17/5/17

Η Τουρκία ψάχνει θαλάσσια πλατφόρμα πετρελαίου – Γιατί πρέπει να ανησυχούμε…

Το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου και οι συνέργειες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, ξύπνησαν το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει και εκείνη λόγο και ρόλο στην περιοχή. Έτσι, συστηματοποίησε την αναθεωρητική της στρατηγική και την εμπλούτισε με νέες αξιώσεις (Α/71/875-S/2017/321), με προσωρινές παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ μετά και την απόκτηση του ερευνητικού πλοίου «Barbaros» και με διπλωματικές ενέργειες νομιμοποίησης των διεκδικήσεών της και προώθησης αμφιλεγόμενων «λύσεων» του Κυπριακού Ζητήματος.
Ειδικότερα, η Τουρκία προσπαθεί να εμπεδώσει δικαίωμα χρησικτησίας μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ (κυρίως του χώρου δυτικά του γεωτεμαχίου 6) που με την πάροδο του χρόνου δύναται να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο και μελλοντικά να καθιερώσει Τουρκική δικαιοδοσία στην περιοχή.
Η πλέον ανησυχητική εξέλιξη είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να βρει, μεταφέρει και εγκαταστήσει στην Ανατολική Μεσόγειο πλατφόρμα άντλησης Υ/Α.
Είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τις ηγεσίες σε Κύπρο και Ελλάδα, διότι είναι μία λίαν επικίνδυνη προοπτική και γιατί επιπλέον οι γεωστρατηγικοί κίνδυνοι που προκύπτουν, παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη με τρόπο απλοϊκό και εξωραϊστικό, ως ζήτημα που θα το «λύσουν» οι εταιρείες και τα κράτη τους που έχουν εξασφαλίζει αδειοδότηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Για τη συνέχεια Liberal

2 σχόλια:

  1. Πωλειται πλατφορμα άντλησης Φ/Α σε άριστη κατάσταση! Πληροφορίες κος Μπάμπης Ενταυθα .....
    Δεν ειναι συχνές αγγελίες αυτού του τύπου , και γενικώς οι πλατφόρμες "χτίζονται" επι τόπου λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά.Από την άλλη "κουβαλάν" πάνω τους τεχνολογίες που αποτελούν επτασφράγιστα εταιρικά μυστικά (επτά αδερφές- επτασφραγιστα!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είσαι καλά πληροφορημένος.
    Υπάρχουν πλοία-πλατφόρμες και μάλιστα έχουν τέτοια μερικοί Έλληνες πλοιοκτήτες.
    Η τεχνολογία είναι όντως περιφορυρημένη, αλλά όποιος νοικιάζει τέτοιο πλοίο, νοικιάζει και το προσωπικό.
    Όπως έκανε η Τουρκία με το Μπαρμπαρός.
    Αγόρασε το πλοίο από τους Νορβηγούς και νοίκιασε το προσωπικό για το χειρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.