17/5/17

Απορρίπτει το τουρκικό casus belli για το Οικόπεδο 6 της ΑΟΖ, η Λευκωσία - Το έγγραφο που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρίπτει το «casus belli» της Άγκυρας για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ κατατέθηκε στον ΟΗΕ με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου  στα Ηνωμένα Έθνη Κ. Κορνηλίου.
Το κυπριακό έγγραφο (Α/71/900–S/2017/392) δίνει με τον πιο επίσημο τρόπο απάντηση τόσο στην τουρκική επιστολή (4 Μαΐου 2017) με την οποία η Τουρκία αμφισβητούσε την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και ήγειρε διεκδικήσεις επί του Οικοπέδου 6, όσο και στις επιστολές που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ η Τουρκία (12 Απριλίου 2017 και 8 Απριλίου 2016) με τις οποίες ουσιαστικά διεκδικεί το διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου με την Αίγυπτο υφαρπάζοντας την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Η Λευκωσία μάλιστα τεκμηριώνει βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας το δικαίωμά της για έρευνα και εκμετάλλευση του Οικοπέδου 6 στο πλαίσιο της άσκησης αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει τον παραλογισμό των τουρκικών απαιτήσεων ακόμη και με γεωγραφικούς όρους, και προειδοποιεί ότι θα προστατεύσει και θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.
Στην επιστολή του ο κύπριος Μόνιμος  Αντιπρόσωπος επισημαίνει ότι «το άρθρο 121 της Συμβάσης του ΟΗΕ για το Δίκαιο  της Θάλασσας ρητά προβλέπει το δικαίωμα των νησιών για χωρικά ύδατα, Συνορεύουσα Ζώνη και ΑΟΖ. Αυτό το δικαίωμα  έχει κατοχυρωθεί πλέον και ως συμβατικό δίκαιο και με τη μορφή αυτή ισχύει και για χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης, όπως η Τουρκία». Η Λευκωσία επισημαίνει ότι οι «ισχυρισμοί της Τουρκίας αφήνουν την Κύπρο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ  δυτικά του μεσημβρινού 32°16′18′′E, παραβλέποντας το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου  για θαλάσσιες ζώνες δυτικά του νησιού».
Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.