15/5/17

Για ποιο λόγο οι ΗΠΑ προτίμησαν τους Κούρδους

Σάββας Καλεντερίδης
Οι εξελίξεις στη Συρία οδηγούνται σε μια κατεύθυνση που κατά τα φαινόμενα, και αναμενόμενα, είναι σε θέση να επηρεάσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις για ολόκληρο τον 21ο αιώνα. Οι Τούρκοι πολιτικοί αξιωματούχοι όλων των κομματικών αποχρώσεων εκφράζονται ανοιχτά και θεωρούν ότι οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ένα μακρόπνοο σχέδιο που έχει ως στόχο την ανάδειξη και σταδιακά την εθνική ολοκλήρωση των Κούρδων, που στην πράξη οδηγεί την Τουρκία στην ομοσπιονδοποίηση και το διαμελισμό.

Μάλιστα η τελευταία πράξη του Τραμπ, να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για την απευθείας υποστήριξη με οπλικά συστήματα των Κούρδων της Συρίας, θεωρείται ως έκφραση της βούλησης των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τον λεγόμενο «Κουρδικό Διάδρομο» κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, τον οποίον εκλαμβάνουν ως απόπειρα περικύκλωσης της Τουρκίας και αποκοπής της από τον μουσουλμανικό κόσμο.
Μάλιστα η Τουρκία αδυνατεί να κατανοήσει πώς είναι δυνατό οι ΗΠΑ να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις ενστάσεις μιας συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ για τα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούν οι συγκεκριμένες επιλογές της Ουάσινγκτον, όπως αδυνατούσε να κατανοήσει η Ελλάδα τη στήριξη που πρόσφεραν οι ΗΠΑ στις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
Πάντως έχει ενδιαφέρον να ανιχνευθούν και να εντοπιστούν οι λόγοι που οδήγησαν τον Τραμπ να υπογράψει το εν λόγω διάταγμα και οι επιπτώσεις που θα έχουν οι συγκεκριμένες επιλογές της Ουάσινγκτον στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον Frederic C. Hof, διευθυντή του Rafik Hariri Center for the Middle East, του Atlantic Council, ο οποίος είναι αξιωματικός εν αποστρατεία και πρέσβης κατ’ απονομήν, οι ΗΠΑ ακολουθούν τη συγκεκριμένη πολιτική έναντι της Τουρκίας, αποκορύφωμα της οποίας είναι η υπογραφή του διατάγματος Τραμπ, κυρίως για τους εξής λόγους:
Ο πρώτος σχετίζεται με τη μαχητικότητα που έδειξαν οι υπερασπιστές της πόλης, μέλη του YPG, κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης του Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του ΙΚ το φθινόπωρο του 2014, αλλά και με την άριστη συνεργασία που είχαν με τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που από ένα σημείο και μετά μπήκαν στην πολιορκούμενη πόλη και συνέβαλαν στην απώθηση και συντριπτική ήττα των τζιχαντιστών.
Αυτή ήταν η πρώτη ήττα, και μάλιστα στρατηγικής σημασίας, που γκρέμισε την εικόνα του αήττητου που είχε μέχρι τότε το ΙΚ.
Η στάση που τήρησε η Τουρκία στην πολιορκία της πόλης Κομπάνι αύξησε τους ενδοιασμούς και την καχυποψία που είχε αναπτυχθεί στους κόλπους των στρατιωτικών των ΗΠΑ για το πόσο μπορούν να εμπιστεύονται την Τουρκία, και ξύπνησε τις μνήμες του 2003, τότε που η Τουρκία –και συγκεκριμένα το δίδυμο Γκιουλ-Ερντογάν– είχε εξαπατήσει και εξευτελίσει την Ουάσινγκτον. Να θυμίσουμε ότι το ανωτέρω δίδυμο, ενώ είχε δώσει υποσχέσεις ότι θα παρείχε άδεια για τη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν, οδήγησε τα πράγματα στην απόρριψη του σχετικού νομοσχεδίου από το τουρκικό Κοινοβούλιο.
Ένας άλλος λόγος που προκάλεσε την οργή του Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν και τον οδήγησε στη «μεγάλη» υπογραφή, είναι ο πρόσφατος βομβαρδισμός κουρδικών στόχων στο Σιντζάρ και το Καρατσόκ, τη στιγμή που γνώριζαν ότι πολύ κοντά στάθμευαν ομάδες Αμερικανών στρατιωτών.
Τέλος, ένας άλλος λόγος –ανομολόγητος– που οδήγησε τις ΗΠΑ στον εξοπλισμό των Κούρδων, είναι η πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στους πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, ότι αν οι ΗΠΑ «πουλήσουν» για άλλη μια φορά τους Κούρδους, τότε στην ουσία χάνουν κάθε έρεισμα το οποίο θα τους επιτρέψει να είναι παρούσες και να έχουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Συρίας σήμερα και αύριο.
Η κατάσταση όντως είναι δύσκολη, στην όψη του ξυραφιού θα λέγαμε, ειδικά όσον αφορά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, και για έναν άλλο λόγο. Αν οι Κούρδοι απελευθερώσουν τη Ράκα, πιστώνονται με σοβαρές πολιτικοδιπλωματικές επιπτώσεις και αποκτούν ρόλο στον νέο χάρτη ισορροπιών της περιοχής και συγκαταλέγονται πλέον στους συμμάχους των ΗΠΑ.
Αυτή η διαπίστωση είναι που δεν μπορούν να «καταπιούν» με τίποτα οι επιτελείς και ο ίδιος ο Ερντογάν στην Άγκυρα.
Θα περιμένουμε τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, τις επόμενες μέρες, για να δούμε πώς πάει η... κατάποση... 

6 σχόλια:

 1. Το ξαναέγραψα σε προηγούμενο σχόλιο

  Μηπως οι Κούρδοι παίζουν τον ιδιο ρόλο για τις ΗΠΑ ,όπως οι Ταλιμπαν και ο Μπιν Λαντεν στο Αφγανισταν.
  Οι Ταλιμπαν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Ρώσων από τα γεράκια των ΗΠΑ και όταν οι Ρώσοι έφυγαν ,τότε ξεκίνησε και ο αφανισμός των ταλιμπαν απ τα τέως αφεντικά τους.
  Μόλις διαλυθεί ο Ισις, τότε με καποια αφορμή κατασκευασμένη πχ οι Κούρδοι χρησιμοποίησαν χημικά ,θα μπουν ξανά στην λίστα των τρομοκρατών και οι ΗΠΑ μαζί με την Τουρκία θα τους αφανίσουν οριστικά.

  για την συνέχεια
  https://infognomonpolitics.blogspot.dk/2017/05/blog-post_938.html?showComment=1494711137252#c686139340384164839

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. wan wert
   ρώτησες σε άλλο άρθρο, η απάντηση υπάρχει σ' αυτό:
   "Τέλος, ένας άλλος λόγος –ανομολόγητος– που οδήγησε τις ΗΠΑ στον εξοπλισμό των Κούρδων, είναι η πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στους πολιτικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, ότι αν οι ΗΠΑ «πουλήσουν» για άλλη μια φορά τους Κούρδους, τότε στην ουσία χάνουν κάθε έρεισμα το οποίο θα τους επιτρέψει να είναι παρούσες και να έχουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Συρίας σήμερα και αύριο."

   Αν και υπάρχει η απάντηση, επανέρχεσαι.
   Δεν γίνεται έτσι.
   Αν αναγκάζομαι να απαντώ σε απαντηθέντα ζητήματα, θα γίνω κομμάτια.
   Πρέπει να καταλάνετε και να είστε πιο προσεκτικοί οι σχολιαστές.

   Διαγραφή
 2. Αγαπητέ Κε καλεντεριδη

  δεν είχα καμιά πρόθεση να σας κουράσω.
  Παραβλέψατε όμως , ότι η προηγούμενη ανάρτηση μου ,στην οποία παραπέμπω δεν περιείχε κάποια ερώτηση προς εσάς, πάρα ήταν ένα σχόλιο , μια πρόβλεψη μου, σχετικά με τη τύχη των Κουρδων.
  Απο το ύφος σας καταλαβαίνω ότι σας εκνεύρισα και ζήτω συγνώμη.
  Δεν μπορείτε όμως, ούτε να μας λέτε τι να γράφουμε ,ούτε πότε να τα γράφουμε, ούτε τι πρέπει να είχαμε καταλάβει απ τα γραφόμενα σας.
  Θα μπορούσατε καλιστα να μην απαντήσετε καθολου. Καταλαβαινω την κούραση σας ,άλλα άλλος συντάκτης στην θέση σας θα ήταν χαρούμενος να βλέπει να αναρτώνται όσα πιο πολλά σχόλια στο ιστολογιο του. Πολλοι συνάδελφοι σας μαλιστα το ενθαρρύνουν για να δημιουργήσουν μια ιντερνετικη Πνύκα.
  Θα ξέρετε βεβαία ότι σε σχέση με άλλους ιστοτοπους τα σχόλια εδώ ειναι πολύ λίγα .
  Τα σχόλια τέλος , αυτόν τον ρόλο επιτελούν .Να δώσουν μια αφορμή για ένα ιντερνετικο διάλογο όχι απαραίτητα μαζί σας άλλα και με τους άλλους αναγνώστες ,σχολιαστές .Επίσης οι αναρτήσεις μας στοχεύουν και σε κάτι άλλο .Να διασωθούν οι θέσεις μας, ώστε στο μέλλον κάποιος να μπορεί να παραπέμψει σ αυτές και να κριθούμε.
  Υ Αν κρίνετε αυτην μου την απάντηση επιθετική ,δεν θα με πείραζε να την κρατήστε για σας και να μην την δημοσιεύσετε.
  Φιλικά
  wan wert

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απολύτως κανένας εκνευρισμός.
   Απλά, ο χρόνος μου να απαντώ είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
   Ακόμα και να διαβάζω σχόλια.
   Όταν επανέρχεσαι για κάτι που απαντήθηκε, μου δημιουργεί απογοήτευση και όχι εκνευρισμό.

   Διαγραφή
 3. Κύριε Σάββα. Τι συμβαίνει με τους Έλληνες που συλλαμβανονται στην Αλβανία με την κατηγορία της κατασκοπείας; Δεύτερη σύλληψη σε λιγότερο από 1 εβδομάδα. Συγνώμη που σχολιάζω σε αυτό το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προτιμούν Κούρδους γιατί δεν υπάρχουν Έλληνες ουμπαλάτοι, μόνο φοβικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.