26/5/17

Απομακρύνεται η Γενεύη, δεν του βγαίνει του Έιντε

«Δεν υπάρχει αποτέλεσμα, η εκ του σύννεγυς διαδικασία συνεχίζεται», ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προσθέτοντας ότι «αυτό φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο». 
Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη που διήρκεσε κάτι λιγότερο από ενάμιση ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε ότι τα καλά νέα είναι πως και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν το Κυπριακό και θέλουν να το κάνουν στη Γενεύη, αλλά είναι μακριά όσον αφορά την μεθοδολογία για μια νέα Γενεύη.
«Η εκ του σύνεγγυς είναι χρήσιμη γιατί μπορούμε να επεξεργαστούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, αλλά είναι ακόμα μακριά, πρόσθεσε λέγοντας «θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είναι κοντά». 
«Γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο όσο βλέπουμε περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι λυπηρό γιατί «πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που θυμάται ο ίδιος, να υπάρχει θέληση και από τους δύο ηγέτες, να είναι προσηλωμένοι σε μια τελική Διάσκεψη σε όλα τα θέματα».

«Το να βρουν το σωστό τρόπο να γίνει», συνέχισε, «θα μας κρατήσει απασχολημένους ακόμη λίγο διάστημα. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω».

Απαντώντας σε ερώτηση αν φέρνει πρόταση, είπε ότι ακούει τις θέσεις και των δύο πλευρών και προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος. «Εάν αυτό το λέτε πρόταση, πείτε το πρόταση, δεν είναι μια ανεξάρτητη πρόταση των Η.Ε., είναι μια προσπάθεια να συνδυάσει αυτά που ακούει, ώστε να μειώσει τις διαφορές προκειμένου να γίνουν μηδενικές». Υπενθύμισε ότι δεν μιλούν τώρα για την ουσία των θεμάτων, αλλά για τη μεθοδολογία εάν τον Ιούνιο θα έχουμε Γενεύη.

«Και οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, γνωρίζουν ότι τυχόν αποτυχία θα είναι δραματική για τη διαδικασία και αυτή είναι και η δική μου άποψη». Προσπαθούν, συνέχισε, να το κάνουν να πετύχει, και οι δύο θέλουν να συνεχίσει και του εξέφρασαν ικανοποίηση για το ότι η διαδικασία συνεχίζεται, «κανείς δεν θέλει να τελειώσει, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί».

Κληθείς να πει πού είναι μακριά οι δύο πλευρές, οκ. Έιντε ανέφερε ότι βλέπει μια σημαντική συμφωνία σε ένα σημαντικό στοιχείο μιας συνολικής συμφωνίας, που είναι θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, στην ολότητά του, που δεν αφορά μόνο το θέμα των ξένων στρατευμάτων και των εγγυήσεων αλλά, όπως είπε, τη δημιουργία ενός οράματος ασφάλειας, όπου Ε/κ και Τ/κ και όσοι άλλοι ζουν εδώ, «θα αισθάνονται ασφαλείς σήμερα, αύριο και στο μέλλον για τη ζωή τους, τις περιουσίες τους, για την ταυτότητα και την κοινότητά τους, αλλά και για το κράτος».

Αυτά είναι τα κύρια σημεία για την ασφάλεια και κανείς δεν διαφωνεί με αυτό, όλοι λένε ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει, σημείωσε. «Αυτή η συζήτηση βεβαίως αφορά και άλλα θέματα, όπως -για να αναφέρω ένα- τη δομή της διακυβέρνησης, έχει να κάνει με εσωτερικά στοιχεία της ασφάλειας αλλά και με εξωτερικά».

Επεξεργαζόμαστε ιδέες γι’ αυτά τα θέματα, αλλά είμαστε μακριά από μια συμφωνία, πρόσθεσε ο κ. Έιντε, και σημείωσε πως γι’ αυτό «χρειαζόμαστε τη Γενεύη», επειδή χρειάζεται να παρευρίσκονται και η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. Εκκρεμούν, συνέχισε, το τι θα κάνουμε πρώτα, τι θα κάνουμε μετά και ποια είναι η διασύνδεσή τους.

Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες αύριο, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε απάντησε ότι θα συνεχίσει όσο είναι αναγκαίο και όσο θεωρεί ο ίδιος ότι είναι χρήσιμο. Όσο έχουμε συναντήσεις, υπάρχει ελπίδα, κατέληξε.
 
Νωρίτερα σήμερα, ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να καταλήξουμε σε συμφωνία με βάση την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «αν όλοι πραγματικά επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού, τότε ναι, υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Εξαρτάται ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κάθε ενός που εμπλέκεται στη διαδικασία. Άρα, να κάνουμε λίγη υπομονή, και ευελπιστούμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Έιντε ότι μεταφέρει ιδέες από την ελληνοκυπριακή πλευρά προς τον κ. Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι ιδέες επικεντρώνονται στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είναι γνωστή, μέσα από την πρόσφατη δημόσια δήλωση του Προέδρου. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν πολλές άλλες συναντήσεις του κ. Έιντε με τους δύο ηγέτες. Σημείωσε ότι «επειδή μιλάμε ειδικότερα για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αντιλαμβάνεστε ότι καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος, η στάση, η προσέγγιση της Τουρκίας έναντι της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κληθείς να πει κατά πόσο ο κ. Έιντε βρίσκει πρόσφορο έδαφος από πλευράς του κ. Ακιντζί σε ό,τι αφορά την πρόταση του Προέδρου, είπε ότι «αν θεωρούσε (ο κ. Έιντε) ότι φτάναμε σε ένα αδιέξοδο και ότι αυτή η προσπάθεια δεν φέρνει αποτελέσματα, θα το ανακοινώναμε».

Ερωτηθείς αν παραμένει η προϋπόθεση που είχε θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για προπαρασκευαστική συζήτηση Ελλάδας-Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σχετίζεται άμεσα με το να έχουμε ένα θετικό, τελικό αποτέλεσμα στη Γενεύη. Είναι άμεσα συνυφασμένη η προετοιμασία ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται επαφές, ειδικότερα με την Τουρκία».

Σε ερώτηση αν ο κ. Έιντε θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αν προκύψει ανάγκη τότε ο κ. Έιντε θα επικοινωνήσει μαζί τους.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Έιντε ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να λύσουν το Κυπριακό τον Ιούνιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση επί Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου. Αυτό που υπάρχει είναι το συντομότερο δυνατόν».

Πρόσθεσε πως «αυτό αποδεικνύεται όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις-δημόσια μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει-αλλά μέσα από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Και αν όλοι επιθυμούμε να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο και μάλιστα να λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, η πρόταση του Προέδρου είναι εκεί και έγινε αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό».

Ερωτηθείς αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ανοικτή σε αλλαγές επί της πρότασης του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου δεν είναι επικοινωνιακής σκοπιμότητας. Ο Πρόεδρος έκανε μια πρόταση ουσίας για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Άρα, το κλειδί είναι να υπάρχει κατάληξη. Δεν είναι πρόταση για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Σε ερώτηση από πού πηγάζει η αισιοδοξία του κ. Έιντε, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «συνεχίζει μια προσπάθεια. Εμείς, ευελπιστούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να έχει αποτέλεσμα. Είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει δημιουργήσει αυτή την κινητικότητα, αυτές τις συνεχείς καθημερινές επαφές του κ. Έιντε και αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά του».

Ερωτηθείς αν το Κυπριακό θα συνεχιστεί με μια νέα Διάσκεψη ή τελειώνει εδώ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Προέδρου έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.
Άρα, αυτή τη στιγμή θεωρώ λανθασμένο και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το ό,τι φτάσαμε είτε σε ένα αδιέξοδο, είτε ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο».

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που έχει ως βάση την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δημιούργησε αυτή τη διπλωματική κινητικότητα. Συνεχίζεται η προσπάθεια, ελπίζουμε και εργαζόμαστε ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πρέπει πρώτα να υπάρχει κατάληξη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων προτού συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη. Είναι για να έχουμε κατάληξη, να έχουμε αποτέλεσμα. Αν συνεχίσουμε απλώς ατέρμονες συζητήσεις δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Και αν πραγματικά όλοι θέλουμε τη λύση του Κυπριακού, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει ο στόχος μας να είναι η κατάληξη», επεσήμανε.
reporter.com.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.