16/5/17

Δεν είναι αστείο - Οι Ρώσοι πρότειναν «μικρό» πυρηνικό σταθμό στην Κύπρο

Κώστας Μηλικούρης
Επαφές με κόμματα είχαν πρόσφατα στην Κύπρο στελέχη της ρωσικής εταιρείας Rosatom, η οποία, ως γνωστό, θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στο Άκκιουγιου της Τουρκίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι επαφές έγιναν σε μια προσπάθεια των Ρώσων να χαμηλώσουν οι τόνοι των αντιδράσεων στην Κύπρο για τον σταθμό στο Άκκιουγιου, οι οποίες (αντιδράσεις) φαίνεται να γίνονται αποδεκτές ευρύτερα εντός της ΕΕ και ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες, με τις οποίες η Μόσχα επιδιώκει να έχει αγαστή συνεργασία. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, κατά τις επαφές των εκπροσώπων της Rosatom στο νησί, οι οποίοι συνοδεύονταν από διπλωμάτες της εδώ πρεσβείας, ρίχθηκε από ρωσικής πλευράς στο τραπέζι πρόταση «και γιατί όχι και ένας μικρός πυρηνικός σταθμός στην Κύπρο».
 
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας οι προσπάθειες των Ρώσων να κατευνάσουν τις αντιδράσεις δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος ενώ προσπάθεια τους να έχουν συνάντηση με αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να «εξηγήσουν» τις θέσεις τους βρήκε «κλειδαμπαρωμένες πόρτες» όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.
 
Όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, κατά τις επαφές τους στην Κύπρο, οι εκπρόσωποι της Rosatom συνοδεύονταν από κύπριο πολιτικό πρόσωπο.
 
Ως γνωστό η ρωσική εταιρεία υπέγραψε τον Μάιο του 2010 συμφωνία με την Τουρκική Akkuyu NGS Elektrik Uretim Corp. για κατασκευή πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού με τέσσερεις μονάδες παραγωγής δυναμικότητας 1,200 MW. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Τουρκικό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2010 και την επόμενη χρονιά άρχισαν οι μελέτες με χρονικό ορίζοντα την κατασκευή του σταθμού «βόμβα» όπως τον αποκάλεσαν οι γειτονικές και ευρωπαϊκές χώρες.
 
Η πρώτη μονάδα του σταθμού ήταν προγραμματισμένη να τεθεί σε λειτουργία το 2016, ωστόσο μετά από αντιδράσεις, εκτός αλλά και εντός Τουρκίας, το όλο ζήτημα καθυστερούσε.
 
Αρχές του μηνός, μετά και από τη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας Βλαδιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν αντιστοίχως, ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί ανακοίνωσε ότι μέσα σε ένα μήνα θα ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου.
 
«Φτάσαμε σε σημείο στο οποίο σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου”», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος Υπουργός.
 
Επίσης ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Άκκουγιου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023 ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία θα επενδύσει 22 δις για την κατασκευή του.

1 σχόλιο:

  1. Κι εμείς θά 'πρεπε να σκεφτόμαστε την πυρηνική ενέργεια...αλλά ξέχασα, είμαστε υπεράνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.