21/4/17

Για τρίτη φορά η Τουρκία προκαλεί με NAVTEX

Πέτρος Θεοχαρίδης     
Στην περιοχή όπου βρισκόταν το καλοκαίρι του 2015, δηλαδή στον Κόλπο Αμμοχώστου, επιστρέφει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros σύμφωνα με νέα παράνομη «ειδοποίηση προς ναυλωμένους» που εξέδωσε η Τουρκία.
Η νέα κίνηση της Τουρκίας είναι ανάλογη με αυτές που είχαν γίνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις προετοιμασίας και πραγματοποίησης γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με νέα παράνομη Οδηγία προς Ναυτιλλόμενους - NAVTEX που εξέδωσε χθες από τον σταθμό Αττάλειας, δέσμευσε περιοχή μεταξύ του Κόλπου της Αμμοχώστου και του Αποστόλου Αντρέα, για «σεισμογραφικές έρευνες» από το Barbaros Hayreddin Pasa που θα συνοδεύεται από το βοηθητικό πλοίο M/V Bravo. Σύμφωνα με την παράνομη ανακοίνωση, οι «σεισμογραφικές έρευνες» θα διαρκέσουν από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουνίου. 
Πρόκειται για περιοχή που δεν περιλαμβάνει ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις περιοχές που το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν νέες σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και πρόσθετες γεωλογικές έρευνες, αλλά και η γεώτρηση των Total - ΕΝΙ στο τεμάχιο 11.

Προφανώς η αποστολή έχει πολιτικό χαρακτήρα και όχι τεχνικό, όπως και στις προηγούμενες αποστολές του Barbaros Hayreddin Pasa. Στη συγκεκριμένη NAVTEX προκαλεί εντύπωση και το γεγονός ότι η «ζώνη ασφαλείας» που ζητείται για τη δήθεν πραγματοποίηση των σεισμογραφικών, είναι τρία ναυτικά μίλια. Πρόκειται για απόσταση πολύ μικρότερη από τις συνήθεις αποστάσεις ασφαλείας που ζητιούνται για σεισμογραφικές έρευνες, που είναι σε όλες τις περιπτώσεις τουλάχιστον πέντε ναυτικά μίλια. Κι αυτό γιατί πίσω τους τα σεισμογραφικά έχουν απλωμένα στη θάλασσα τα καλώδια με τους αισθητήρες. Στο παρελθόν και για το Barbaros είτε επρόκειτο για τη Μαύρη Θάλασσα όπου βρίσκεται τη μεγαλύτερη περίοδο, είτε αλλού, ζητούνται πέντε ναυτικά μίλια.

Το σεισμογραφικό στάλθηκε εσπευσμένα από τη Μαύρη Θάλασσα στην περιοχή μας την Κυριακή του Πάσχα και μέχρι και αργά χθες, βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Σινίφκης απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Δύο μέρες αργότερα, δηλαδή την Τρίτη, έφτασε στην περιοχή από τη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας και το υπό σημαία Γιβραλτάρ «υποστηρικτικό» M/V Bravo.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση το δεύτερο συνοδευτικό πλοίο –υπό σημαία Νορβηγίας– που συνοδεύει το τουρκικό σεισμογραφικό στη δραστηριότητά του στη Μαύρη Θάλασσα τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το νορβηγικό σεισμογραφικό είχε αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ το 2014, όταν ασκήθηκαν νομικές πιέσεις για ποινικές διώξεις λόγω παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επαναλαμβανόμενη τακτική της Τουρκίας σε ανάλογες περιπτώσεις το 2014 και το 2015, όταν η ΕΝΙ πραγματοποιούσε γεωτρήσεις στο τεμάχιο «9», αλλά και προηγουμένως, κατά την πρώτη και τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble, δείχνουν ότι σε επόμενο στάδιο και προφανώς με τη λήξη της παρούσας «δέσμευσης», όταν θα ξεκινά η γεώτρηση στο τεμάχιο «11» από τις Total - ΕΝΙ η Τουρκία θα κορυφώσει την πρόκληση, στέλνοντας το σεισμογραφικό της εντός της κυπριακής ΑΟΖ για να πλέει σε περιοχές που θα αποτελούν πρόκληση για τους Κυπρίους. Ακόμα, θα πρέπει να αναμένεται και η αποστολή πολεμικών πλοίων σε διεθνή ύδατα με πλεύση που δεν απαιτεί οποιαδήποτε έγκριση, τα οποία θα ακολουθούν από απόσταση τις ενέργειες για έρευνα ή για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία τέτοια πρόκληση από πλευράς Τουρκίας ήταν πριν δύο χρόνια, Μάρτιο - Απρίλιο του 2014, όταν το ίδιο σκάφος βρισκόταν για αρκετές μέρες δυτικά της Πάφου, πλησιάζοντας σε απόσταση μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων των ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το καλοκαίρι του 2015 είχε μείνει για εβδομάδες σε ζώνη παράλληλη με τις νότιες ακτές της Κύπρου πηγαινοερχόμενο στα ανοικτά (εκτός χωρικών υδάτων ή στα όρια τους) παράλληλα με τις ακτές από τη Λάρνακα μέχρι και το Βασιλικό. Η ζώνη στον Κόλπο Αμμοχώστου, που παράνομα δέσμευσε η Τουρκία, είχε δεσμευτεί και νωρίς το καλοκαίρι του 2015, όταν νοτιοανατολικότερα, διενεργούσε εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις η Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες ζώνες νοτιοανατολικά της Κύπρου έχουν δεσμευτεί με νόμιμες διαδικασίες μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίσης εκτεταμένες ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Barbaros αποκτήθηκε από την Τουρκία για μια τριετία στα τέλη του 2013 –η σύμβαση ανανεώθηκε μετέπειτα για ακόμα τρία χρόνια– και εξ αρχής αποτέλεσε «εργαλείο» προκλήσεων στην περιοχή μας, ανάλογα με τις θαλάσσιες ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΥΠΕΞ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX

Η τουρκική NAVTEX έχει εκδοθεί από αναρμόδια Αρχή και συνεπώς δεν είναι έγκυρη. Αρμόδια για την έκδοση ειδοποιήσεων που αφορούν δέσμευση περιοχών εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Κύπρου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ληφθεί οι δέουσες ενέργειες για πληροφόρηση παντός ενδιαφερομένου για το άκυρο. Αυτό αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών από τη Λευκωσία.

«Οι προαναγγελθείσες σεισμικές έρευνες εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, εάν υλοποιηθούν, θα αποτελέσουν παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφυλάσσεται να ενεργήσει με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις προαναφερθείσες σεισμικές έρευνες», αναφέρει η ανακοίνωση της Λευκωσίας.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.