17/5/17

Ο Φετουλάχ φεύγει …η Τουρκία έρχεται.


Δεν διαβάστηκε ορθά και πλήρες η συνέντευξη του Πρέσβη της Τουρκίας στα Τίρανα, Μπαϊρακτάρ, σε ότι αφορά τις θέσεις και την στάση του καθεστώτος Ερντογάν σε σχέση με τον Τουρκοαμερικάνο Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν και το «φιλανθρωπικό» του ίδρυμα FETO. Εφόσον ο Ενρτογάν τον θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016, τον έχει κατατάξει στις καταστάσεις των υπόπτων για υπόθαλψη τρομοκρατίας και διεκδικεί την έκδοση τους απ’ τις ΗΠΑ για να δικαστεί και καταδικαστεί στην Τουρκία.
Ωστόσο όμως το όλο θέμα ο Ερντογάν το έχει μετατρέψει και σε εργαλεία παραπέρα υποταγής των κυβερνήσεων στα Βαλκάνια, με μουσουλμανικού πληθυσμούς. Μετατρέποντας το ζήτημα της στάσης των κυβερνήσεων σε Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη σε κριτήριο επιλογής δηλαδή με τον Φετουλάχ ή με την Τουρκία επιδιώκει στην ουσία να ανακεφαλαιώσει ότι ο Γκιουλέν έχει κάνει για πολλά χρόνια υπό την κάλυψη του «δυτικού» και με έμμεσες τουρκικές χρηματοδοτήσεις για τον εξισλαμισμό των κοινωνιών αυτών. Στην ουσία ο Ερντογάν και οι υπεύθυνοι για την πλατφόρμα του αξιοποίησης των μουσουλμανικών πληθυσμών στην νεοθωμανική στρατηγική στοχεύουν όχι να κλείσουν να εκπαιδευτήρια και οικοτροφεία του Φετουλάχ αλλά να πάρουν πιο έντονα τουρκικά χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για ευγενή άμιλλα ώστε και το Ισλάμ να συνεχίσει συστηματικά να εμποτίζει τις κοινωνίες των δυτικών Βαλκανίων αλλά και να ταυτίζεται καθημερινά με την Τουρκία και τους στόχους της στην περιοχή. Είναι εξόφθαλμο πλέον ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε βάθος χρόνου και όχι ως πρόσκαιρο ελιγμό σε πατρόνα των πληθυσμών αυτών με ξεκάθαρη την φιλοδοξία μέσω αυτών των πληθυσμών να ποδηγετεί τα ίδια τα κράτη τους.


Για τη συνέχεια tachydromos

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.