18/5/17

Εκδήλωση του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη, 18 Μαΐου

Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης σας προσκαλεί την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και ώρα 18:45 στις αίθουσες Λόγου και Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου, Σταδίου & Πεσμαζόγλου 5 (Αρσάκειο Μέγαρο) στο κέντρο της Αθήνας στην παρουσίαση του βιβλίου του Πομάκου δημοσιογράφου Σεμπαϊδήν Καραχότζα:
“Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα”
Η παρουσίαση θα γίνει από τους:

Παναγιώτη Κριμπά, αναπλ. Καθηγητή στo γνωστικό αντικείμενο Ορολογία, Μετάφραση και Νομικά Κείμενα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Νικόλαο Κόκκα, εκπαιδευτικό
Άγγελο Συρίγο, αναπλ. καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Στο τέλος της εκδήλωσης η Εμινέ Μπουρουτζή, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης, θα τραγουδήσει παραδοσιακά πομακικά τραγούδια.
* * *
Ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα επιχειρεί για πρώτη φορά να κάνει κάτι που πριν από μια δεκαετία φαίνονταν ακατόρθωτο. Το μεγάλο του στοίχημα ήταν να αποδείξει ότι με τη μητρική γλώσσα των Πομάκων μπορούν να διατυπωθούν οι σκέψεις και οι εικόνες μεγάλων συγγραφέων και ποιητών όλου του κόσμου. Με το βιβλίο αυτό ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα δίνει την ευκαιρία στους νέους Πομάκους να μελετήσουν σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα στη μητρική τους γλώσσα.
Το βιβλίο «Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα» είναι ανθολογία ποιημάτων με μετάφραση στα πομακικά των παρακάτω ποιητών: Ρήγας Βελεστινλής, Ανδρέας Κάλβος, Διονύσιος Σολωμός, Λορέντζος Μαβίλης, Γεώργιος Βιζυηνός, Κωστής Παλαμάς, Χάρης Σακελλαρίου, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Αριστοτέλης Κουρτίδης, Στέλιος Σπεράντζας, Γεώργιος Αθάνας, Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κ.Π.Καβάφης, Κ.Γ.Καρυωτάκης, Γιώργος Σεφέρης, Νικηφόρος Βρεττάκος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μίλτος Σαχτούρης, Τίτος Πατρίκιος, Ελένη Βακαλό, Χ. Καλιαμπέτσου-Ευτυχίδου, Τάσος Λειβαδίτης, Λύντια Στεφάνου, Ελένη Δημητριάδου-Εφραιμίδου, Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1 σχόλιο:

  1. Πόσους εκπροσωπεί ο Σύλλογος αυτός; Οι Πομάκοι που συντάσσονται με τον ελληνικό εθνικισμό είναι μία μειοψηφία. Θα έλεγα ότι δεν είναι ούτε το 10% των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Επιπλέον, ας δούμε και κάτι ακόμα. Όλοι οι μειονοτικοί της Δυτικής Θράκης (μάλιστα στα λεγόμενα πομακοχώρια σε ποσοστό 90%) στις ευρωεκλογές του 2014 ψήφισαν το κόμμα D.E.B. που εκφράζει την τουρκική ταυτότητα. Στις επόμενες εθνικές εκλογές (το 2015) ο Πομάκος υποψήφιος του κόμματος ΑΝ.ΕΛ., Μεχμέτ Αλή Ιρφάν, που δηλώνει Έλληνας Πομάκος και είναι ομοϊδεάτης του κύριου Καραχότζα, δεν πήρε παρά μόνο λίγες εκατοντάδες ψήφους.

    Να θυμήσω και ότι ο πρόεδρος του συλλόγου των Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, που τώρα καταγγέλλει τους παράγοντες της τουρκικής μειονότητας, ότι προσπαθούν να εκτουρκίσουν τους Πομάκους, το 2000 είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Court of Human Rights) κατά της Ελλάδας με την ιδιότητα του "μέλους της Μουσουλμανικής Τουρκικής (!) μειονότητας της Θράκης" ("The applicant, who considers himself a member of the Muslim Turkish minority of Thrace, is a graduate of the Special Academy for Teachers of Thessaloniki" βλ. απόφαση 63719/00 και το link http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-23067#{"itemid":["001-23067"]} ) ισχυριζόμενος ότι "3. The applicant complains under Articles 9 and 14 of the Convention that he was dismissed because he is a member of the Turkish Muslim minority of Thrace." (3. Ο προσφεύγων παραπονείται σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 14 της Σύμβασης ότι απολύθηκε επειδή είναι μέλος της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.). Η πληροφορία που παρέθεσα προέρχεται από την Βικιπαίδεια, στο λύμα "Ιμαμ Αχμέτ" την οποία έλεγξα μπαίνοντας απευθείας στην ιστοσελίδα του European Court of Human Rights (στο link Που παρέθεσα), από όπου έκανα copy/paste τις φράσεις που παρέθεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.