18/5/17

Κασουλίδης: Γερμανοί ειδικοί «βολιδοσκόπησαν τη βάση "Ανδρέας Παπανδρέου"

Γερμανοί ειδικοί «βολιδοσκόπησαν τη βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", όπως έκαναν και στην Ιορδανία και στο Κουβέιτ», αποκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο Συνεδριακό Κέντρο, συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν οι Γερμανοί τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ και να έρθουν στην Κύπρο. Απαντώντας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ειδικοί από τη Γερμανία βολιδοσκόπησαν τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», όπως έκαναν και στην Ιορδανία και στο Κουβέιτ.
Αυτό έγινε πέρυσι και «έκτοτε δεν έχουμε καμία ούτε προσέγγιση, ούτε νύξη, ούτε βολιδοσκόπηση, τίποτε απολύτως», κατέληξε ο Υπουργός.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελδήλωσε πως το κοινοβούλιο θα κληθεί πιθανόν να ψηφίσει για την απόσυρση των στρατευμάτων που εμπλέκονται στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία από τουρκική στρατιωτική βάση, αν η Άγκυρα επιμείνει στην άρνησή της να επιτρέψει την πρόσβαση γερμανών βουλευτών στη βάση αυτή.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει στο πρακτορείο Ρόιτερς πως μια επίσκεψη γερμανών βουλευτών στους περίπου 250 γερμανούς στρατιωτικούς, που εδρεύουν στο Ιντσιρλίκ για να παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό, δεν θα ήταν κατάλληλη αυτή τη στιγμή.
Διαφορετικά, το γερμανικό κοινοβούλιο οπωσδήποτε δεν θα αφήσει τους στρατιώτες στην Τουρκία», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη Neue Osnabruecker Zeitung. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες Τρίτη πως το Βερολίνο μπορεί να μετακινήσει αλλού τους στρατιώτες του.
Κυπριακό, ενεργειακά και Συρία θα συζητήσει με Λαβρόφ
Το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και οι εξελίξεις σε ΑΟΖ και Συρία θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά την αυριανή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Λευκωσία.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο κ. Λάβροφ θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ και θα συμμετάσχει την Παρασκευή στις εργασίες της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ.

Σε διμερές επίπεδο, ο κ. Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ μόλις αφιχθεί την Πέμπτη θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες με τον κ. Κασουλίδη, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, στις διμερείς επαφές με τον κ. Λαβρόφ «θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, σε συνάρτηση κυρίως με το Κυπριακό, με τις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας», ενώ θα συζητήσουν και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμη ότι αναμένει να ακούσει τις απόψεις του κ. Λαβρόφ για θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κυρίως στο θέμα της Συρίας.

Όσον αφορά την κατάσταση στη γειτονική χώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για τις ένοπλες κουρδικές ομάδες YPG που μάχονται κατά το «Ισλαμικού Κράτους» λέγοντας ότι «δεν είναι τρομοκρατικές οργανώσεις», καθώς «τρομοκρατική οργάνωση την αποκαλεί ο κ. Ερντογάν και μόνον».

Ερωτηθείς αν τα ενεργειακά ζητήματα θα είναι μέρος της ατζέντας των συζητήσεων με τον κ. Λάβροφ και κατά πόσο θα θέσει το θέμα με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης είπε «ναι, θα το θέσω».
«Επιμένουμε στις θέσεις μας» για το Άκκουγιου
Ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε εξάλλου σε σχέση με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει να ανατρέπεται το συμβόλαιο.

Είπε ότι η Ρωσία το θεωρεί ως μια εμπορική πράξη, ανέφερε ωστόσο ότι εκπρόσωποι της εταιρείας ήρθαν στην Κύπρο, εξηγώντας στις κυπριακές Αρχές τους λόγους που θεωρούν ότι δεν ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.

«Εμείς επιμένουμε στις θέσεις μας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας πως πέραν των προδιαγραφών ασφαλείας, για τη Λευκωσία τίθεται θέμα έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά της Τουρκίας.

«Το γεγονός ότι αν συμβεί κάτι και η Τουρκία δεν μας αναγνωρίζει και επομένως δεν θα απευθυνθεί σε εμάς να μας προειδοποιήσει, να συνεργαστεί μαζί μας, αυτός είναι σοβαρότατος λόγος ανησυχίας», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην Έκθεση Ατομικής Ενέργειας στη Μόσχα για περαιτέρω ενημέρωση και διερεύνηση του θέματος.

Σε άλλη ερώτηση αν ανησυχεί η Λευκωσία για χρήση του σταθμού για μη ειρηνικές δραστηριότητες, πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα», καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει ουράνιο, ούτε και την τεχνογνωσία για να το επεξεργαστεί.
Πηγή: philenews / KYΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Το αν δοθεί ή όχι η βάση στους Γερμανούς είναι ένα θέμα, αλλά πιό σημαντικό κατά τις διαπραγματεύσεις είναι να μάθουν οι Γερμανοί ότι η οικονομία είναι και γεωπολιτική και εταιρική αλληλεγγύη και πολλά άλλα και όχι μόνο μονέδα. Εύχομαι οι αδελφοί Κύπριοι να τους το διδάξουν αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.