25/5/17

Δόση 10 δις ζητάει η Αθήνα για να πληρώσει υποχρεώσεις - Στο Eurogroup 15/6 η «απάντηση» από δανειστές

Στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup θα μάθουμε τι αποφάσισαν οι 19  υπουργοί Οικονομικών για την δόση των 10 δισ. η οποία κατά πως φαίνεται αποσυνδέθηκε από το χρέος και συνδέεται πλέον μόνο με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
Δόση 10 δισ. ευρώ ως αντάλλαγμα για τα σκληρά μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε η Αθήνα, ζήτησε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «bankingnews»  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας (22 Μαΐου). 
Πηγές με άριστη γνώση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του καλοκαιριού, ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία, και στη συνέχεια να εξοφλήσει ένα μέρος από το μεγάλο «λογαριασμό» των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα16,9 δις. που αποτελούν το σύνολο των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για την φετινή χρονιά η πιο δύσκολη στροφή βρίσκεται στην καρδιά του καλοκαιριού.  
Ο Ιούλιος είναι ο πλέον απαιτητικός μήνας του 2017 με τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους να διαμορφώνονται σε περίπου 7,4 δις ευρώ εκ των οποίων 6,6 να αφορούν χρεολύσια και 800 εκατ. ευρώ πληρωμές για τόκους. 
Ας σημειωθεί ότι στις 17 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο Σαμαρά ύψους 1,6 δισ. ευρώ αλλά και τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 του ίδιου μήνα. Οι χρηματοδοτικές πιέσεις συνεχίζονται και τον Αύγουστο όπου στις 17 του μήνα ωριμάζει δόση του 1,62 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα προς στον ESM.

Για τη συνέχεια BankingNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.