19/4/17

Η ιδεολογία της ρετσινιάς και του φθόνου...

«Είσαι Γλειφτρόνι και Φυτό» 
 Η Ζωή μου ως Αριστούχος στο Λύκειο
Κωμικοτραγικές ιστορίες μέχρι να φτάσω τα 19.000 μόρια στις Πανελλαδικές.
Τα δάχτυλά μου έχουν ποτίσει μπλε μελάνι και ιδρώτα. Μπροστά μου έχω τρεις τετρασέλιδες κόλλες μεγέθους A4 που ξεχειλίζουν από ελληνική ιστορία. Σημειώσεις, διαγραφές, αστερίσκοι, βελάκια προσπαθούν να βάλουν σε τάξη ένα γραπτό που «ουρλιάζει» ότι αυτός που το έγραψε έχει πεθάνει από το άγχος των εξετάσεων. Η νευρικότητα και το ασταμάτητο γράψιμο κάνουν τα γράμματα να φαίνονται σαν να είναι «βγαλμένα από συνταγή γιατρού». Έτσι μου έλεγε αστειευόμενη η κυρία Ιωάννα, η φιλόλογος που στα τρία χρόνια του Λυκείου με μάθαινε να σκέφτομαι και να γράφω, για να δώσω Πανελλαδικές και να μπω στο Πανεπιστήμιο. «Όταν μεγαλώσεις, να διαβάζεις για να μπεις στο πανεπιστήμιο και να προκόψεις. Ο πατέρας σου δεν έπαιρνε από γράμματα και τώρα δουλεύει στο κρύο και τη βροχή», θυμάμαι τη γιαγιά μου να λέει ξανά και ξανά από τότε που πήγαινα δημοτικό.
Εδώ είμαστε λοιπόν, μέσα στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η 21η Μαΐου 2010 έχει ξημερώσει ηλιόλουστη. Το Λύκειό μου βρίσκεται στα Μεσόγεια, πάνω σε ένα πυκνόφυτο λόφο, περιτρυγιρισμένο από πεύκα. Έτσι δεν είναι περίεργο που, αν και μεσημεράκι, το αεράκι που έρχεται από τα ανοιχτά παράθυρα διατηρεί την αίθουσα δροσερή. Κοιτάζω από το παράθυρο και βλέπω το γήπεδο του βόλεϊ, εκεί όπου παίζαμε την ώρα της γυμναστικής.
«Έχετε ακόμη δέκα λεπτά», είπε ένας από τους επιτηρητές και με επανέφερε στο γραπτό μου. Ξεκινάω με τον τελευταίο έλεγχο των απαντήσεων. Τρικούπης, Βενιζέλος, Εθνικός Διχασμός, Μεγάλη Ιδέα, Μικρασιατική Καταστροφή, Τράπεζα της Ελλάδος. Το μυαλό μου έχει γίνει χυλός και οι λέξεις περνούν χωρίς να τις πολυκαταλαβαίνω. 

Για τη συνέχεια VICE

8 σχόλια:

  1. Good story reflecting the stress students have during that week (or 3 years) of hell. Unfortunately, does not pay off, but definetely raises the question how necessary these exams are. The price of a non so free education that leaves Greece brainless.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. There is no educational system globally without similar exams

      Διαγραφή
    2. Επειδή βλέπω ότι το παραμύθι με το εξωτερικό συνέχιζεται καλό είναι να σας ενημερώσει κάποιος ότι τα παιδιά στο εξωτερικό για να περάσουν στο πανεπιστήμιο δίνουν τρία χρόνια παρόμοιες εξετάσεις και όχι μία μόνο.

      Διαγραφή
  2. Θα ηθελα να σχολιασω τα πολυ ευστοχα, που διατυπωθηκαν στο παραπανω κειμενο,με ενα ,ισως, ακραιο σχολιασμο....10 στο θρανιο, μηδεν στην ζωη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με τον NikoApelles ποτέ δεν ήταν δωρεάν η παιδεία σ' αυτόν τον τόπο, δωρεάν ήθελε να την παρουσιάζει το πολιτικό κατστημένο, ένα πολιτικό κατεστημένο που στις δεκαετίες που κυβέρνησε, έχτισε πετραδάκι πετραδάκι αυτό που αποκαλούμε "εκπαιδευτικό σύστημα" μέσω αυτού του περίπλοκου συστήματος εξετάσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το πω εις την φιλελευθερην βαρβαρικην;
    Λαϊκ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να το πω και εις νεοελληνικην;
      η γιαγια και ο παππους ησαν αγροτες...δουλευαν στο λιοπυρι και στην βροχη...
      300-900 ευρω το στρεμα το λαδι...με 50 στρεμματα εχεις μεσο ορο 25000 τον χρονο...αγροτες σπουδασαν τα παιδια τους δεκεορους στην ιταλια χαλωντας τα μαλιοκεφαλα τους...
      μηπως τελικα πασχουμε σα λαος;

      Διαγραφή
  5. Ας σταματησουμε κάποτε αυτό το μαρτύριο , μου κάνει εντύπωση Τόσοι έξυπνοι υπουργοί, Τοσα παραδείγματα απο ξένες χώρες εμείς και τα παιδιά μας τώρα αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά στρεσογόννα κατάσταση , χωρίς να προεξοφλείται ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ - ένας σκληρός αγώνας χωρίς γνώση της σχολής , των απαιτήσεων που έχει και ολα αυτά χωρις καμμία διασφάληση για τίποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.