25/5/17

Και δαρμένοι και κερατάδες!


Βγήκε το Δελτίο Χρέους Μαρτίου 2017 - τριμηνιαίο, βγαίνει 50 ημέρες από το κλείσιμο του τριμήνου.
Το ονομαστικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε ελάχιστα, €170 εκατ. Σταθεροποιείται η χώρα, θα πείτε. Αμ δε! Στον πίνακα που παρατίθεται (από το Δελτίο) φαίνεται η μείωση κατά €2.3 δις του χρέους από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης. Πώς έγινε αυτό; Η Εθνική Τράπεζα πούλησε τη συμμετοχή της στη FINANSBANK και με αυτά τα λεφτά εξώφλησε τα €2 δις CoCos (δάνειο ας πούμε) στο ΤΧΣ. 
Το δάνειο είχε δοθεί για την κάλυψη των εποπτικών κεφαλαίων κατά την ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου 2015. 

Τα €2 δις επεστράφησαν το Φεβρουάριο στον ESM. Δεδομένου ότι η διαχείριση του δημοσίου δεν είχε να κάνει με τα λεφτά αυτά, κατά το πρώτο τρίμηνο 2017 η εθνοσωτήριος κατάφερε να αυξήσει τις υποχρεώσεις της κατά €2 δις και ψιλά. 
Αυτή είναι διαχείριση, βγάζεις πλεόνασμα €7 δις και για να (υπο)λειτουργήσεις χρεώνεσαι κιόλας.

Από πού δανείστηκε η κυβερνησάρα μας και αυξήθηκε το χρέος, αφού τα τελευταία λεφτά που πήρε από τους θεσμούς ήταν τον Οκτώβριο 2016; Στον ίδιο πίνακα καταγράφεται αύξηση των repos κατά €2.3 δις. Αυτά είναι ο υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός από τους φορείς του δημοσίου - θυμάστε τις ΠΝΠ του Βαρουφάκη; Αυτά είναι τα σεντόνια και οι γάζες που δεν έχουν τα νοσοκομεία.
Την ίδια περίοδο οι πιστοποιημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αυξήθηκαν κατά €500 εκατ. Είναι ασαφές πόσες είναι η υπό πιστοποίηση, μεταξύ αυτών και 160.000 συνταξιοδοτήσεις που χρονίζουν.
Αν καταλαβαίνετε καλά, παρά το θηριώδες πλεόνασμα (με πληρωμένους όλους τους τόκους από το πλεόνασμα "περισσεύουν" κάπου €2 δις) η διαχείριση του τριμήνου "έπεσε έξω" περίπου €3 δις ακόμη. Το success story είναι εικόνα κατάρρευσης, πιστοποιημένη από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Ας δούμε τι παρέλαβε η εθνοσωτήριος από τα αντίστοιχα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2014 (τα εξέδωσε ο Βαρουφάκης 20/2/2015). Σε παρένθεση τα στοιχεία Μαρτίου 2017.
Χρέος €324.1 δις (€326.5 δις)
Έντοκα €14.5 δις (€14.9 δις)
Repos €8.6 δις (€13.6 δις)
Πιστοποιημένα ληξιπρόθεσμα €3.6 (€5.2 δις)

Δηλαδή με εσωτερικό δανεισμό τουλάχιστον €7 δις (14.9-14.5+13.6-8.6+5.2-3.6) καταλήξαμε σε αύξηση χρέους μόνο €4.4 δις. Σωστοί οι τσιπροκαμμένοι. Αμ δε!
Την ίδια περίοδο επεστράφησαν €13.4 δις στον ESM. Τα €11.3 και ψιλά που ανάγκασαν τον Βαρουφάκη να επιστρέψει την 20/2/2015 και τα €2 δις και ψιλά της Εθνικής Τράπεζας πριν τρεις μήνες. Η πραγματική αύξηση του χρέους είναι €17.8 δις (4.4+13.4). Δυστυχώς, το πράγμα δεν σταματάει εδώ.
Την ίδια περίοδο είχαμε:
1. Τρύπα περίπου €930 εκατ στο λογαριασμό ΔΝΤ που τηρείται στην ΤτΕ. Κάποτε θα αναπληρωθούν.
2. "Μέρισμα" περίπου €1.8 δις από τα έσοδα ELA της ΤτΕ - ουσιαστικά φόρος στους χρήστες τραπεζικών υπηρεσιών.

Η αλητεία της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης του 2015 κόστισε σε λεφτά λεφτένια, λογιστικώς καταχωρισμένα ήδη, πάνω από €20 δις. Τώρα αγωνιζόμαστε υποτίθεται για το χρέος που το το 2060 ή το 2080 θα είναι μειωμένο κατά €60 ή €80 δις, δηλαδή σκάρτα €7 δις σημερινές αξίες.
Αν πάμε στα υπόλοιπα της καταστροφής, τις τραπεζικές αξίες που εξαερώθηκαν, τις επιπτώσεις των capital control και τα δευτερογενή, τρελαινόμαστε από τα αστρονομικά νούμερα.
Τα παραπάνω εξηγούν τις ανάλγητες φορολογικές (και εισφορολογικές) πολιτικές και τα σαδιστικά εισπρακτικά μέτρα των κατασχέσεων λογαριασμών ή πλειστηριασμών. Το χειρότερο είναι πως αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε το ένα τέταρτο της ήδη "κεφαλαιοποιημένης" ζημίας. Έτσι εξηγούνται και τα βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα και αυτά που θα έλθουν.
Ένα τελευταίο: ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός ήταν η χρηματοδότηση της πολιτικής αλητείας της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης. Και δαρμένοι και κερατάδες!


10 σχόλια:

  1. Που τους βρίσκεις ρε αντπικ εναν εναν όλους αυτούς; Τελικά σε κόβω για μεγάλη τρολιά για να υπάρχουν σχόλια στις αναρτήσεις. Δεν εξηγείται αλλιώς.
    Ξέρεις ποιός είναι ο κολλητός του τζήμερου Προκοπάκης;;;
    Που τον ξήλωσε το ΣτΕ από την ΝΕΡΙΤ; Και που το έπαιξε καθηγητής στο ΕΜΠ από το οποίο δεν έχει ξαναπεράσει ούτε απέξω αφότου αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός την 10ετία ΄80;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, εντάξει δεν είναι Καζάκης αλλά πρόσθεση και πολλαπλασιασμό ξέρει να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να εύχεται να μην ασχοληθεί ο Καζάκης μαζί του γιατί θα τρέχει να κρυφτεί όπως ο άλλος ...φωστήρας της οικονομικής επιστήμης, Παντελής Γκόγκας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν η βλακεία και η κακοήθεια χρησιμοποιείται ως επιχείρημα των «ειδικών» υπέρ του ευρώ…
    http://seisaxthia-epam.blogspot.jp/2017/04/blog-post_26.html#more
    ΚΑΙ
    Η Ευρωζώνη, το Μπρέττον Γούντς και οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
    http://seisaxthia-epam.blogspot.jp/2017/05/blog-post_82.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δες κι εσύ κάτι πιό φρέσκο από σάπια σχόλια και άρθρα του 2011.
      Ε.ΠΑ.Μ. - Παναττική Συνδιάσκεψη - Σάββατο 6 Μαΐου ‎2017 (1ο μέρος)
      https://www.youtube.com/watch?v=v_Fh0zurTbg&t=7418s

      Διαγραφή
    2. Και αφού έκανες τον κόπο να μας πεις εναντίον ποίου είσαι, μήπως να μας έλεγες και ποίου -προσώπου ή κόμματος ή φιλοσοφίας- συμμερίζεσαι τις απόψεις;
      Μήπως ανήκεις στο γνωστό έμμισθο τημ του σύριζα που κατοικοεδρεύει στα υπόγεια της Κουμουνδούρου;
      Ποιά απ όλες είσαι;
      https://www.youtube.com/watch?v=eQeyNCPUvCI

      Διαγραφή
  5. Κιτσαρα για τον Σωρρα τι άποψη έχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ. Και ήταν ο Καζάκης που το είπε δημοσίως όταν τον είχε καλέσει εδώ και κάτι χρόνια ο Τριανταφυλλόπουλος και είδε τα πλαστά αμερικάνικα ομόλογα με τα δισσεκατομμύρια....
      Ο οποίος σώρρας καταδικάστηκε αμετάκλητα σε 8 χρόνια και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του χάρις και στις προ 12ετίας ενέργειες του Φώτη Λεπίδα που είναι μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης του ΕΠΑΜ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.