχε πάρει 57.7% και τώρα έπεσε κάτω από 50%, με το «Όχι» να υπερισχύει.
  • Έχασε όλους του νομούς της Θράκης, όλους τους παράλιους νομούς του Αιγαίο και όλους του παράλιους νομούς της ανατολικής Μεσογείου.
  • Έχασε δύο παράλιους νομούς του Ευξείνου Πόντου, Ζογκουλντάκ, Άρτβιν, Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
  • Έχασε σχεδόν όλους τους νομούς που κατοικούνται από Κούρδους.
Και όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς ότι:
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

28 σχόλια:

  1. Σάββα μπορεί να είναι μια ήττα του σουλτάνου τα ποσοστά που πήρε αλλά αυτά που θέλει να περάσει θα τα περάσει έτσι κι αλλιώς, η επόμενη μέρα τι θα φέρει είναι το ερώτημα για μένα. Παντός δεν πιστευω ότι θα ωφελήσει την Τουρκία όλο αυτό αλλά το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι φτάσαμε να περιμένουμε μια νίκη του «Ναι», που θα είναι ξεκάθαρα μια νίκη του Ερντογάν, με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται γύρω στο 55%.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα! αλλά ο χάρτης των αποτελεσμάτων είναι το κάτι άλλο! νομίζω ότι αν εξαιρέσει κανείς την έλλειψη του Πόντου κατά τα άλλα είναι πολύ κοντά στα σύνορα της δικιάς μας καρδιάς.. επίσης πιστεύω ότι σήμερα το βράδυ είναι η καταλληλότερη ώρα για ένα πραγματικό πραξικόπημα και όχι ντεμέκ σαν το προηγούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. We should express our concern for fair treatment of the areas who have voted NO. Clearly there is an identity issue that needs to be explored.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μίκρυνε ο Ερντογαν με τα αποτελέσματα αυτά ηγετικά.Βεβαια πήρε αυτο που ήθελε σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων στόχων.Οι αλλαγές που φέρεται να θελει να κανει δε ξερω κατα ποσο θα βοηθήσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους του.Προεβλεπα 60-40.Εξεπλαγην αρνητικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για μας τους Έλληνες δεν υπάρχει πιο ευτυχές αποτέλεσμα,με έναν ξεδοντιασμένο θηριώδη και μοχθηρό,Ερντογκάν.
    Μείναν στο περιθώριο οι επίφοβοι,δόλιοι και μεγαλομανείς Νταβούτογλου και Γκιούλ, όπως πολύ σωστά υπογραμμίζει ο Καλεντερίδης.
    Εν προκειμένω τα΄χε όλα και σχεδόν τα έχασε.
    Μακροπρόθεσμα όλοι οι "καλοί" θα βγούμε κερδισμένοι,πρώτος ο βασανισμένος Τουρκικός λαός,δεύτερος ο Ελληνικός λαός τρίτοι όλοι οι γείτονες, μέσα κ΄η Ρωσία,τέταρτος η ορθοδοξία,και κατ΄επέκταση η ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών της περιοχής ,δίνοντας ελπίδα παραπέρα.
    Χάνουν σίγουρα οι Αμερικάνοι ό,τι κι αν είναι.... αυτοί,αλλά και οι αραπάδες οι πορτοφολάδες με τα άδεια κρανία,(ο Ερντογκάν ήταν και είναι η αυταπάτη τους,).
    Ο Πούτιν σίγουρα άνοιξε σαμπάνιες....μετά και το σημερινό κάζο που έπαθαν και οι "σύμμαχοι τους οι Αμερικάνοι" με την Β. Κορέα.
    " ...Έστιν δίκης οφθαλμός ός τα πάνθ΄ορά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λυπαμαι που αυτη την φορα δεν θα συμφωνησω με τον αγαπητο κυριο Καλεντεριδη. Ο Ερντογαν κερδισε , και νομιζω μαζι με αυτον και εμεις οι Ελληνες γιατι το κακο για την Τουρκια ειναι παντα καλο για εμας. Δεν νομιζω οτι τον ενδιαφερει τον Ερντογαν τοσο η διαφορα , οσο η νικη , μια νικη που του λυνει πλεον τα χερια ΟΡΙΣΤΙΚΑ να επιβαλλει το δικο του Χαλιφατο ξεκινωντας την εκκαθαριση απο το ιδιο του το κομμα...
    Η καθοριστικη αυτη νικη του Ερντογαν δρομολογει ανεκλητα πλεον την διαλυση της Τουρκιας (ισως με εμφυλιο..) καθοτι η κοινωνια της ειναι ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ διχασμενη τοσο απο το αποτελεσμα οσο και απο το πογκρομ συλλληψεων (κατα χιλιαδες) απολυσεων και περιθωριοποιησεων σημαντικων στελεχων της κρατικης και στρατιωτικης της μηχανης.
    Οταν ενα κρατος εχει τετοιο βαθυ διχασμο με εντονο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ πλεον προσδιορισμο η αναφλεξη ειναι απλα θεμα λιγου χρονου. Το καθεστως Ερντογαν για να σταθει πλεον πρεπει να παιρνει καθημερινα ολο και πιο δικτατορικα μετρα για να κρατηθει στην εξουσια και αυτος ο δρομος ειναι πλεον μονοδρομος και οδηγει με μαθηματικη ακριβεια στην διαλυση αυτου του εγκληματικου και σκοταδιστικου κρατους.
    Ειναι βεβαιο οτι υπαρχουν ακομη σοβαροτατοι Κεμαλικοι πυρηνες μεσα στον τουρκικο στρατο, και δεν θα με εκπληξει καθολου ενα νεο κινημα η μια σοβαρη αποπειρα δολοφονιας του Ερντογαν συντομως..
    Σε καθε περιπτωση η υπαρξη Ερντογαν στο τιμονι μιας Τουρκίας που παραπαιει και κινειται με ιλιγγιωδη ταχυτητα και σπασμενα φρενα ειναι ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ για εμας διοτι σε περιπτωση πτωσεως του Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ειναι απλα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    Μην ξεχναμε οτι ΕΥΡΩΠΗ-ΗΠΑ-ΡΩΣΣΙΑ ειναι λιγωτερο η περισσοτερο εναντιον της σημερινης Ερντογανικης Τουρκιας και απομενει πλεον σε εμας να εκλεξουμε μια ΣΟΒΑΡΗ κυβερνηση (διωχνοντας αμεσα τον θλιβερο φασιστικο θιασο των σαλτιμπαγκων του Συριζα) που να εκμεταλλευτει αυτη την κατασταση που ειναι Η ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 1918-1920...
    Αποψε λοιπον γιορταζει ο νεκροθαφτης της Τουρκιας και ολη η Ελλαδα μαζι του αναφωνοντας ΒΑΣΤΑ ΤΑΓΙΠ ! ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιγάκι δύσκολο όμως αυτό που θέλεις στην τελευταία παράγραφο του σχολίου σου, να εκλέξουμε εμείς οι Έλληνες "σοβαρή κυβέρνηση" με το φανάρι να ψάχνεις δεν πρόκειται να βρεις...Στη σημερινή κατάσταση έχουμε τεθεί κανονικότατα στο περιθώριο των εξελίξεων κι αυτό το πράγμα δε νομίζω ν' αλλάξει ούτε εύκολα αλλά ούτε και σύντομα...

      Διαγραφή
    2. Δηλαδη αγαπητε μου και στην Ελλαδα που ο χαρτης μετα από εκλογες η το προσφατο δημοψήφισμα που χρωματίζονται αναλόγως των ποσοστών,σημαινει ότι θα αρχισουμε εμφυλιο η θα αποσχισθεί καποιο μερος ;.

      Διαγραφή
    3. 'Ναιας'
      Μαλλον εισαι μακραν του αντικειμενου, καμμια σχεση το σχολιο μου με αυτο που καταλαβες.Μιλαμε για ενα σοβαρο διχασμο με εκατονταδες χιλιαδες συλληψεις, με αλλες τοσες απολυσεις και πογκρομ διωξεων σε οποιους νομιζει ο Ερντογαν οτι δεν ειναι μαζι του, οι μισοι δημοσιογραφοι ειναι φυλακη, ο Στρατος διαλυμενος, η οικονομια σε ελευθερη πτωση και Η ΔΙΑΦΟΡΑ 'χρωματος' δεν αναπαριστα ποιο κομμα πλειοψηφησε εκει εστω και με μικρο ποσοστο ΑΛΛΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ κατα 60-80 % (πλειοψηφια) την εντελως αντιθετη ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ και ΓΕΩ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ του πληθυσμου...με αλλα λογια το 'μπλε' θελει Κοινοβουλευτικη Δημοκρατια και ενταξη στην ΕΕ, καταργηση φερετζε και ισοτητα γυναικων με ανδρες (τα πιο απλα) ενω το 'κοκκινο' θελει Χαλιφατο με επικεφαλη Σουλτανο να διοικει ολοκληρωτικα την χωρα μακραν της Ευρωπης των 'σταυροφορων' και των 'ναζιστων' και βεβαια με πρωταγωνιστη την ΣΑΡΙΑ που καλα θα εκανες να την διαβασεις..
      Τωρα τι σχεση εχουν ολα αυτα με την παρατηρηση σου στον Ελληνικο εκλογικο χαρτη μια τυχαιας εκλογικης στιγμης ειναι κατι που αδυνατω να συλλαβω. Στο ενα εχουμε ΑΙΜΑ και ΔΙΧΑΣΜΟ ΒΑΘΥΤΑΤΟ με πολιτειακη/θρησκευτικη χροια (στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ -προσωρινα- ΤΟΥΡΚΙΑ εχουμε και ΕΝΟΠΛΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΟΥΡΔΩΝ..) ενω εδω απλα εχουμε εναλλαγη καποιων κομματων που βαφουν περιστασιακα ενα χαρτη εστω και με 20% μονο επικρατηση..

      Διαγραφή
  8. Χεστηκαμε αν θα ωφελησει την Τουρκια ολο αυτο η οχι το θεμα ειναι τι αντικτιπο θα εχει για εμας απο εκει προς τα εδω ειτε με ΝΑΙ ειτε με ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο κάτω απ' τις συνθήκες που διεξήχθη το δημοψήφισμα κι ο φασίστας τολμά να μιλά για δημοκρατία!!! Ποιά δημοκρατία όμως; Με όλα σχεδεδόν τα ΜΜΕ να υποστηρίζουν το ΝΑΙ, με καμιά δημόσια εκπροσώπιση του ΟΧΙ (αν τολμούσαν ας έβγαιναν να το υποστηρίξουν)έχει το θράσος και μιλά για δημοκρατία.
    Δεν θέλω να γίνω μάντης, μα τώρα αρχίζουν τα δύδκολα για το νεοσουλτάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ότι και όποιος επικρατήσει στη Τουρκία πάντα απέναντι μας θα είναι οι λύκοι όσες προβιές και αν φορέσουν θυμηθείτε τον καλόν Ετζιεβίτ και ακόμα τον ποιο καλό τον Μουσταφά Ακκιτζιή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα και Χριστός Ανέστη!!
    Νομίζω ότι όλοι είχαμε κατανοήσει ότι εύκολα ή δύσκολα ο Ερντογάν θα έπαιρνε αυτό που ήθελε από το δημοψήφισμα.Πάντως θεωρώ ότι η σύγκριση που κάνατε με τα ποσοστά των κομμάτων από τις προηγούμενες εκλογές δεν είναι πολιτικά ορθές.Δηλαδή το κοντά 65 % που πήρε το όχι στην Ελλάδα ήταν όλοι ψηφοφόροι του Συριζα??Αυτό που πρέπει κύριε Σάββα να αναλύσουμε είναι γιατί τα υπόλοιπα κόμματα (εκτός του AKP)συντάχθηκαν με το Ναι??Τι υποσχέσεις πήραν από τον Ερντογαν?? Θα συνεχίσει την λεκτική επίθεση κατά της Ελλάδας στα πρότυπα του εθνικιστικού κόμματος ή οι προκλήσεις θα αλλάξουν ποιότητα??Πάντως αν ψυχρά αναλογιστούμε ότι απέναντι στον Ερντογάν ήταν η ΗΠΑ και το βαθύ Κεμαλικό κράτος θεωρώ ότι πέτυχε μεγάλη νίκη ο Ερντογάνης. Οι φίλοι των Αμερικάνων Γκιούλ και Νταβούτογλου μάλλον πρέπει λίγο ακόμη να ..περιμένουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 65% εδώ στο ελληνικό δημοψήφισμα αφενός ήταν εντελώς διαφορετικό, αφ' ετέρου μάλλον το αντίθετο από ότι φαίνεται έδειχνε, αφού το 65% στα σίγουρα ΔΕΝ ήταν από τους ψηφοφόρους του συριζα, που σήμερα τουλάχιστον έχει απομείνει.

      Διαγραφή
    2. Τα ίδια λέμε φίλε μου το δημοψήφισμα δεν μπορεί να συγκρίνετε με την δύναμη των κομμάτων στις εκλογές.Απλά δεν μπορεί να προσφέρει ασφαλή συμπεράσματα σε καμία χώρα.

      Διαγραφή
    3. Σιγά μην κάτσει και τηρήσει τώρα ο Ερντογάν τις υποσχέσεις που έδωσε στα κόμματα που συντάχθηκαν με το ναι στο δημοψήφισμα, οπότε τα προβλήματα είναι σίγουρα, όσο για τους αμερικανούς η τέλεια ανατροπή στο σκηνικό θα ήταν να παρακολουθήσουμε κάποια στιγμή όλοι μας εμβρόντητοι την επαναπροσέγγιση τους με την Τουρκία, αλλά στη βάση των όρων του Ερντογάν αυτή τη φορά, αυτό πιθανώς να ήταν κι ένα από τα ζητούμενα του δημοψηφίσματος που έκανε, η ισχυροποίηση του απέναντι στη δύση και μάλλον το πετυχαίνει, αλλά δεν θεωρώ πως έχει κατά νου την οριστική ρήξη μαζί της και για τους Ρώσους όλοι πίστευαν πως δεν θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ σύμμαχοι της Τουρκίας αλλά έγιναν, με όποιον τρόπο τέλος πάντων έγιναν...

      Διαγραφή
  12. Τι ήττα και πράσινα άλογα; Συνολικά πήρε το Ναι και θα σουλτανευει για αλλά δέκα χρόνια τουλάχιστον. Αυτό το αποτέλεσμα εξουδενωνει τις γνώμες κομμάτων και τις οποίες λαϊκές αντιδράσεις. Μιλάμε για απόλυτη εξουσία. Όποιος διαφωνεί, μπαίνει φυλακή και αντε γειά. Θα πουν ότι είναι οπαδός του Γκιουλεν και αντε να αποδείξεις το αντίθετο. Έξυπνα χειρίστηκε την υπόθεση ο Ερντογάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και κάτι που δεν πρέπει να λησμονούμε εδώ στην Ελλάδα είναι ότι οι νομοί που επικράτησε το όχι(πλην της Κωνσταντινούπολης) είναι νομοί προπύργια των Κεμαλιστών(ιδίως στα παράλια).Πρόσφατα στην Τουρκική βουλή δεν είχαν καταθέσει μια ερώτηση που έλεγε ότι ο Ερντογάν έχει χαρίσει στην Ελλάδα μερικές εκατοντάδες νησιά??Οπότε το μόνο που ενώνει τον Ερντογάν με τους νομούς που επικράτησε το όχι, είναι οι ιδέες κατά της Ελλάδας. Νομίζω θα το εκμεταλλευτεί δεόντως!Και θεωρώ ότι σαν λαός πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο και όχι για το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Mavi.
      Ακριβως ετσι και μαλιστα θα τους μετατρεψει σε μελλοντικούς οπαδους του βαζοντας τους ενοχες που δεν τον ψηφισαν.

      Διαγραφή
  14. Πάρα πολύ καλή και τεκμηριωμένη ανάλυση. Τελικά ο μουσολινίσκος Recep Tayyip Erdoğan αναγορεύεται σε σουλτάνο "πανηγυρικά" με το άχαρο 51% και μάλλον δεν θα μπορέσει τελικά να χίνει και χαλίφης.
    Η καταλληλότερη βάση συναγωγής συμπερασμάτων είναι νομίζω ο χάρτης με την κατανομή ΟΧΙ και ΝΑΙ. Όλη σχεδόν η εξουσιαστική τουρκική κοινωνία ψήφισε αντίθετα στον Σουλτάνο. Οι κάτοικοι των Ευρωπαϊκών περιοχών (Ιωνικών και Θράκης) και οι περισσότερες , αν όχι όλες οι περιοχές των παραγωγικών ελιτ τον αποδοκιμάζουν. Πέτυχε με να αποκτήσει το μέσο επιβολής του, αλλά (κατά την όντως ταπεινή μου άποψη) το μαχαίρι που κατάφερε να αποσπάσει, αυτό τελικά θα τού κόψει και το χέρι. Αλαζονικά θα επιχειρήσει να τα σαρώσει όλα, μεγιστοποιώντας μάλλον τις μεθόδους που εφαρμόζει από τον περσινό Ιούλιο, αλλά πιθανότατα το ψαχνό που μπορούσε να καθαρίσει μάλλον τελείωσε και σύντομα θα συναντήσει τα σκληρά κόκαλα.
    Εκεί συνήθως τσακίζονται και τα πιό κοφτερα μαχαίρια.
    Και ο σουλτάνος Recep Tayyip Erdoğan τερματίζει άδοξα την διαδρομή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νομίζω ότι έχετε σταματήσει να βλέπετε την δυναμική των πραγμάτων στην γείτονα χώρα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ό,τι επακολουθήσει είναι το καλύτερο για την Ελλάδα. Ποιος από σας επιθυμεί μια ισχυρή ενωμένη δημοκρατική τουρκιά με λογική συμπεριφορά και ισχυρές συμμαχίες; Εκτός αν είστε κορόϊδα και δε θέλετε να πάρουμε ποτέ τη Σμύρνη και την Κύπρο πίσω. Άντε να ακονίσετε κανα μαχαίρι λέω γω. Χριστός Ανέστη θα σουβλίσουμε την τουρκιά εφέτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καπως ετσι θα γινει και το μοιρασμα της Τουρκίας. Βεβαια εμεις θα μεινουμε με τους Κεμαλιστες γειτονες .....Εκτος αν βαπτιστουν οπως λεγεται ....(χλωμο το βλεπω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. H Τουρκία για την Ελλάδα θα είναι πάντα ... Τουρκία, όποια κυβέρνηση κι αν έχει. Το είδαμε αυτό στο πέρασμα από το στρατοκρατικό, κεμαλικό καθεστώς, στο ισλαμικό.
    Το δημοψήφισμα και η αλλαγή συντάγματος είναι εσωτερική της υπόθεση.
    Αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επισήμως και οι Τουρκία εισέρχεται στις χώρες που είναι σε αποσταθεροποίηση.Σε λίγο διάστημα εκτός πολιτικά θα αποσταθεροποιηθεί και οικονομικά.Αν σκεφτούμε ότι όλα τα κράτη της Μεσογείου με τον ένα ή άλλο τρόπο βρίσκονται σε προβλήματα είτε ανήκουν στην Ευρώπη είτε στην Αφρική είτε στην μέση Ανατολή.Το όλο σχέδιο ποιο είναι?? Ποιος ο τελικός του σκοπός ??Στο προσεχές διάστημα θα έχουμε τις απαντήσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. οι πολιτισμενοι Τουρκοι ψηφησαν ΟΧΙ , οι αλλοι ...... θα μεινουν Τουρκοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.