19/5/17

19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – 353.000 Έλληνες νεκροί

Σάββας Καλεντερίδης
  • (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Οι Αρμένιοι, κυριολεκτικά την επομένη της γενοκτονίας των συμπατριωτών τους, κατέστρωσαν το «Σχέδιο Νέμεσις» που προέβλεπε την παραδειγματική τιμωρία των ιθυνόντων που σχεδίασαν και διέταξαν την εξόντωση των αρμενικών πληθυσμών της Ανατολίας.
Αφού εκτέλεσαν 26 πρωτεργάτες της γενοκτονίας, εργάστηκαν μεθοδικά, στα πλαίσια μιας στρατηγικής που περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις:
  • Η πρώτη, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, αφορά την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για το θέμα μέσα από μια σειρά ενεργειών στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η ένοπλη δράση εναντίον στελεχών του τουρκικού κράτους –κυρίως διπλωματών– που προπαγάνδιζαν το ανήκουστο διεθνώς, ότι δηλαδή οι Αρμένιοι ήταν εκείνοι που διέπραξαν σφαγές και γενοκτονία εναντίον των Τούρκων και όχι το αντίθετο.
  • Η δεύτερη φάση, μετά την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, είναι η δημιουργία ομάδων πολιτικής επιρροής, με στόχο την αναγνώριση της γενοκτονίας από τα κοινοβούλια κρατών.
  • Η τρίτη είναι η φάση της διεκδίκησης αποζημιώσεων μέσω δικαστικών διαδικασιών που θα ξεκινούσαν αρμενικής καταγωγής πολίτες μεγάλων χωρών, εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, που σφετερίζεται μέχρι σήμερα τις περιουσίες των Αρμενίων.
  • Η τέταρτη φάση είναι η διεκδίκηση εδαφών, είτε μέσω της διεκδίκησης των περιουσιών σε ατομικό επίπεδο είτε μέσω μαζικής διεκδίκησης από ομάδες Αρμενίων, ακόμα και από το ίδιο το αρμενικό κράτος.

Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner)
Σημειωτέον ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς τη συμμετοχή του αρμενικού κράτους, το οποίο άλλωστε ανακήρυξε την ανεξαρτησία του μόλις το 1991.
Το πού ακριβώς βρίσκεται η υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι θέμα ειδικής ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς του αρμενικού κινήματος.
Πάντως, να υπογραμμίσουμε ότι η υπόθεση αυτή σε μεγάλο βαθμό κρατιέται μακριά από το κράτος της Αρμενίας και αποτελεί κυρίως ζήτημα των ανά τον κόσμο αρμενικών κοινοτήτων, της λεγόμενης διασποράς.
Ανάλογη στρατηγική είχαν και οι εβραίοι, επιλέγοντας την ελληνική λέξη «Ολοκαύτωμα», η οποία παρεμπιπτόντως έχει άλλη έννοια και σημαίνει την εθελούσια θυσία προς χάριν του εθνικού συμφέροντος – όρα για παράδειγμα το «Ολοκαύτωμα τις Ιεράς Μονής Αρκαδίου». Με τη λέξη αυτήν, και με μια στρατηγική αναγνώρισης της γενοκτονίας των εβραίων από τους Ναζί και..
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

12 σχόλια:

  1. Εύγε για τον αγώνα σου, Σάββα, για την δικαίωση της μνήμης των. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του ινφογνώμονα και του pontosnews για την ανάδειξη του θέματος με σοβαρά τεκμηριωμένα άρθρα.
    Μιά ευχή, τα πολιτικά κόμματα να ενημερωθούν σοβαρά για την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών του Εύξεινου πόντου και να μην περιορίζονται σε ψηφίσματα που δεν είναι διατεθειμένα να τα προσαρμόσουν στην πολιτική του κράτους. Σε τέτοιους αγώνες δεν χωράνε ιδιοτελή συμφέροντα και ψηφοθηρία.
    "Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.aixmi.gr/index.php/apisteuti-prklisi-apo-ton-tourko-paragego-tou/#.WR6_ILdyYkQ.twitter
    Απίστευτη πρόκληση από τον Τούρκο παραγωγό του Survivor: Να ζήσει ο ηγέτης μας Κεμάλ, 19 Μαΐου…
    Αφιερώνεται στον "παραπλανηθέντα" Πόντιο παρουσιαστή Τανιμανίδη, σε αυτούς που κραύγαζαν για την αβάντα Τσίπρα σε Τούρκο καναλάρχη και τώρα ποιούν την νήσσαν,ως και στο αντικειμενικό-έγκριτο ελληνικό κανάλι ΣΚΑΙ με την υπενθύμιση πιο γραικύλος πεθαίνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προηγουμένως - λένε τα δημοσιεύματα - το τσίμπησε το... «γαμήλιο-γενέθλιο» δωράκι του (ένα υπερπολυτελές τζιπ μεγάλου κυβισμού;) ο Πόντιος (Θανα)_Σάκης Τανιμανίδης από τον Τούρκο «φιλέλληνα» Καναλάρχη (*) και Παραγωγό του «Survivor GR» Ατζούν Ιλίτζαλι, ο οποίος την «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων» (19η Μαΐου), ανέβασε στο Instagram τη φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ με μία άκρως προκλητική λεζάντα... (σ.σ. δεν είμαι φίλος και δεν ξέρω αν ο Σάκης «τον ακολουθεί στο Instagram και αν έκανε και like το εν λόγω post»...)

      (*) κατέχει το 70% του «Καναλιού 8» στην Τουρκία, ο οικογενειακός κολλητός του σουλτάνου, που αποτελεί - γράφουν - ένα από τα βασικά όργανα της προπαγάνδας του Ερντογάν;

      https://www.tv8.com.tr/canli-yayin

      Υπό αυτές τις συνθήκες, ο παρουσιαστής του ελληνικού Survivor, Σάκης Τανιμανίδης, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τον ΣΚΑΐ, καλώντας παράλληλα τους τηλεθεατές να μην δώσουν τραγική σημασία σ' ένα τόσο «ασήμαντο γεγονός», όπως ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα.

      http://www.fthis.gr/celebrity/news/survivor-o-sakhs-tanimanidhs-apologeitai-dhmosia-gia-thn-hmera-probolhs-ths-ellhnotoyrkikhs-maxhs

      Εδώ και η άποψη του πατρός Τανιμανίδη...

      https://www.youtube.com/watch?v=Qasjf7aRKrI

      Διαγραφή
  3. Εύγε Σάββα,για τους αγώνες που δίνεις για την Πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ελληνισμός του Πόντου και όλης της Μεσογείου έχει μεγάλο μέλλον. Μέσα στον αιώνα αυτό θα μπούμε σε νέα Μεγάλη Εποχή. Ο Ελληνισμός είναι ο αντικαταστάτης του Ισλάμ, ο Ενωτής του Χριστιανού Κόσμου και το Παγκόμσμιο Κέντρο του Ανθρωπιστικού Πολιτισμού. Μαζί με όλους τους Αρχαίους Λαούς και πολιτισμούς, ο Ελληνισμός σταδιακά και αθόρυβα αλλάζει και πάλι τον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέιχι ουά σαλάμ) λέει “Κανένα σπίτι δεν θα μείνει είτε στην έρημο ή στην πόλη που το Ισλάμ δεν θα εισαχθεί σ’ αυτό” .

      Αυτό είναι μια προφητεία και όλοι το βλέπουμε και είναι ακριβώς ζήτημα χρόνου και αν θέλει ο ΑΛΛΑΧ, εμείς θα δούμε τον κόσμο ασπάζεται ταχέως το Ισλάμ.

      Το Ισλάμ, είναι η ταχέως αναπτυσσόμενη θρησκεία στον κόσμο, είναι αναμφισβήτητα η επικυρωμένη θρησκεία. Είναι κατάλληλη σε κάθε ηλικία, θέση και ακόμη και στη ανθρώπινη φύση. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία της επιστήμης και γί’ αυτό οι διάσημοι επιστήμονες αγκαλιάζουν το Ισλάμ. Τα περισσότερα από τα επιστημονικά γεγονότα που ανακαλύπτονται σε αυτήν την ηλικία βρίσκονται στο Ιερό Κοράνι και τα αχαντίθ (λόγια) του Προφήτη, αυτό πρόκειται να ενισχύσει την πίστη στον Θεό στις καρδιές των Μουσουλμάνων και να φέρει τους μη-Μουσουλμάνους στην αληθινή πορεία του Θεού. Κάποιος να αναρωτηθεί γιατί οι σκλάβοι και οι φτωχοί στα χρόνια του προφήτη Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέιχι ουά σαλάμ) επέλεξαν το Ισλάμ, παρά τα βασανιστήρια που δέχτηκαν στα χέρια των παγανιστών κυρίων τους. Τί είναι αυτό που τους προσέλκυσε στο Ισλάμ;!!! Αυτό που έκανε την πρόωρη μουσουλμανική κοινότητα να παρατήσουν τα σπίτια και την ιδιοκτησία τους και να καταφύγουν κυνηγημένοι στη Μεδίνα μαζί με τον προφήτη Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέιχι ουά σαλάμ) ;!!

      Και τώρα τι είναι στο Ισλάμ αυτό που προσελκύει όχι μόνο τους φτωχούς αλλά και ιδιαίτερα – καταρτισμένους επιστήμονες;!! Στα σχόλια τους μπορείτε να βρείτε την αλήθεια ….

      Ο George Bernard Shaw έχει πει: “Έχω κρατήσει πάντα τη θρησκεία του Μουχάμμεντ σε υψηλή εκτίμηση λόγω της θαυμάσιας ζωτικότητάς της. Είναι η μόνη θρησκεία που εμφανίζεται να κατέχει την ικανότητα να αφομοιώνει και να προσελκύει ανθρώπους στις μεταβαλλόμενες φάσεις ύπαρξης που μπορούν να γίνουν και να απευθυνθεί σε κάθε ηλικία. Τον έχω (τον Μουχάμμεντ) μελετήσει – το θαυμάσιο άτομο – και κατά τη γνώμη μου είναι μακριά από το να είναι ένας αντίχριστος, πρέπει να κληθεί ο σωτήρας της ανθρωπότητας. Πιστεύω ότι εάν ένα άτομο όπως αυτός (ο Μουχάμμεντ) διοικούσε τον μοντέρνο κόσμο, θα πετύχαινε να λύσει τα προβλήματά του με τέτοιο τρόπο, ώστε θα έφερνε αναγκαίως ειρήνη και ευτυχία, που είναι τόσο απαραίτητα. Έχω προβλέψει για την θρησκεία του Μουχάμμεντ ότι θα ήταν αποδεκτή στην Ευρώπη του αύριο δεδομένου ότι αρχίζει να είναι αποδεκτή στην Ευρώπη του σήμερα”.

      Διαγραφή
    2. Το Ισλάμ, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι η πιό διαδεδομένη θρησκεία στον κόσμο, καθημερινά διάφοροι άνθρωποι ασπάζονται το Ισλάμ. Κάποιος πρέπει να ρωτήσει “γιατί Ισλάμ”; Η απάντηση είναι ότι οι οδηγίες του Ισλάμ είναι λογικές και εφαρμόσιμες.

      Εδώ είναι οι απόψεις μερικών για το Ισλάμ:

      “Το Ισλάμ είναι η ταχύτερα αναπτυσόμενη θρησκεία στην Αμερική, ένας οδηγός και ένας στυλοβάτης της σταθερότητας για πολλούς από τους ανθρώπους μας..” –HILLARY RODMAN CLINTON, Los Angeles Times, May 31, 1996, p.3

      “Το Ισλάμ είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στη χώρα” NEWSDAY, 7 Μαρτίου 1989, ρ

      “Το Ισλάμ είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στις Ηνωμένες Πολιτείες…” NEW YORK TIMES, 21 February 1989, p.1

      “Οι Μουσουλμάνοι είναι η πιο ταχύτερα αναπτυσόμενη ομάδα…” USA TODAY, The population reference burau, 17 February 1989, p.4A

      “Ο Μουχάμμεντ είναι ο επιτυχέστερος όλων των προφητών και των θρησκευτικών προσωπικοτήτων” Εγκυκλοπαίδεια Britannica

      “Υπάρχουν περισσότεροι μουσουλμάνοι από τους Εβραίους στη Βόρεια Αμερική” Dan Rathers, ABC NEWS

      “Το Ισλάμ συνεχίζει να αυξάνεται στην Αμερική, και κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό!” CNN, 15 December 1995

      “Η θρησκεία του Ισλάμ αυξάνεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία στον κόσμο” MIKE WALLACE, 60 MINUTES

      “Πέντε έως 6 εκατομμύρια οι μουσουλμάνοι στην Αμερική, ξεπερνούν αριθμητικώς ήδη τους Πρεσβυτεριανούς, τους Επισκοπελιανούς και τους Μορμόνους και είναι πιό πολυάριθμοι από τους Κουάκερους, τους Ενωθεϊστές, τους Αντβεντιστές της 7ης Ημέρας, τους Μεννονίτες, τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ….. Πολλοί δημοσιογράφοι λένε ότι το Ισλάμ έχει προσπεράσει τον Ιουδαϊσμό ως η δεύτερη πιο ασκούμενη θρησκεία στη χώρα…” JOHAN BLANK, US NEWS (7/20/98)

      “Και όταν έρθει η βοήθεια του ΑΛΛΑΧ και η Νίκη,
      και δεις τους ανθρώπους να μπαίνουν κατά μάζες στη θρησκεία του ΑΛΛΑΧ,
      τότε να υμνείς τη δόξα του Κυρίου σου και προσευχήσου για τη Συγγνώμη Του, γιατί δέχεται τη μετάνοια με ευσπλαχνία” (Κοράνι, 110:1-3)

      Διαγραφή
    3. Ali al-Yunani
      έχεις σαλτάρει;
      Δεν βλέπεις ότι αυτό που επικαλείσαι δεν είναι θρησκεία αλλά μια κανονική βαρβαρική τρέλλα;
      "Στους 22 οι νεκροί, οι περισσότεροι παιδιά και έφηβοι!
      Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φρίκη στο Μάντσεστερ".

      Ξύπνα επιτέλους.

      Διαγραφή
  5. Όλοι οι Έλληνες ωφείλουμε να ομονοήσουμε και να κοιτάξουμε μονιασμένοι το μέλον. Καλά έκανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που ενήργησε να καθιερωθεί επίσημα "ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων". Δεν ήταν όμως μόνο οι Πόντιοι που δοκίμασαν τις θυριωδίες του Μουσταφά Κεμάλ και των υποτακτικών του. Κοντά στο ενάμιση εκατομμύιο υπολογίζονταν οι Έλληνες που ζούσαν, εκτός της Κωνσταντινούποληξς, διάσπαρτοι στη Μικρά Ασία κι απ' αυτούς μόνο οι οχτακόσιες χιλάδες κατάφεραν να περάσουν σε ελληνικά νησιά. Οι υπόλοιποι τί απέγιναν; Στο Αϊβαλί, τη Πέργαμος, τον Μπουρνόβα, το Αϊδίνι και σ' ένα σωρό άλλες πόλεις που ανθούσε σ' αυτές το ελληνικό στοιχείο, οι θυριωδίες των εκλεκτών του Κεμάλ "τσετών" δδεν υστέρησαν σ΄' αυτά που υπέστησαν οι Πόντιοι. Ποιός γνωρίζει γι αυτά; Ένα μικρό παράδειγμα. Τον Απρίλιο του 1917, τη Μεγάλη Παρασκευή, εκτοπίστηκαν από το Αϊβαλί, με την προτροπή του Γερμανού αρχηστρατήγου των τούρκων Λίμαν φον Σάντερς, 45.000 έλληνες Αϊβαλιώτες. Ενάμιση χρόνο μετά, μετά την συνθηκολόγηση της Τουρκίας στο Μούδρο, επέστρεψαν μόνο 25.000. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων, με επίσημα έγγραφα του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, κακοποιήθηκαν, σφαγιάστηκαν και ελάχιστοι επέζησαν και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν. Και δεν ήταν μόνο το Αϊβαλί. Γενοκτονία λοιπόν έγινε σε βάρος όλων των Ελλήνων χριστιανών και αυτό πρέπει να θυμόμαστε. Η προβολή μόνο του αφανισμού των Ποντίων δε βοηθά. Ας μονιάσουμε λοιπόν, ας μην προβάλουμε μόνο ένα μικρό κομμάτι των όσων διέπραξαν οι εγκληματίες τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχως εμεις δεν ειχαμε την τολμη (?) των Αρμενιων, που ετσι εκαναν παγκοσμια γνωστη την ιστορια του Ολοκαυτωματος τους.
    Τουλαχιστον ας φροντισουμε να μη σβυσει η μνημη Τους. Ας ειμαστε ορθιοι και σε εγρηγορση και ας τους αναβουμε κερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.