20/5/17

Το ΔΝΤ δέχτηκε την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους της Κύπρου - Τελικά μόνο την Ελλάδα θέλουν να καταστρέψουν οι τοκογλύφοι;

Θετική ανταπόκριση από ΔΝΤ στο κάλεσμα για πρόωρη αποπληρωμή χρέους - Μηνύματα Γεωργιάδη
Κυριάκος Κυριακίδης
Σημαντικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές, αλλά και εντός Κύπρου, στέλλει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανεισμού της Κύπρου, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνει στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο Υπουργός Οικονομικών. Ο Χάρης Γεωργιάδης απαντά και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι τα τρία μεγάλα αναπτυξιακά έργα που ανακοίνωσε χθες το Υπουργικό, γίνονται για καθαρά προεκλογικούς λόγους.
Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, θα εξοικονομεί κάθε χρόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, από την πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανεισμού που έχει εξασφαλίσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η εξοικονόμηση αφορά τόκους μέρους του δανείου:

"Γιατί να το πληρώνουμε σε τόκους και να μην χρησιμοποιήσουμε αυτή την εξοικονόμηση για την κάλυψη άλλων δανείων του κράτους".

Και σημείωσε πως η κίνηση αυτή στέλλει σημαντικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Δηκτικός εξάλλου και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση απάντησε στις επικρίσεις, ότι τα τρία μεγάλα αναπτυξιακά έργα που ανακοίνωσε χθες το υπουργικό, γίνονται για καθαρά προεκλογικούς λόγους:

"Απαντώ εκ των πραγμάτων και εκ των αποτελεσμάτων. Το 2017, που ήδη έχουμε διανύσει κάποια απόσταση, παραμένει ο προϋπολογισμός με απόλυτο τρόπο εντός των ορίων και τώρα έχουμε καθορίσει τα όρια και για το 2018 σε ορίζονται τριών χρόνων. Αυτά τα έργα που θα προωθηθούν εκκρεμούν για δεκαετίες και είχαν παραμείνει στις υποσχέσεις, η κυβέρνηση Αναστασιάδη τα υλοποιεί".

24 ώρες μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα στη Λευκωσία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο ΚΥΠΕ του αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Κύπρο, Βιντσέντζο Γκούτσο:

"Χαιρετίζουμε την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και γενικότερα τις συνετές μακροοικονομικές πολιτικές, όπως αντικατοπτρίζονται στις ευνοϊκές συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, οι οποίες επέτρεψαν στην Κύπρο να κάνει αυτό το βήμα".

Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κύπρος έγινε δεκτή ως πλήρες Μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων, η οποία έχει μετοχικό κεφάλαιο πέραν των εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μεγαλύτερη μέτοχο την Κίνα:

"Η ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποτελεί γεγονός με πολιτική και οικονομική σημασία. Η συμμετοχή μας (στην ΑΤΥΕ) διευρύνει ακριβώς το πεδίο της οικονομικής διπλωματίας αλλά και τις προοπτικές πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια".

Η Τράπεζα χρηματοδοτεί κυρίως επενδύσεις σε υποδομές από την ενέργεια μέχρι τους υδάτινους πόρους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.