24/5/17

Σφίγγει η θηλιά γύρω από τη Ράκα – Ασφυξία στην Άγκυρα

   Του Σάββα Καλεντερίδη
Αν και μετά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, όπου το κυρίαρχο αίτημα των Τούρκων ήταν ο αποκλεισμός των Κούρδων του PYD/YPG από την επιχείρηση της Ράκα, υπήρχαν κάποιες σκιές σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας Κούρδων της Συρίας και ΗΠΑ, τελικά από τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης διαπιστώνουμε πως η συνεργασία συνεχίζεται.
Συγκεκριμένα, ο ειδικός απεσταλμένος, στα μέτωπα Ιράκ-Συρίας, του πρόεδρου των ΗΠΑ, υψηλόβαθμος διπλωμάτης Μπρετ ΜακΓκαρκ, του οποίου την απομάκρυνση απαίτησε η Τουρκία, δήλωσε χθες ότι οι μαχητές των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), των οποίων η ηγεσία αλλά και η πλειονότητα των μαχητών είναι Κούρδοι, συνεχίζουν την προέλαση προς τη Ράκα και διευκολύνουν τη φυγή πολιτών από τις περιοχές που συνεχίζουν να ελέγχουν οι τζιχαντιστές.


Αν ληφθεί υπόψη ότι η πολιορκία της Μοσούλης έχει φθάσει στην τελευταία της φάση και ότι όπως φαίνεται από το σχετικό χάρτη, αναμένεται από μέρα σε μέρα ο πλήρης έλεγχος της ιστορικής πόλης από το στρατό του Ιράκ και τις δυνάμεις του συνασπισμού των χωρών που μάχεται εναντίον του Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η συνεχιζόμενη περικύκλωση της Ράκας από τους Κούρδους, τότε συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν είναι μακριά η τελική επιχείρηση εναντίον της οιονεί πρωτεύουσας των τζιχαντιστών. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι με την απελευθέρωση της Ράκας, κλείνει ένας κύκλος που άνοιξε με το σπάσιμο της πολιορκίας της ηρωικής πόλης Κομπάνι που ήταν η πρώτη στρατηγικής σημασίας ήττα των τζιχαντιστών.
Έτσι, οι Κούρδοι, με την απελευθέρωση της Ράκας, θα καταφέρουν το δεύτερο καθοριστικής σημασίας πλήγμα στο ΙΚ, ανεβάζοντας τις ήδη ανεβασμένες «μετοχές» τους όχι μόνο στο στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, αλλά και στη διεθνή σκηνή.
Και ακριβώς εδώ ανοίγει ένας νέος κύκλος, αυτός της διεθνοποίησης του Κουρδικού και της νομιμοποίησης των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι πλέον θα απαιτήσουν από θέση ισχύος την αυτονομία τους και τη συνταγματική κατοχύρωση των καντονιών και του Κουρδικού Διαδρόμου. 
Όλα αυτά, είναι εξελίξεις που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες στην Άγκυρα, η οποία νοιώθει τη θηλεία που σφίγγει γύρω από τη Ράκα, να σφίγγει και γύρω από το λαιμό της Τουρκίας, η οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο, να παραχωρήσει τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που θα αποκτήσουν οι Κούρδοι της Συρίας και στους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν. Εξού και ο τίτλος του άρθρου...

13 σχόλια:

  1. Άντε να ακούσουμε γρήγορα τα καλά νέα ... abe-abe Kurdistan ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα εδάφη του βορείου Ιράκ και της Συρίας θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για την Τουρκία.θα στείλει εκεί με τον ένα η τον άλλο τρόπο όλους τους Κούρδους της όπως έκανε με τους Έλληνες και τους Αρμένιους.και όσοι μείνουν θα τουρκοποιηθουν.το θεωρώ απίθανο να χάσει εδάφη του τουρκικού Κουρδιστάν γιατί είναι εξαιρετικά ισχυρή με τεράστιες προοπτικές να γίνει ισχυρότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Αρης.
      Συμφωνω μαζι σου,η τουρκια εχει αποδειξει διαχρονικα ότι τους αταλάντευτους στοχους της ξερει να τους προσαρμοζει σε κάθε δεδομενη ευκαιρια.

      Διαγραφή
    2. Αυτο που λες θα ηταν πιθανο, εαν ο στοχος των Τουρκων ηταν απλως η διαφυλαξη των σημερινων της οριων. Η επεκτατικη τους παρανοια ομως δεν προκειται να τους αφησει αδρανεις στα γειτονικα εδαφη...

      Διαγραφή
  3. Σε βλεπω και ανησυχεις πολυ μπρε Αρη μου για τους τουρκογυφτους....αφου οπως λες η ιδρυση ανεξαρτητου Κουρδισταν ειναι 'καταπληκτικη ευκαιρια' για τους τουρκογυφτους, πως βρε λεβεντη μου δεν το καταλαβαινουν οι ιδιοι οι μπουνταλαδες και αφριζουν και λυσσανε μονο και με την σκεψη αυτη ? Τωρα αν εσυ ξερεις καλυτερα τα συμφεροντα της τουρκιας απο τους ιδιους τους τουρκογυφτους ειναι ενα σοβαρο θεμα...
    Σε καθε περιπτωση και οσο και να ειναι 'πολλα τα λεφτα Αρη μου' το Κουρδισταν ειναι πλεον μια πραγματικοτητα και μετραμε εβδομαδες η μηνες πλεον για την τυπικη ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ του (μενουν κατι λεπτομερειες οπως το λιμανι του νεου κρατους στην Μεσογειο ας πουμε .. ) και πιστεψε με τζιγερι μου αυτο θα ειναι ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΡΦΙ στο ματι του εγκληματικου κρατους των τουρκογυφτων και θα σημανει την διαλυση του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τσίπρας μας είπε ότι έτρεφε αυταπάτες και τον κοροϊδέψαμε που ήταν αφελής. Πόσο ψύχραιμα και απαλλαγμένοι από τις επιθυμίες μας και τις ευχές μας, άραγε, διαβαζουμε και εμείς οι υπόλοιποι την (σκληρή) πραγματικότητα; Μήπως το να μπερδεύουμε τις ευχές μας με την πραγματικότητα είναι τελικά κάτι σαν εθνικό μας σπορ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πράγματα είναι απλά.
      Αντί να αοριστολογούμε, να χάνουμε χρόνο και να υποχρεώνουμε τους άλλους να χάνουν χρόνο για να απαντούν σε αοριστολογίες, γιατί δεν κάνουμε το απλό.
      Ψάχνουμε στο ιστολόγιο και βρίσκουμε ένα άρθρο, μια ανάλυση, που να αποδεικνύει αυτό που λέμε, που ρωτάς δηλαδή.
      Ότι: "Μήπως το να μπερδεύουμε τις ευχές μας με την πραγματικότητα είναι τελικά κάτι σαν εθνικό μας σπορ;"

      Απλά πράγματα.
      Για να μη μας πουν οι άλλοι, για άλλο εθνικό σπορ...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε Καλεντερίδη,
      η απάντησή σας με τιμά, ωστόσο δεν σας "υποχρέωσα" για την απόδοση αυτής της τιμής. Το ότι σας εκνεύρισε δε δείχνει πόσα πολλά επενδύετε στο σενάριό σας. Σεβαστό (και η επένδυση και το σενάριο). Σας απαντώ μόνο και μόνο επειδή η "απλή" λύση που προτείνετε με ανησύχησε περισσότερο παρά με... καθησύχασε. Αλήθεια, πιστεύετε ότι η απόδειξη της βασιμότητας (δεν υποστήριξα γνώση και αλήθεια) θα μπορύσε να πιστοποιηθεί με αναδρομή σε κάποιο άρθρο ή σε κάποια ανάλυση στο... ιστολόγιο); Θα μπορούσα να μακρυγορήσω, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι γύρω μου άνθρωποι και μάλιστα αυτοί που εκτιμώ και που ψιλοδιαμορφώνουν και κάποι κοινή γνώμη να έχουν υπόψιν τους τη βασική ρεαλιστική θέση: προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ανεξάρτητα από το πώς θα θέλαμε να εχουν τα πράγματα. Ήτοι, δεν καλλιεργούμε υπναγωγές ελπίδες στο πόπολο, αλλά του εμπνέουμε αγωνιστικό φρόνημα. Αλλιώς... χορταίνουμε έκπληξη (κατά κανόνα δυσάρεστη).
      Ευχαριστώ για το χώρο.
      ΥΓ. Παραβλέπω ό,τι ήταν προϊόν εκνευρισμού.

      Διαγραφή
    3. Τα σχόλια δεν γίνονται για να γίνονται.
      Όταν αναφέρουμε κάτι, δίνουμε και το σχετικό σύνδεσμο, για να έχει νόημα η παρέμβασή μας.
      Ας αφήσουμε τις αοριστολογίες.
      Σε ποιο δικό μας άρθρο ενυπόγραφο, κάναμε την ευχή μας πραγματικότητα.
      Βάλε μας το σύνδεσμο, να αναπτύξουμε το σκεπτικό μας και να έχει νόημα ο διάλογος.
      Τα υπόλοιπα είναι χάσιμο χρόνου.

      Διαγραφή
    4. Σέβομαι και τον χρόνο σας. Δεν θα επιμείνω. Δεν είμαι και του πνεύματος: "να αποδείξω" "σας απέδειξα" (μιλάμε για τα θουκυδίδεια "ανθρώπεια" εξάλλου, για οικονομία βλ. και Ηθικά Νικομάχεια 1094a11-26). Μια εκτίμηση κάνω. Διατρέχω, εντοπίζω, ζυγιάζω. Αν το πρόβλημα ήταν αυτόδηλο για τον δυνητικό φορέα τους, ίσως και... ο Τσίπρας να μην κατατρύχετο από το δικό του.
      Διατηρώ και εγώ φυσικά την την ελπίδα μου: ότι υπάρχει έστω το ευήκοον.
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    5. Μερικές φορές με τις πράξεις μας, χωρίς να το θέλουμε, κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά από το ύψος μας.
      Αυτή η διαπίστωση αφορά όλους και φυσικά και τον γράφοντα.
      Μια υπόθεση.
      Αν οι εκτιμήσεις μου είναι σωστές και εθνικά ωφέλιμες, το να λέει κάποιος ότι "μπερδεύουμε τις ευχές μας με την πραγματικότητα", ρίχνει μια σκιά στις εκτιμήσεις, στην πνευματική εργασία του άλλου και τις καθιστά σχετικά αναξιόπιστες.
      Το τι σημαίνει αυτό, αφήνω να το κρίνεις εσύ και οι αναγνώστες.
      Τα άλλα είναι κούφια λόγια.

      Διαγραφή
    6. Επειδή αυτά είναι γενικώς γνωστά, αλλά μπορεί και να τα ξεχνάμε, απλώς θα συνθηματολογήσω υπενθυμιστικά.
      1. "Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων". (Εφαρμόσιμο εκατέρωθέν μας.)
      2. "Εθνικόν είναι τ' αληθές". (Το ζήτημά μας είναι τι κάνεις με την αλήθεια όταν είναι σκληρή, όπως... συνηθίζει. Αισιόδοξα υπναγωγά σενάρια ή διαρκή σήμανση συναγερμού σε ετοιμότητα, ακόμα και πέρα από τα... φαινόμενα που ενίοτε απατούν;)
      ΥΓ. (1) Καμία σκιά. Χρειαζόμαστε τις αναλύσεις σας.
      (2) Πνευματική δουλειά με καλές προθέσεις δεν κάνετε μόνο εσείς. Ίσως δε όταν ζυμώνονται και συνδυάζονται να προκύπτει κάτι ακόμα χρησιμότερο.
      (3) ΟΚ. Ας κρίνουν.
      Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.