25/4/17

Το FBI ξέρει ποιοι Τούρκοι πολιτικοί πήραν τα 2 δις δολάρια προμήθεια από τον Ζαράμπ

Η βόμβα του Ζαράμπ - Το FBI ξέρει ποιοι πήραν τα 2 δις δολάρια – 7 ύποπτοι

Του Ισμέτ Όζτσελικ εφημερίδα Αϋντινλίκ
Το είπαμε εδώ και καιρό: «Ο φάκελος της υπόθεσης Ζαράμπ, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία». Τότε δεν έγινε αντιληπτό.
Αυτά που είναι σε εξέλιξη τις μέρες μας, μας επαληθεύουν. Αυτά που συμβαίνουν στην υπόθεση Ζαράμπ, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος σε φυλακή των ΗΠΑ αποδεικνύουν ξεκάθαρα το πρόβλημα εθνικής ασφάλειας.

Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα
Το θέμα του Ρεζά Ζαράμπ θα μας προβληματίσει πολύ το επόμενο διάστημα. Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε το θέμα από την αρχή.
Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι ένας Ιρανός επιχειρηματίας. Έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα, επί κυβέρνησης ΑΚΡ. Είναι πολύ νέος. Χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή τους, έχει στη διάθεσή του και παίζει με δις δολάρια. Όμως, ενώ όλα πήγαιναν μια χαρά, τα πράγματα στράβωσαν.
Ο Ζαράμπ φοβάται το Ιράν
Όταν άλλαξε η κυβέρνηση στο Ιράν, έβαλαν στο στόχαστρο τον Αχματινετζάντ. Στα πλαίσια αυτά συνελήφθη ο επιχειρηματίας Μπαμπέκ Ζεντζάνι (Babek Zencani). Ήταν και ο Ρεζά Ζαράμπ στο στόχαστρο. Ο βαθύ ιρανικό κράτος έβαλε σε εφαρμογή σχέδιο για την απαγωγή του. Είχε κάνει και στο παρελθόν ανάλογες επιχειρήσεις.
Ο Ζαράμπ το γνώριζε. Έπαιρνε σοβαρές πληροφορίες από το Ιράν. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Νταβούτογλου, ζήτησε προστασία, η οποία όμως δεν ήταν επαρκής. Πανικοβλήθηκε.
Το FBI στο παιχνίδι
Ο Ζαράμπ ήλθε σε επαφή με πράκτορες του FBI στην Κωνσταντινούπολη. Επώθηκε ότι σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και το δίκτυο Γκιουλέν. Το FBI, συναντήθηκε αλλεπάλληλες φορές με τον Ζαράμ, σε «ασφαλές σπίτι», στα Θεραπειά. Όλες οι κάμερες ασφαλείας της περιοχής έκλεισαν, στις συναντήσεις αυτές.
Ο Ζαράμπ τα είπε όλα στο FBI. Σε ποιους έδωσε προμήθεια από τι διακίνηση χρημάτων, τα ποσά που έδωσε στον καθέναν, όλα. Τον έπεισαν να πάει στις ΗΠΑ. Όλα θα πήγαιναν καλά. Η τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έπρεπε να τον υποψιάσουν. Ανέβηκε στο αεροπλάνο οικογενειακώς. Σαν να πήγαινε ένα φυσιολογικό ταξίδι στις ΗΠΑ.
Μόλις έφθασε στο Μαΐάμι, τον συνέλαβαν. Αμέσως μετά τη σύλληψή του, η γυναίκα του Εμπρού Γκιουντές και το παιδί τους, επέστεψαν στην Τουρκία.
Τέσσερα δις δολάρια είναι η προμήθεια που δόθηκε
Οι ιρανικές πηγές λένε ότι μέσω του Ζαράμπ διακινήθηκαν προς το Ιράν 27 δις δολάρια. Τα ποσά που κράτησαν κάποιοι στην Τουρκία, ήταν 4 δις δολάρια, που αντιστοιχούν στο 15% που ήταν η προμήθεια. Άτομα από το περιβάλλον του Ζαράμπ λένε ότι από αυτά τα 4δις δολάρια τα 2-2,5 μοιράστηκαν σε διάφορους στην Τουρκία.
Αυτά διακινούνται σε πολιτικούς κύκλους.
Το Ιράν είχε παράσχει μεγάλη υποστήριξη στην Τουρκία, την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Κάποια στιγμή χρειάστηκε βοήθεια το Ιράν και η Τουρκία την παρείχε. Αυτό το δέχτηκαν όλοι.
Η βοήθεια δόθηκε. Όμως κάποιοι πήραν και προμήθεια.
Δύο δις δολάρια
Το σκάνδαλο έσκασε σαν βόμβα. Αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις που είχαν ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγεμέν Μπαγίς με τον Ζαράμπ. Όμως, τα ποσά που αποκαύφθηκαν ανέρχονταν στα 100 το πολύ στα 150 εκατομμύρια δολάρια.
Τότε τι έγιναν τα άλλα 2 δις δολάρια, ποιος τα πήρε;
Επτά νέοι ύποπτοι
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν άλλοι επτά ύποπτοι, εκτός από τον Ρεζά Ζαράμπ και τον Μεχμέτ Ατίλλα Χακάν, υποδιοικητή της τράπεζας Halbank, που κρατούνται στις ΗΠΑ.
Είναι επτά ύποπτοι, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύπτονται.
Το δικαστήριο
Ο Ζαράμπ συνελήφθη στο Μαϊάμι. Όμως η υπόθεση ανατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Δηλαδή το δικαστήριο που βλέπει κρατικές υποθέσεις των ΗΠΑ.
Όσο και αν δικάζεται ο Ζαράμπ, ο στόχος είναι άλλος.
Αυτοί γνωρίζουν, εμείς;
Εδώ υπάρχει μια κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική. Το FBI γνωρίζει, ο Εισαγγελέας γνωρίζει, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης γνωρίζει, όμως εμείς δεν γνωρίζουμε τα ονόματα αυτών των επτά υπόπτων.
Η τουρκική κυβέρνηση, λόγω αυτών των σκοτεινών υποθέσεων και για αυτά τα επτά ονόματα που γνωρίζουν οι ΗΠΑ και δεν γνωρίζουμε εμείς, πιέζεται «να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κουρδιστάν, να αποδεχτεί τον διαμελισμό της Συρίας, να κάνει βήματα που θα οδηγήσουν και στον διαμελισμό της Τουρκίας…».
Η Τουρκία υπό απειλή
Όσο κι αν φαίνεται ότι απειλείται η κυβέρνηση, στην ουσία απειλείται η Τουρκία, λόγω των αδυναμιών της κυβέρνησης.
Η «Φάκελος Ζαράμ», απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.
Ποια είναι η λύση;
Η κυβέρνηση να τα αποκαλύψει όλα στους πολίτες της Τουρκίας. Έτσι θα πάψουν οι ΗΠΑ να απειλούν την Τουρκία, εκβιάζοντας τους ίδιους. Ειδάλλως, απειλείται η εδαφική μας ακεραιότητα.
Η κατάθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Mukasey, που ήλθε στην Άγκυρα (σ.μαζί με τον Τζουλιάνι), για να κάνει διαπραμγατεύσεις με τον Ερντογάν για το θέμα του Ζαράμπ, τα λέει όλα:
«Σε περίπτωση που έχουμε αίσια κατάληξη στη δίκη του Ζαράμπ, θα είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Όλα πλέον είναι φανερά!

2 σχόλια:

 1. Καλά δεν σας θυμίζει τίποτα αυτό το τουρκο-αμερικάνικο ανέκδοτο. Πρέπει δηλαδή να καταπιαστεί και μ' αυτό εκείνη η ποντικο-μαμμή, ο Χέλμερ του μπλόγκ "Χορευτής με τις Αρκούδες", από τη Μόσχα, για να ξυπνήσετε. Πως έχουμε εδώ τη δίδυμη αδελφή της
  υπόθεσης του Ρώσου απατεώνα-ολιγάρχη Λέμπεντ, ασυλούχου ΚΑΙ υπόδικου στις ΗΠΑ, για πλύσιμο βρώμικου χρήματος, στις νότες της οποίας παίζει η Νούλαντ κλαρίνο και χορεύει ο Αναστασιάδης ροκ αντ ρολ, αμερικάνικη εκδοχή του χορού του Ζαλόγγου της Κύπρου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τους την εφερε ο ερδο...
  να δουμε αν θα του την φερουν κιοι αμερικανοι...
  Παντως,οπως και ναχει,η τουρκια ειναι αναμεσα στην σκυλλα και την χαρυβδη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.